20 Απρ 2019

Πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται η Ελλάδα


Ένα βήμα ακόμα έγινε για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκε μια ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης, με ...
προσωπικότητες διεθνούς κύρους να ενώνουν τις φωνές τους για την ανάκτηση των "Ελγίνειων" μαρμάρων.





Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, η Πρύτανις Ελένη Αρβελέρ, η Πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής Dame Janet Suzman, η αρχισυντάκτρια των Sunday Τimes, Sarah Baxter, πρέσβειρα καλής θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη και πολλοί ακαδημαϊκοί, καθηγητές, αρχαιολόγοι, και εκπρόσωποι 16 Διεθνών Επιτροπών από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Στο ιδιαίτερα σημαντικό αυτό συνέδριο, ακούστηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά διεθνώς η ελληνική πλευρά, και καταρρίφθηκαν τα επιχειρήματα των Βρετανών.

"Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι - δηλαδή διάταγμα του σουλτάνου - για την αφαίρεση και μεταφορά των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν", είπε ο Παντερμαλής, αποδεικνύοντας έτσι ότι τα Μάρμαρα είναι πράγματι κλεμμένα, και ισχυροποιώντας με αυτόν τον τρόπο την ελληνική πλευρά. Ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης εξήγησε ότι το έγγραφο που έχει μέχρι τώρα παρουσιαστεί ως φιρμάνι δεν είναι παρά ένα γράμμα που επιτρέπει απλώς τις ανασκαφές γύρω από την Ακρόπολη.

Παραλλήλως, η ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης υπήρξε καταλυτική και όσον αφορά το παλαιότερο επιχείρημα των Βρετανών, το οποίο υποστήριζε ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή των γλυπτών.

Σχετικά με αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μίλησε στο Συνέδριο, προκαλώντας τους εκπροσώπους του Βρετανικού Μουσείου να κάνουν τη σύγκριση, ανάμεσα "σε αυτό το μουσείο φωτός και τη σκοτεινή, αν μου επιτρέπεται να πω, φυλακή, όπου τα γλυπτά κρατούνται ως τρόπαια".

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο