1 Μαρ 2014

"Νυχτερίδα" υπό τους ήχους των τανκς...


Έπειτα από ένα απρόοπτο ατύχημα που μετέθεσε την πρεμιέρα κατά μία εβδομάδα, η αυλαία του...
θεάτρου Ολύμπια ετοιμάζεται να ανέβει σήμερα, προκειμένου να φιλοξενήσει την "αρχετυπική" οπερέτα του Γιόχαν Στράους τoυ νεότερου Νυχτερίδα, ένα γεμάτο χιούμορ και ανατροπές έργο, πλημμυρισμένο από τη μουσική της αυτοκρατορικής Βιέννης.

Μόνο που ο σκηνοθέτης της, Αλέξανδρος Ευκλείδης, που έχει στο ενεργητικό του μερικές από τις πιο επιτυχημένες ανανεωτικές παραστάσεις ελληνικής και ξένης οπερέτας, επέλεξε να τοποθετήσει τη δράση της Νυχτερίδας τη βραδιά της 20ής Απριλίου 1967, τη βραδιά του πραξικοπήματος, εντάσσοντάς τη στο ιστορικό φόντο του Ψυχρού Πολέμου και του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων...

Μιλώντας για την επιλογή του να τοποθετήσει την πλοκή στη δεκαετία του 1960 και στο πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής εκείνης, ο σκηνοθέτης σημειώνει: "Είναι μια εποχή που μας έχει αφήσει πλούσια παρακαταθήκη σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, με την οποία αναμετριόμαστε, θέλουμε δεν θέλουμε, καθημερινά. Οι νυχτερίδες κρέμονται ακόμη, γελοίες και απειλητικές, στο σπίτι μας".

Η ΕΛΣ επιστρέφει στο έργο αυτό του Στράους, με το οποίο διατηρεί "καταγωγική" σχέση, καθώς υπήρξε η πρώτη της παράσταση το 1940, με μια παραγωγή που βασίζεται στην καινούργια μετάφραση του Δημήτρη Δημόπουλου και σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου, Ζωής Τσόκανου και Ανδρέα Πυλαρινού. Πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο διακεκριμένους μονωδούς της νεότερης γενιάς (Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Πακσόγλου, Έλενα Κελεσίδη κ.ά.), ενώ συμμετέχει το μπαλέτο της Λυρικής σε χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή.

Η Νυχτερίδα θα παρουσιάζεται στο θέατρο Ολύμπια από σήμερα και στις 1-2, 5-9/3, 23-25/4, 4, 7 και 14/5.
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο