8 Απρ 2017

Πορτραίτα: Συνέντευξη με την Ακριβή Κόλλια - Η σκηνοθέτης της ταινίας "Πολιορκία" η οποία βραβεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη με το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. (Φωτογραφίες)


Συνέντευξη με τον Στέφανο Καρυδάκη
skaridakis@gmail.com


Από το 2010 μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 8 ταινίες μικρού μήκους. Έχει ήδη μια μεγάλη διάκριση για την ταινία της...
блокада (Πολιορκία) την οποία έστειλε στην Αγία Πετρούπολη και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.




Παλεύει ενάντια σε κάθε εμπόδιο που θα βγει μπροστά της με δύναμη και έμπνευση και με βασικό άξονα την αλληλεγγύη ανάμεσα στους συνεργάτες της με τους οποίους είναι μια δυνατή δημιουργική ομάδα.

Η Ακριβή Κόλλια, μέσα στα χρόνια τις κρίσης έχει να επιδείξει σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο με ιδία μέσα. Καμία επιχορήγηση και βοήθεια από κανέναν φορέα. Και τώρα παλεύει για την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία. 

Γνωρίστε την!



Ερωτ: Ακριβή θέλω να ξεκινήσουμε από την τελευταία σου ταινία «Μαθήματα εμπιστοσύνης».  Από πότε ξεκίνησες να γράφεις το σενάριο στο μυαλό σου και αν εμπνεύστηκες από κάποιο αληθινό γεγονός.


Απαντ: Υπάρχει γενικά στους προβληματισμούς μου το θέμα γύρω από τα όρια της ελευθερίας σε μία ερωτική σχέση. Τα «Μαθήματα εμπιστοσύνης» αναφέρονται σε ένα ζευγάρι, το οποίο προσπαθώντας να ξεφύγει από τη ρουτίνα του, αναζητά την ουσία της σχέσης μέσα από μη συμβατικούς τρόπους. Η ιδέα για αυτό το ζευγάρι έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια και με τον καιρό η πλοκή άρχισε να παίρνει προεκτάσεις για μια ταινία μεγάλου μήκους. Στην ταινία αυτή λοιπόν, γυρίζω ένα στιγμιότυπο από τη ζωή αυτών των δύο ανθρώπων, με σκοπό να τους γνωρίσω καλύτερα και να βάλω τα θεμέλια για την ολοκλήρωση της μεγάλου μήκους.


Ερωτ Μέτρησα οχτώ ταινίες μικρού μήκους στις οποίες έχεις αναλάβει τα πάντα. Από την παραγωγή, σκηνοθεσία και σενάριο μέχρι μοντάζ και μιξάζ. Ξεκίνησες το 2010 με την «Μονάκριβή μου». Πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς και να δημιουργείς μέσα στην Ελλάδα της κρίσης;


Απαντ: Νομίζω πως πάντα ο κινηματογράφος ήταν μια δύσκολη και ακριβή τέχνη. Αν σταθούμε σε αυτό δεν προχωράμε… Δε μπορούμε να καταπνίξουμε τα οράματά μας λόγω των κοινωνικών συνθηκών, αντίθετα πρέπει να πεισμώσουμε και να δημιουργήσουμε εμείς τα μέσα, τα οποία κατά βάση ξεκινούν από τη θέλησή μας. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε τις σκέψεις μας. Άλλωστε η εικόνα πάντα καλείται να αποτυπώσει την κάθε εποχή, να τη σχολιάσει και να αφήσει τους επόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.



Ερωτ Βλέπω ότι στο cast, εκτός από ηθοποιούς που είναι χρόνια στον χώρο, δεν διστάζεις να δουλέψεις με νέους ανθρώπους στις ταινίες σου, οι οποίοι τώρα ξεκινούν, όπως κι εσύ. Πώς είναι η συνεργασία μαζί τους;


Απαντ: Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες μου βρίσκονται και εκείνοι, όπως κι εγώ, στα πρώτα τους βήματα. Με δύναμη και έμπνευση και με βασικό άξονα την αλληλεγγύη ανάμεσά μας και τον κοινό στόχο, έχουμε προχωρήσει μέχρι εδώ. Εξελισσόμαστε και αποκτούμε εμπειρία παράλληλα, πράγμα που με κάνει να πιστεύω πως θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα με τα χρόνια. 



Ερωτ Έχεις και μια σπουδαία διάκριση με την ταινία σου блокада (Πολιορκία) στην Αγία Πετρούπολη. Σου απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Μίλησέ μας για την ταινία και την συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους στην Αγία Πετρούπολη.

Απαντ: Η блокада ήταν για μένα ένας πειραματισμός πάνω στα κινηματογραφικά μέσα, αλλά και μια συνειρμική σύνδεση ανάμεσα στη Ρωσία την περίοδο της πολιορκίας του Λένινγκραντ και στην Ελλάδα του σήμερα. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο πως κατά τη πολιορκία, άνθρωποι και συγκεκριμένα πολλές μητέρες μάζευαν κρυφά πτώματα και μαγείρευαν μέρη τους για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Συμβολικά, θα έλεγα πως και στην Ελλάδα του σήμερα, όπου ζούμε τον δικό μας πόλεμο, πολλοί άνθρωποι τρώνε τους διπλανούς τους προσπαθώντας να επιβιώσουν. Μου έκανε εντύπωση, για να πω την αλήθεια που δεχτήκαν, πόσο μάλλον που βράβευσαν, αυτήν την ταινία μου στην Αγία Πετρούπολη, καθώς το θέμα που αναπτύσσω είναι ιδιαίτερα σκληρό για τους ανθρώπους εκεί, ακόμα και σήμερα. Ίσως ένιωσαν τον παλμό για την πραγματικότητα που ζούμε και εμείς εδώ, στο σήμερα.



Ερωτ Πως είδες να αντιμετωπίζουν στην Αγία Πετρούπολη τους μικρομηκάδες; Υπάρχουν διευκολύνσεις, χορηγίες, επιδοτήσεις;

Απαντ: Η αλήθεια είναι πως δεν είχα τη χαρά να βρεθώ στην Αγία Πετρούπολη. Όλη μας η συνεννόηση έγινε διαδικτυακά. Αυτό που έλαβα είναι πως οι άνθρωποι εκεί είναι ανοιχτοί και ενδιαφέρονται για τη δημιουργία στην ουσία της, χωρίς να εστιάζουν στα τεχνικά μέσα. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν περισσότερες διευκολύνσεις σε σχέση με εδώ, αλλά πιστεύω πως δεν υπάρχουν τόσο οι ίδιες απαιτήσεις σχετικά με τα τεχνικά μέσα, όσο με την ιδέα και την οπτική των καλλιτεχνών.



Ερωτ Είχες κάποιους χορηγούς; Το Ελληνικό κράτος σε βοήθησε σε αυτά τα πρώτα σου βήματα;


Απαντ: Ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής έχει γίνει «μαγικά» θα έλεγα, εξαιτίας της δυναμικής και της διάθεσης για δημιουργία των συνεργατών μου. Δυστυχώς μέχρι τώρα την παραγωγή των ταινιών μου την αναλάμβανα εγώ, με όποια μέσα μπορούσα να διαθέσω. Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσουμε να δουλέψουμε με σωστές αμοιβές και οργάνωση, ώστε να δικαιωθούν όσοι άνθρωποι με στήριξαν και ήταν δίπλα μου μέχρι τώρα.



Ερωτ Τι σχέδια έχεις για το μέλλον; Πότε θα δούμε την πρώτη σου μεγάλου μήκους ταινία;

Απαντ: Ήδη έχει προχωρήσει σημαντικά, σε επίπεδο σεναρίου και σχεδίασης, η ιδέα για την πρώτη μου μεγάλου μήκους, η οποία αποτελεί την συνέχεια, όπως είπα και πριν, της ταινίας μου «Μαθήματα εμπιστοσύνης». Σκέψεις, όπως η εφαρμογή μιας ερωτικής φαντασίωσης και το αντίκτυπό της στην πραγματικότητα, ο τρόπος που μπορεί να συλλάβει και να αποδεχθεί ο ένας σύντροφος την πολλαπλότητα του εαυτού του άλλου μέσα σε μία ερωτική σχέση, τα κοινωνικά στερεότυπα της συντροφικότητας, η ηδονή μέσω της οδύνης, αποτελούν τον πυρήνα του σεναρίου μου. Είναι μια ιστορία που έχει ωριμάσει πια, ώστε να μπορέσω να την υποστηρίξω και να την αναδείξω σε μια μεγάλου μήκους. 

Παράλληλα, με τον Δημήτρη Καβάκο χτίζουμε το σενάριο για μια δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει το θρίλερ με μια πιο εσωτερική οπτική που ταιριάζει στην Ελλάδα και στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα εδώ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας και είμαι σίγουρη πως η συνεργασία μας θα δώσει περισσότερα από όσα μπορούμε ακόμα και εμείς να φανταστούμε.

Ελπίζω πως θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να δοθεί και στις δύο αυτές ταινίες η ευκαιρία να ζωντανέψουν στα μάτια μας.



Ερωτ Πες μου αν υπάρχει κάποια από τις ταινίες σου που ξεχωρίζεις και γιατί;

Απαντ: Σε κάθε μου ταινία έχω δώσει και ένα μεγάλο κομμάτι μου. Κάθε φορά μου φαίνεται απίστευτο πώς καταφέραμε να κάνουμε τόσα πράγματα με ελάχιστα μέσα. Η κάθε ταινία λοιπόν, πέρα από το αποτέλεσμα, έχει και τη δική της ιστορία που εκτυλίχθηκε πίσω από τις κάμερες και πάντα με συγκινεί. 


Ερωτ Αν σου δοθεί η ευκαιρία θα πήγαινες σε άλλη χώρα να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα, η θα συνεχίσεις να το παλεύεις εδώ;

Απαντ: Για την ώρα και σίγουρα μέχρι να γυριστεί η πρώτη μου ταινία μεγάλου μήκους, δεν έχω σκοπό να φύγω από την Ελλάδα. Αν και φαίνεται πιο δύσκολο να δημιουργείς εδώ, ταυτόχρονα οι δυσκολίες οξύνουν τη δημιουργικότητα αφού ό,τι κάνουμε είναι και μια νίκη για μας. Τίποτα δεν βρήκαμε έτοιμο και δεδομένο, αλλά το διεκδικήσαμε. Θέλω λοιπόν να συνεχίσω να δημιουργώ εδώ και να αποδείξω πως η θέληση είναι αυτή που κινεί τα πράγματα και όχι οι εξωτερικές συνθήκες.



Ερωτ: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και ελπίζω όλα να πάνε καλά με τα «Μαθήματα εμπιστοσύνης» και σύντομα να έχεις και άλλες διακρίσεις.

Απαντ: Εγώ σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου απέναντι στο έργο μου. Θα χαρώ να τα ξαναπούμε με νέα αφορμή. 

Θα είμαι εκεί στην πρώτη προβολή της νέας σου μεγάλου μήκους ταινία.

Μπορείτε να δείτε το κανάλι της Ακριβής στο Youtube και να παρακολουθήσετε τις ταινίες την πατώντας ΕΔΩ


Η αφίσα από την τελευταία της ταινία "Μαθήματα Εμπιστοσύνης"



Ακολουθούν φωτογραφίες της εν ώρα δράσης






 


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο