10 Ιουν 2019

Γιατί αγαπάμε να πηγαίνουμε στο θέατρο


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το θέατρο υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και εξακολουθεί ...
να μας απασχολεί πάντα. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν το θέατρο ως κάτι το μαγικό και πραγματικά πρόκειται για μια εξαιρετική εμπειρία.




Πρώτον και κύριον, το θέατρο φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι θεατές, πηγαίνουν στις παραστάσεις με τη συντροφιά των μελών της οικογένειας τους και των φίλων τους. Έτσι, το θέατρο δεν μας συγκεντρώνει απλά όλους στον ίδιο χώρο, αλλά ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να μοιραστούμε την εμπειρία της παράστασης μαζί τους. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις, όπου νέες φιλίες γεννήθηκαν στα διπλανά καθίσματα ενός θεάτρου!

Για πολλούς, το θέατρο έχει γίνει κάτι σαν παράδοση. Ίσως να είναι ένα μηνιαίο καθιερωμένο γεγονός για την οικογένειά σας. Είναι επίσης ακόμη πιο πιθανό ότι θα παρακολουθήσετε μια παράσταση κατά τη διάρκεια της παραθέρισης, τότε που πολλοί θίασοι περιοδεύουν στην επαρχία.

Επιπλέον, όπως τα βιβλία και οι ταινίες, έτσι και οι θεατρικές παραστάσεις μάς επιτρέπουν να ξεφεύγουμε για ένα διάστημα από την πραγματικότητα. Το θέατρο ωστόσο, μας δίνει συχνά την αίσθηση της συμμετοχής, αφού βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με τους ηθοποιούς. Έτσι, οι παραστάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να εισέλθουμε στον κόσμο της ιστορίας, αφήνοντας προσωρινά τη δική μας ζωή. Αυτή η απόδραση μπορεί να δώσει ένα άλλο νόημα στη ζωή μας. Αυτό γιατί ίσως η ιστορία να παρουσιάζει μια διαφορετική προοπτική του κόσμου που δεν είχαμε προσέξει νωρίτερα. Συχνά, οι θεατρικές παραστάσεις μας δείχνουν την αγάπη, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

Σε αντίθεση με την ευκαιρία να ξεφεύγουμε προσωρινά από την πραγματικότητα, οι θεατρικές παραστάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να ασχοληθούμε με τις δυσκολίες που αφορούν παρόμοιες καταστάσεις με τις δικές μας. Οι παραστάσεις ίσως φέρνουν τη χαρά και το γέλιο, αλλά μπορούν επίσης να φέρνουν και θλίψη. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αρνητικό χαρακτηριστικό, αν ο θεατής ταυτίζεται επί της ουσίας με τους χαρακτήρες.

Τέλος, όπως κάθε τέχνη, μας δίνεται η ευκαιρία να εκτιμήσουμε την πραγματικά σκληρή δουλειά και την αφοσίωση των ηθοποιών, των σκηνοθετών, των σκηνογράφων και της παραγωγής, που ανεβάζουν εκπληκτικές παραστάσεις για το κοινό ξανά και ξανά.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα κίνητρα για τα οποία θα πρέπει να αγαπάμε και να πηγαίνουμε στο θέατρο. Όμως, πραγματικά υπάρχουν πολύ περισσότερα. Αν αγαπάτε το θέατρο, ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν πηγαίνετε τόσο συχνά τελευταία;

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο