20 Αυγ 2020

Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Σ Η/C O Ν S C I E N C E η νέα μικρού μήκους ταινία της Ακριβής Κόλια πάει Ινδία


Η Ακριβή Κόλλια είναι μια καλλιτέχνιδα που δουλεύει αργά σταθερά και αθόρυβα. Γι'αυτό δεν παύει να μας εκπλήσσει κάθε της νέα ενέργεια.

Η τελευταία της ταινία ...
"Συνείδηση/Conscience" έχει ήδη επιλεγεί για το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που γίνεται κάθε χρόνο στην Ινδία. Με αφορμή την ταινία της Ακριβής Κόλλια η Ελλάδα θα έχει παρουσία σε ένα ακόμη διεθνή φεστιβάλ. 
Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι η προηγούμενη ταινία της με τίτλο "Πολιορκία" βραβεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη με το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. (Δείτε Εδώ) και περιμένουμε να την δούμε να επιστρέφει από την Ινδία με ένα καινούργιο βραβείο στις αποσκευές της.

Η νέα αυτή ταινία με τίτλο "Συνείδηση/Conscience", όπως γράφει η ίδια στο σημείωμά της παρακάτω, εξελίσσεται μια καλοκαιρινή νύχτα σε μια έρημη τουριστική παραλία, όπου πάνω της έχουν εγγραφεί τα ίχνη των ανθρώπων που πέρασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δίχτυ και τα σκουπίδια που προβάλλονται στη θάλασσα αλλά και πάνω στο σώμα της γυναίκας ενισχύουν τη φαντασιακή ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εικαστικό ενδιαφέρον. Κυριαρχούν οι τόνοι του γκρι και του καφέ με χρωματιστά μόνο τα σκουπίδια, σχολιάζοντας ειρωνικά την απάθεια απέναντι σε ένα τόσο καίριο ζήτημα.

Κάθε σου πράξη επιστρέφει σε σένα.


Ένας καθαριστής παραλίας, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής του εργασίας, βρίσκεται μπροστά σε μια φαντασιακή πάλη μιας γυναίκας με σκουπίδια στα κύματα.

Η νυχτερινή εικόνα της καλοκαιρινής παραλίας μοιάζει ξεχασμένο τοπίο, γεμάτη από παρατημένα σκουπίδια των παραθεριστών.

Ο φακός ενός καθαριστή που μαζεύει τα σκουπίδια από την άμμο φωτίζει μια γυναίκα, ξαπλωμένη λίγα μέτρα μακριά. Εκείνη σηκώνεται και μπαίνει στη θάλασσα, πετώντας ένα κουτί μπύρας πίσω της. 

Αιφνίδια ένα φωτεινό δίχτυ εμφανίζεται πάνω στην επιφάνεια του νερού και μοιάζει να την τυλίγει. Ενώ παλεύει να απεγκλωβιστεί, την κυκλώνουν σκουπίδια που διαγράφονται φωτεινά στα κύματα.


Η γυναίκα βυθίζεται όλο και περισσότερο…Σημείωμα Σκηνοθέτη: Η «Συν Είδηση» αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στη θαλάσσια ρύπανση.

Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, παρουσιάζοντας το πρόβλημα και τις προεκτάσεις που θα έπρεπε να έχει στη συνείδηση μας.

Η ταινία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του καθαριστή, ο οποίος δεν παρουσιάζεται ποτέ. Εκπροσωπεί τον κάθε άνθρωπο που απογοητεύεται όταν αντιλαμβάνεται την ματαιότητα των πράξεων του. Παράλληλα η γυναίκα παλεύει με ένα φανταστικό δίχτυ, καθώς δεν συνειδητοποιεί την έκταση του προβλήματος.

Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται μια καλοκαιρινή νύχτα σε μια έρημη τουριστική παραλία, όπου πάνω της έχουν εγγραφεί τα ίχνη των ανθρώπων που πέρασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δίχτυ και τα σκουπίδια που προβάλλονται στη θάλασσα αλλά και πάνω στο σώμα της γυναίκας ενισχύουν τη φαντασιακή ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εικαστικό ενδιαφέρον. Κυριαρχούν οι τόνοι του γκρι και του καφέ με χρωματιστά μόνο τα σκουπίδια, σχολιάζοντας ειρωνικά την απάθεια απέναντι σε ένα τόσο καίριο ζήτημα.

Η «Συν Είδηση» απευθύνεται στο ευρύ κοινό έχοντας βασικό θέμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος, με σκοπό να προβληματίσει και να εμπνεύσει για μια ενεργή στάση απέναντι στο πρόβλημα.

Σύντομο Βιογραφικό Σκηνοθέτη: Η Ακριβή Κόλλια είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης», της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Αθήνας.

Η φιλμογραφία της περιλαμβάνει 8 ταινίες μικρού μήκους, video dance, video arts, video clips και ντοκιμαντέρ. Παράλληλα έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση αλλά και το θέατρο.

Η μικρού μήκους ταινία της «Πολιορκία» (блокада) βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "ПЕРЕРЫВ НА ВОЙНУ" της Αγίας Πετρούπολης. 

Eίναι ιδρυτικό μέλος και Έφορος Τμήματος Κινηματογράφου του Πολιτιστικού σωματείου για την Τέχνη και Φύση, «ΝΑΡΤΟΥΡΑ».

Είδος: Μικρού μήκους, Μυθοπλασίας, Φαντασίας, Πειραματική, Δράμα

Έτος: 2020

Διάρκεια: 9’ 57’’

Format: Mp4 | 16:9 | 24 fps | Stereo | DCP

Χώρα: Ελλάδα

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ακριβή Κόλλια

Παραγωγή: Kalliergon

Παραγωγός: Βασιλική Κατέρη

Υποστήριξη: Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη και τη Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ»


Φιλμογραφία

«ΣυνΕίδηση», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, Πειραματική, 2020

«Ουτοπία», Video dance, 2019

«Το πιάνο», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, 2018

«Μαθήματα Εμπιστοσύνης», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, 2016

«Το αιώνιο και το φθαρτό», Video art, 2016

«Πολιορκία», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, Πειραματική, 2016

«ΑΝΑ-ΜΝΗΣΗ» (Ανακατασκευή της μνήμης), Video art, 2016

«Αναμονή», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, 2013

«Κάρτα Μνήμης», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, 2012

«Πίσω απ’ τα μάτια», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, 2011

«Μονάκριβή μου», Ταινία μικρού μήκους, Μυθοπλασία, 2010


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ακριβή Κόλλια

Ερμηνεία: Χριστίνα Τζιάλλα

Διεύθυνση Παραγωγής: Βασιλική Κατέρη

Μουσική: Γιώργος Δεδούσης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ευγενία Κουσμίνα, Λουκία Νταμάνη

3D Designer and 3D/2D Animation: Νίκος Ραδαίος

Χορογράφος: Σοφία Παγώνη

Ήχος: Πάνος Κουραμπάς

Script: Arsen Kanaci

Γραφικά: Κλειώ Μήτση

Φωτογράφος Πλατώ: Ευγενία Κουσμίνα

Τεχνική Διεύθυνση: Παναγιώτης Δρακουλάκος

Μοντάζ: Κυρηναίος Παπαδημάτος

Σχεδιασμός Ήχου – Μιξάζ: Γιώργος Δεδούσης

Colorist and DCP Mastering: Νίκος Δαλέζιος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


KALLIERGON

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΤΕΡΗ

kalliergon.culture@gmail.com

www.facebook.com/vasiliki.kateri


ΑΚΡΙΒΗ ΚΟΛΛΙΑ

kollia.akrivi@gmail.com

www.facebook.com/kollia.akrivi

www.youtube.com/AkriviKollia

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο