1 Οκτ 2015

Μια «πεντανόστιμη» παράσταση όπερας γλυκιά όσο και η σοκολάτα


Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και η ομάδα όπερας The Medium Project, παρουσιάζουν, σε πανελλήνια πρώτη, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια του Αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby «Bon Appétit!», για ....
τρεις παραστάσεις, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015 στις 21:00 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 στις 18:00 και τις 21:00.

Η «πεντανόστιμη» όπερα του Lee Hoiby «Bon Appétit!» παρουσιάζεται με αφορμή την πρωτότυπη έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο», που αποτελεί τη συμμετοχή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια της έκθεσης παρατείνεται έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015. Στο πλαίσιο της έκθεσης η παράσταση «Bon Appétit!» σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη, ζωντανή μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και κοστούμι Παύλου Θανόπουλου, μας ανοίγει την όρεξη για γλυκές δημιουργίες.

Ο σκηνικός χώρος της παράστασης θα διαμορφωθεί αξιοποιώντας την κουζίνα των Ιδρυτών Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου, η οποία θα μεταφερθεί από το εκθετήριο στη σκηνή του Τελλογλείου Ιδρύματος ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης. 

Μπροστά στα μάτια των θεατών εκτυλίσσεται ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ του σύρματος ζαχαροπλαστικής και του μίξερ, ένα παιχνίδι αμφίρροπης κατάληξης ανάμεσα σε δύο σεφ, το Στέλιο Παρλιάρο και τη Julia Child με έπαθλο την παρασκευή ενός κέικ, του φημισμένου «Le Gâteaux au Chocolate L’ Eminence Brune». O Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., συνθέτης Μιχάλης Λαπιδάκης, θα εισάγει τους θεατές στη ζωή και το έργο του βραβευμένου αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby.

Στο πνεύμα του αποφθέγματος της Julia Child «Η μαγειρική δεν είναι αγγαρεία, αλλά χαρά», η όπερα του Hoiby αφήνει την αίσθηση στους θεατές ότι παρακολουθούν τη δημιουργία μιας «λιχουδιάς», τόσο μουσικής όσο και γαστρονομικής. Όπως ακριβώς σε μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής, το κέικ της παράστασης παρασκευάζεται σε πραγματικό χρόνο και με αληθινά συστατικά κατά τη διάρκεια της παράστασης. Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με την Child, «η σοκολάτα είναι πολύ πιο σύνθετη από ό,τι ο καθένας από εμάς υποψιάζεται».

Στα επόμενα σχέδια της η ομάδα όπερας The Medium Project, έχοντας ως όραμα να φέρει τη σύγχρονη όπερα πιο κοντά στο ευρύ κοινό και να αναδείξει τις αξίες της στη σημερινή πραγματικότητα, τολμά τη δημιουργία ενός σύγχρονου λυρικού έργου, αναθέτοντας το εγχείρημα σε δύο αξιόλογους δημιουργούς. Από αυτή την πρωτοπόρα, για τα ελληνικά δεδομένα, κίνηση, ήρθε στο φως το «The Shell Game» των Γιώργου Δούση και Έρις Κύργια∙ ένας συναρπαστικός καμβάς όπου λόγος και μουσική εμπνέονται από τις ανθρώπινες σχέσεις και το σημερινό γίγνεσθαι και δημιουργούν ένα αποτέλεσμα σύγχρονο και ζωντανό όσο και η ίδια η ζωή. Το έργο θα παρουσιαστεί στο Θέατρο OLVIO το Νοέμβριο.


Συντελεστές παράστασης Bon Appétit!

Μουσική: Lee Hoiby

Λιμπρέτο: Julia Child 

Διασκευή: Mark Schulgasser 

Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Kοστούμι: Παύλος Θανόπουλος

Μετάφραση Λιμπρέτου: Έρι Κύργια

Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας

Διεύθυνση Παραγωγής: Παναγιώτης Μπουμπουράκας

Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου

Ειδική Συμμετοχή: Στέλιος Παρλιάρος


Παραστάσεις

Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 21:00 

Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 18:00 & 21:00.


Τιμή Εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Μειωμένη είσοδος: 7 ευρώ 


Επικοινωνία – Προπώληση Εισιτηρίων – Κρατήσεις – Πληροφορίες

Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. 

2310-991610 και 2310 247111 

από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο