20 Απρ 2019

Ο Στέφανος Καρυδάκης συναντά την Κατερίνα Θεοδωρίδου Γιολασιγμάζη και μιλάνε για το νέο της βιβλίο «Το Κάστρο των Παραμυθιών» και όχι μόνο



Η Κατερίνα Θεοδωρίδου Γιολασιγμάζη είναι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εμψυχώτρια σε ψυχαγωγικές και παιδαγωγικές δράσεις για παιδιά. Σπούδασε ...
Κοινωνική Θεολογία στο Παν/μιο Αθηνών. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Διδακτική Μεθοδολογία με θέμα τη χρήση του μύθου ως λογοτεχνικό είδος. 




Μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή και ξεχωριστά στις Μαθησιακές Δυσκολίες από το τμήμα Ψυχοφυσιολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμορφώθηκε στη Μουσειοπαιδαγωγική. 

Είναι υποψήφια διερμηνέας της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και πιστοποιημένη από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στη γραφή Braille. 

Όταν ήταν μικρή μια νεράιδα της έδωσε τρία δώρα: Ατελείωτη φαντασία για να γράφει ιστορίες, πολλή αστερόσκονη για να βλέπει κάθε μέρα παιδικά χαμόγελα και μια ζεστή καρδιά για να κλείσει μέσα της όλα τα παιδιά του κόσμου.


Να ξεκινήσουμε μιλώντας μας για σένα. Ποια είναι η Κατερίνα Θεοδωρίδου – Γιολασιγμάζη;

Είναι μια νέα παραμυθού που αγαπά τα βιβλία και τα παιδιά! Ασχολούμαι με τα παιδιά επτά μέρες την εβδομάδα! Είμαι εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εμψυχώτρια ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών δράσεων!


Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με τον κόσμο των παραμυθιών;

Στις μεταπτυχιακές σπουδές μου μελέτησα τη χρήση του μύθου ως λογοτεχνικό είδος στην εκπαίδευση και είχα μαγευτεί από τους μύθους και τους θρύλους όλου του κόσμου. Στην επαγγελματική μου πορεία η χρήση του παραμυθιού έχει σπουδαίο ρόλο είτε ως εκπαιδευτικό, είτε ως ψυχαγωγικό μέσο. Κάπως έτσι αποφάσισα να γραφτώ στα μαθήματα Δημιουργικής Γραφής Παραμυθιού στη σχολή Harmony and Creativity με δασκάλα την συγγραφέα Άννα Αθανασιάδου.


Τον περασμένο μήνα εκδόθηκε «Το Κάστρο των Παραμυθιών». Πες μας για αυτό λίγα λόγια.

Μετρά λίγες μέρες στα χέρια μας το πρώτο συγγραφικό μας εγχείρημα. Είναι ένα συλλογικό έργο που αποτελείται από δέκα παραμύθια και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Είναι ένα πρωτότυπο βιβλίο που γεννήθηκε μέσα απο την αγάπη μας για τα παραμύθια και την παράδοση. Η παραμυθοπαρέα, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής Παραμυθιού, αποφάσισε να φτιάξει αυτό το βιβλίο υπό την επιμέλεια της δασκάλας μας. Κάθε παραμύθι έχει εμπνευστεί από διαφορετικό θρύλο της Ελλάδας.

Οι παραμυθούδες που θα συναντήσετε στο Κάστρο των Παραμυθιών είναι οι: Άννα Αθανασιάδου, Μαρία – Μαριλύ Γαλίζη, Κατερίνα Δίελα, Ιωάννα Καρρά, Άννα Μάνου, Μαργαρίτα Μάρκουλα, Αικατερίνη Μιχαήλ, Αικατερίνη Ναζλή και Μαριλένα Πονηράκη. Στα παραμύθια μας είχαμε σπουδαίους συνοδοιπόρους: Η Ματίνα Ζέρβα έντυσε τα παραμύθια μας με ονειρεμένες ζωγραφιές, η Σοφία Σκλείδα έβαλε τα πολύτιμα πετράδια της ποίησης, η Ιωάννα Φώκου τα συνέδεσε με την παράδοσή μας και η Μιμίκα Καπούλα έβαλε την καλλιτεχνική της πινελιά. Το βιβλίο μας κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωρίων σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων.



Το δικό σου παραμύθι ποιο είναι;

Το δικό μου είναι «Ο Κρυμμένος Θησαυρός». Ένα παραμύθι εμπνευσμένο από τον θρύλο της Σπηλιάς του Ρόζου στη Σύρο που μας θυμίζει ποιος είναι ο πραγματικός θησαυρός της ζωής μας. Απευθύνεται σε παιδιά 4-8 ετών.


Τι είναι έμπνευση για σένα;

Έμπνευση σημαίνει φυσώ προς τα μέσα. Για μένα, ακόμα και κάτι μικρό μπορεί να κινήσει τη δημιουργία για όλα τα πράγματα. Μια ζωγραφιά, μια μελωδία, ένα παιδί...


Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;

Αυτή τη στιγμή είμαι στραμμένη και απολαμβάνω το ταξίδι του Κάστρου των Παραμυθιών. Έχουμε ξεκινήσει παρουσιάσεις για να γνωριστούμε με τον κόσμο που τόσο γρήγορα αγκάλιασε το βιβλίο μας! Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 12.00 παρουσιάζω το παραμύθι μου «Ο Κρυμμένος Θησαυρός» στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δημου Αθηναίων στους Αμπελόκηπους (Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό- πρώην ΚΑΠΑΨ). Θα διαβάσουμε το παραμύθι, θα παίξουμε και θα φτιάξουμε κατασκευές! Τα επόμενα σχεδιά μου είναι φυσικά παραμυθένια και πρόκειται σύντομα να βγούν από το συρτάρι και να φτάσουν στα παιδικά χεράκια!


Γιατί πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά;

Το διάβασμα είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για τα παιδιά. Αναπτύσσονται οι ικανότητες ανάγνωσης, γραφής και αριθμητικής. Αυξάνεται το λεξιλόγιο και η φαντασία του παιδιού. Χτίζει ένα σύστημα αξιών και μεγαλώνοντας καλλιεργείται η κριτική ικανότητα. Το διάβασμα μοιάζει με τους σπόρους που φυτεύεις στο χώμα. Διαβάστε τώρα με τα παιδιά σας και θα τα δείτε να ανθίζουν!


Σ' ευχαριστούμε για τη συνέντευξη, έχεις να πεις κάτι προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που μας διαβάζουν;

Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας ιστορίες που θα σας κάνουν να ονειρευτείτε, να γελάσετε, να παίξετε και να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους.

Αύριο, Κυριακή 21 Απριλίου στις 12.00 στην Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων γίνεται η παρουσίαση του νέου της βιβλίου "Το κάστρο των παραμυθιών" από τις εκδόσεις ΩΡΙΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας ΕΔΩ 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο