22 Μαρ 2014

Η κρίση βάζει φρένο στις ανασκαφές για τον θησαυρό της Βεργίνας

Συμπεράσματα και όχι τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης ήρθαν, τελικά, στο «φως» από τις ανασκαφές στη Βεργίνα...

«Οι οικονομικές δυσκολίες των ημερών και οι ...
διοικητικές ανακατατάξεις στο Α.Π.Θ. δεν επέτρεψαν πλήρεις ανασκαφικές εργασίες στους τομείς της ευθύνης μας στη Βεργίνα», υποστηρίζει η επιστημονική ανασκαφική ομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η επιστημονική ομάδα, ωστόσο, με επικεφαλής την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Στέλλα Δρούγου, μαζί με τους συνεργάτες - αρχαιολόγους Χρυσάνθη, Καλλίνη και Απόστολο Θάνου, και με εθελοντές φοιτητές του Τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των μελετών τους:

1. Αγρός Τσακιρίδη. Η ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα επιβεβαιώνει εκ νέου το συμπέρασμα ότι τα οικοδομικά λείψανα στο ΝΑ τμήμα του αγρού ανήκουν στο γειτονικό Μητρώον των Αιγών (Βεργίνα), όπως δηλώνουν τα ευρήματα.

2. Με βάση τη μελέτη των πήλινων αγγείων (κυρίως ομφαλωτών πινακίων) του εναγισμού (θυσίας) στη νότια πλευρά του δρόμου του Μακεδονικού τάφου με την ιωνική πρόσοψη («πρώην Δημαρχείου και Πνευματικού Κέντρου Βεργίνας») προκύπτει η χρονολόγηση του ταφικού αυτού μνημείου στη τελευταία δεκαετία του 4ου αι. π. Χ.

3. Μεγάλες ομάδες σπασμένων και καμένων ελληνιστικών αγγείων σε αποθέτες κ.α., από την ίδια περιοχή του τάφου, που προαναφέρθηκε, προδίδουν μία έντονη δραστηριότητα κατά τον 2ο αι. π. Χ. στη περιοχή αυτή.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η φετινή ανασκαφή της ομάδας αφιερώνεται στη μνήμη του φύλακα και αρχιεργάτη της ανασκαφής, Λάζαρου Χριστοδουλίδη.
ellinikiafipnisis.blogspot.gr

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο