15 Ιουλ 2020

Διονύσης Ξάνθος: Οι ακραίοι ρόλοι, η θύελλα αντιδράσεων, η 5μηνη φυλάκιση και η αγνώριστη εικόνα του σήμερα


Ο Διονύσης Ξανθός γεννήθηκε το 1958 και μεγάλωσε στα Λαγκάδια Γορτυνίας. 

Έχει δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο. Ο ηθοποιός άφησε...
εποχή στη μεγάλη οθόνη, εξαιτίας των ακραίων χαρακτήρων που υποδύθηκε. 

Πριν από 20 και πλέον χρόνια ο Διονύσης Ξανθός αποφάσισε να εγκαταλείψει την υποκριτική τέχνη, αλλά και την Αθήνα και να εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο, όπου μένει μόνιμα με την οικογένειά του. 



Πλέον, ο ίδιος έρχεται στην Αθήνα ως τουρίστας και μάλιστα σχεδόν αγνώριστος, θυμίζοντας ελάχιστα τον άνδρα που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ταινίες του.


Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία “Άγγελος”

Ήταν ο πρωταγωνιστής στην ταινία “Άγγελος” του Γ. Κατακουζηνού, ο αυτόχειρας θηριώδης επαναστάτης στην ταινία “Ο Γύρος του Θανάτου” του Ερ. Ανδρέου, ο λαϊκός ζιγκολό-Έλληνας εραστής στην ταινία “Ο ζιγκολό της Αθήνας” του Γ. Λαζαρίδη.


Η ταινία “Άγγελος” το 1982 στην οποία πρωταγωνίστησε εκείνος και ο Μιχάλης Μανιάτης, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το σενάριο της ταινίας ήταν βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Συγκεκριμένα στην ολέθρια ερωτική σχέση 19χρονου ναύτη με 22χρονο επίσης ναύτη.. σχέση η οποία οδήγησε στη δολοφονία του δεύτερου στις 7 Απριλίου 1976 και στην καταδίκη του πρώτου από το Ναυτοδικείο σε ισόβια κάθειρξη.

Πώς μπήκε στη φυλακή

Παλιότερα ο Διονύσης Ξάνθος είχε μιλήσει στην Βίκυ Χατζηβασιλείου και στο “Πάμε Πακέτο” για τη ζωή του και τις περιπέτειές του έχοντας πει. “Στη φυλακή έφτασα, γιατί αποφάσισα κάποια στιγμή να έχω την ευθύνη της δουλειάς μου. Όχι την οικονομική, βασικά την καλλιτεχνική. Για να έχεις την καλλιτεχνική στον κινηματογράφο, πρέπει να έχεις και την οικονομική. Συνεργάστηκα με ανθρώπους που ήμασταν συμμαθητές στη δραματική σχολή, δεν είχαν κάνει κάτι σε αυτόν τον τομέα, ήθελαν να ασχοληθούν κι επειδή εξυπηρετούσε και εμένα, είπα ας το κάνουμε, να κάνουμε μια εταιρία. Κάναμε την εταιρία, κάναμε επιτυχίες, αλλά κάποια στιγμή διαπίστωσα από τον έναν από τους δύο συνεργάτες μια ιδιοτέλεια στη σχέση…”.


Kαι συνέχισε: «Και όταν το τσεκάρισα για δεύτερη φορά, μετά από δύο χρόνια, δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι, δεν είχε νόημα για μένα, έφυγα. Είχα κάνει το λάθος πριν φύγω, να έχω υπογράψει κάποιες επιταγές προσωπικές για λογαριασμό της εταιρίας γιατί δεν είχε μπλοκ η εταιρία».

«Η πλάκα είναι ότι μετά από ένα ερωτικό καβγαδάκι έξω από ένα κέντρο, κάνει όπισθεν η κοπέλα με το αυτοκίνητο να φύγουμε και ακούμε ένα μπαμ. Πίσω ήταν ένα περιπολικό. Και με συνέλαβαν από αυτό το τροχαίο για χρέη προς το δημόσιο. Στη φυλακή έμεινα πεντέμιση μήνες, αλλά με ωφέλησε πολύ»


Ο Διονύσης Ξάνθος ζει μόνιμα με την οικογένειά του στην Πελοπόννησο

Παρά το γεγονός ότι έχει να εμφανιστεί στο σανίδι ή στην τηλεόραση εδώ και πολύ καιρό, ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να τον αγαπάει. Μάλιστα, έχει ένα πολύ δυνατό fan club.

Ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως δεν επέλεξε τον μοναχικό βίο αλλά ζει με ασκητικό τρόπο, ο οποίος άρχισε από την αποκέντρωσή του. Πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει πίσω του τα φώτα και να φύγει από την Αθήνα, τη στιγμή που βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του.

Ο Διονύσης Ξανθός είχε πει: «Δοξάζω κι ευγνωμονώ τον Θεό γι’ αυτό το ιερό μυστήριο της ζωής. Αυτό που είχε σημασία για μένα από παιδί ήταν να ακολουθήσω τον δρόμο της αγάπης. Ο,τι με συγκινούσε κι ό,τι μου έδινε χαρά, και όχι ό,τι γυάλιζε. Η αγάπη μου για τη γυναίκα με βοήθησε να γνωρίσω τον εαυτό μου. Η αδυναμία μου στην τέχνη να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους, ενώ η λατρεία μου για την οικογένεια με ώθησε να δημιουργήσω. Ο,τι μου δώρισε η ζωή το απέδωσα, μέσω της τέχνης, ξανά στην ίδια τη ζωή», λέει ο Διονύσης Ξανθός, ο οποίος στο βιογραφικό του έχει επίσης τα φιλμ «Ο γύρος του θανάτου» και «Ο Σαλονικιός», καθώς και τη θρυλική σειρά «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. 

«Όσον αφορά την οικογένειά μου, πράγματι αποσύρθηκα σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Πελοποννήσου, για να μπορέσω να μεγαλώσω κι εγώ μαζί με τα παιδιά μου. Έχει σημασία αυτό. Είναι ιερή η σημασία της διαπαιδαγώγησης. Είναι τεράστια, μεγάλη ευθύνη να μπορέσεις να βοηθήσεις νέες ψυχές να ανθήσουν. Αυτό το έκανα συνειδητά. Έχω δύο θαυμάσια παιδιά, η κόρη μου είναι 15 ετών κι ο γιος μου 6. 

Με τη σύζυγό μου απομακρυνθήκαμε συνειδητά από την Αθήνα. Ξεφορτώθηκα το παρελθόν, που δεν είχε νόημα, και μπήκα σε άλλες διαδικασίες. Δεν με ένοιαζε να βγω σε πρωτοσέλιδα. Το διάστημα που τα εγκατέλειψα όλα συμμετείχα στην τηλεοπτική σειρά «Κάτω απ την Ακρόπολη» κι αποφάσισα να μη συνεχίσω και ν’ ασχοληθώ με τα παιδιά μου» συμπληρώνει. Το γεγονός ότι ο Διονύσης Ξανθός έμεινε, συνειδητά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας άρχισε να συντηρεί διάφορες φήμες σχετικά με τον τρόπο ζωής του. Ανάμεσά τους κι εκείνη που τον ήθελε να έχει κλειστεί σε μοναστήρι.

«Έχω ακούσει πολλές φορές ότι πήγα σε μοναστήρι, αλλά δεν ισχύει. Τα τελευταία χρόνια έχω ζήσει με την οικογένειά μου ασκητικά. Απομονώθηκα στην Πελοπόννησο κι έζησα ως ασκητής, ως οικογενειάρχης, φροντίζοντας με πολλή αγάπη τα παιδιά μου, ενώ ασχολήθηκα εκεί και με την αγροτική ζωή. Η κόρη μου κι ο γιος μου συνεχίζουν να ζουν εκεί. Εγώ, λόγω δουλειάς, τώρα ανέβηκα στην Αθήνα, αλλά πηγαίνω κοντά τους μια φορά τον μήνα. Έχω φροντίσει να τους παρέχω κάποια έσοδα για να υπάρχουν στο σπίτι μας τα απαραίτητα, ενώ ετοιμάζομαι να επιστρέψω επαγγελματικά» είχε τονίσει ο Διονύσης Ξανθός.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο