4 Μαΐ 2016

«ΑΝΤΙΓΟΝΗ» Μουσικοθεατρική παράσταση με μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου

στο Θέατρο Ειλισσός από 10 Μαΐου έως 14 Ιουνίου 2016 κάθε Τρίτη ώρα 21.00


Μια μουσική προσέγγιση στο πρωτότυπο των χορικών & κομμού της τραγωδίας “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” του ΣΟΦΟΚΛΗ βασισμένη στην....
μετρική του κειμένου.

Η μουσικοθεατρική παράσταση “Αντιγόνη” με μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου, αποτελεί μια μουσική απόδοση χορικών και κομμού της τραγωδίας ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή. Μέσα στο τρέχον θεατρικό γίγνεσθαι, η συγκεκριμένη παράσταση με μορφή μουσικού αναλογίου έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει ως προς την αναζήτηση του καθαρού ήχου που προκύπτει από την μουσικότητα του πρωτότυπου κειμένου.

Πρωταρχικός στόχος της μουσικο-θεατρικής ερευνητικής εργασίας είναι η ανάδειξη της μουσικότητας του λόγου στην αρχαία τραγωδία μέσα από την προσωδιακή και ρυθμική εκφορά λόγου σε πρωτότυπο κείμενο.

Η μετρική ανάλυση του κειμένου έγινε βάσει αξιόπιστων φιλολόγων και ερευνητών που έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη μετρική μελέτη του κειμένου.

Η μουσική σύνθεση της παράστασης βασίστηκε στην μετρική του κειμένου, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοση του νοήματος μέσω του ρυθμικού στοιχείου.


Ως γνωστό, η λήψη νοήματος από τον θεατή στο αρχαίο δράμα γινόταν μέσω μουσικών και κινησιολογικών στοιχείων δηλαδή του ρυθμού, της μελωδίας και της σωματικής κίνησης και όχι μέσω ψυχολογικής αναλυτικής προσέγγισης των χαρακτήρων και των νοημάτων, όπως γίνεται στο σύγχρονο θέατρο.


Μορφή παράστασης

Η παράσταση έχει την μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου, δηλαδή απόδοση των χορικών & του κομμού στο πρωτότυπο με φωνή και συνοδεία αυλού, έγχορδου και κρουστού.

Επιλέξαμε σε αυτή την πρώτη εκδοχή και παρουσίαση της μουσικής προσέγγισης του λόγου μόνο τον κομμό και τα χορικά της τραγωδίας, διότι επιτρέπουν την εστίαση της ερευνητικής εργασίας στην σχέση λόγου και μέλους στην αρχαία τραγωδία.

Σημειώνεται ότι το υλικό της παράστασης θα αποτελέσει βάση για μεταγενέστερες παραστάσεις που θα εμπεριέχουν και τα διαλογικά μέρη του έργου.
Συντελεστές

Ερμηνεία Κομμού - Αντιγόνη : Ευαγγελία Θαλασσινή

Ερμηνεία χορικών – Τειρεσίας : Παν Καπερνέκας (ταμπουράς, κρουστά)

Ερμηνεία χορικών : Σοφία Ματζάκου

Φλάουτο : Σουζάνα Δεμίρη

Μουσική σύνθεση – Διδασκαλία : Nίκος Χαριζάνος

Σκηνική επιμέλεια : Ευαγγελία Θαλασσινή

Projection : Γιάννης Τασιος

Έρευνα αρχαίας μετρικής : Ευαγγελία Θαλασσινή

INFO

Περίοδος παραστάσεων : 10 Μαίου-14 Ιουνίου 2016 κάθε Τρίτη κ. ώρα 21.00

Είσοδος : 10 ευρώ. Μειωμένο (φοιτητών & ανέργων) 7 ευρώ.

Τηλέφωνα κρατήσεων : 210-9214.248 & 6944-30.16.78

Θέατρο Ειλισσός

Αγλαονίκης 3 & Βουλιαγμένης 40, (Μετρό Ακρόπολη), Αθήνα

www.eilissos.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο