8 Απρ 2017

Ενα ιγκλού με σωσίβια προσφύγων -Η δημιουργία του 16χρονου Αχιλλέα Σούρα που παρουσιάστηκε στο Μιλάνο


Ενα ιγκλού, φτιαγμένο από σωσίβια που χρησιμοποίησαν πρόσφυγες στην...
προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, φιλοξενείται σε εκθεσιακό χώρο στην Εβδομάδα Ντιζάιν, στο Μιλάνο.




Ο Αχιλλέας Σούρας, ο 16χρονος που γεννήθηκε στο Λονδίνο και ζει στη Βαρκελώνη, χρησιμοποίησε 1.000 σωσίβια, τα οποία έκοψε και δίπλωσε, προκειμένου να μοιάζουν με κολώνες πάγου, πριν τα συναρμολογήσει προκειμένου να φτιάξει το ιγκλού.

Το κατασκεύασε για την έκθεση «SOS Save Our Souls» που έχει την υποστήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη. Ενα παρόμοιο ιγκλού, από 52 σωσίβια από τις ακτές της Λέσβου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, είχε παρουσιάσει και στο Μουσείο Θαλασσινής Ιστορίας στη Βαρκελώνη.

Πρόθεση του 16χρονου είναι η αδιάβροχη δομή που προέκυψε να πυροδοτεί συνειρμούς και καταφύγιου και καλωσορίσματος για τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Η κρίση του προσφυγικού ήταν απλά μια σειρά αριθμών στις ειδήσεις» είπε στο Dezeen. «Όταν, όμως, σήκωσα απ' το έδαφος ένα σωσίβιο, έπαψε να είναι μόνον υλικό. Όταν κρατάς ένα σωσίβιο στα χέρια σου και μυρίζεις τη θάλασσα, βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικό πρίσμα και συνειδητοποιείς ότι κάθε σωσίβιο αντιπροσωπεύει μια ανθρώπινη ζωή».

«Δεν μπορεί, πια, οι πρόσφυγες, οι άστεγοι και οι λιγότερο προνομιούχοι να είναι εκτός "οπτικής γωνίας μας" εκτός "της σκέψης μας". Αυτά είναι παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν όλους μας, και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Για το καλό όλων μας» κατέληξε ο 16χρονος καλλιτέχνης, που ελπίζει να βρει η κατασκευή του πρακτική χρησιμότητα στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Save Our Souls. April 4-22, Milan.A post shared by Achilleas Souras (@achillleas) on Apr 5, 2017 at 9:45am PDT
Φωτογραφία: Instagram

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο