9 Μαρ 2018

Βαριές κατηγορίες για μέλη Δ.Σ της ΑΕΠΙ για την «τρύπα» 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία


Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν κάποια από τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ καθώς και εκτελεστικοί παράγοντες...
, για την τρύπα ύψους 30.000.000 ευρώ που εντοπίστηκε στην εταιρία, μετά τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Γ. Παναγόπουλο.

Η έρευνα διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς τόσο η Εισαγγελία όσο και η ΦΑΕ Αθηνών αλλά και η οικονομική αστυνομία, είχαν μπει στα άδυτα των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας που διαχειριζόταν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών, από το 2003 έως το 2017.

Από τα στοιχεία, καθώς και τα δύο πορίσματα της εταιρίας Ernst&Young, προκύπτει υπεξαίρεση ποσού άνω των 30.000.000 ευρώ, με τους δημιουργούς να βρίσκονται σε τεράστια ανησυχία για το μέλλον των δικαιωμάτων τους.


Ο εισαγγελέας άσκησε κακουργηματικές ποινικές διώξεις για:

Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Υπεξαίρεση από κοινού

Απάτη

Απιστία

Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Ανακριβή απόδοση ΦΠΑ

Φοροδιαφυγή

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργείου πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο διαχειριστικό έλεγχο. Η εισαγγελία παρενέβη άμεσα, ζητώντας από την ΦΑΕ Αθηνών να προβεί σε έλεγχο των χρήσεων 2010-2015, κατάσχοντας όλα τα βιβλία της ΑΕΠΙ, ενώ στη συνέχεια έγινε έφοδος στα γραφεία της από την οικονομική αστυνομία.

Το πόρισμα που ήρθε στη συνέχεια από την Ernst & Young έδειξε πάρτι εκατομμυρίων από την σκανδαλώδη διαχείριση, με υπέρογκους μισθούς συγγενών, και αδιανέμητα δικαιώματα στους δημιουργούς.

Τον λόγο τώρα έχει ο ανακριτής, ο οποίος θα προσωποποιήσει τις κατηγορίες σε καθέναν από τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν σε απολογία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο