12 Ιαν 2021

Πέθανε ο σπουδαίος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης


Βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το έργο του «μ.Χ.».
Σε ηλικία... 78 ετών πέθανε σήμερα το μεσημέρι ο διεθνώς καταξιωμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, ο οποίος έγραφε στα γαλλικά και τα ελληνικά.

 

Ο συγγραφέας του «Τάλγκο», του «Κλαρινέτου», του «Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα» και πιο πρόσφατα του «Γιατί κλαις;» ζούσε από το 1968 στο Παρίσι και συνεργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου και χρονογράφος με τη Le Monde. Εκεί εξοικειώθηκε με τη γαλλική γλώσσα και άρχισε να γράφει τα πρώτα του μυθιστορήματα στα γαλλικά.

Πολυβραβευμένος, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το βραβείο Médicis, το βραβείο Αλμπέρ Καμύ και το 2007 με το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το έργο του «μ.Χ.».

Έχει σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους «Είμαι κουρασμένος», τις τηλεταινίες «Ο Νέστως Χαρμίδης περνά στην επίθεση» και «Το τραπέζι» και τη μεγάλου μήκους ταινία «Αθηναίοι». Έργα του έχουν εκδοθεί, εκτός από τη Γαλλία, όπου κυκλοφορούν ταυτόχρονα σχεδόν με την Ελλάδα, στη Γερμανία, την Ισπανία, την Αρμενία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αργεντική, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ο συγγραφέας εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το 2018 νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα. Από τότε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου έζησε μέχρι τον θάνατο του.

Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και παλαιότερα από τις εκδόσεις Εξάντας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο