19 Μαρ 2014

Γονιμότητα στην Αγονη Γραμμή των απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου


Για 8η χρονιά συνεχίζεται το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα...
«Αγονη Γραμμή Γόνιμη» μουσικά εργαστήρια διδάσκουν καθηγητές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

Οι μαθητές των ακριτικών νησιών θα έχουν εφέτος την ευκαιρία να μυηθούν στους κανόνες του Kung-Fu από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη, να πάρουν μέρος σε μουσικά εργαστήρια πιάνου και κιθάρας που διδάσκουν καθηγήτες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, να διδαχτούν την τέχνη του ψηφιδωτού από την Ειρήνη Συριανού, να γυμναστούν με τη μέθοδο πιλάτες υπό τις οδηγίες της Κλέας Σαμαντά, να παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο από το δυναμικό του θεσσαλονικιώτικου Studio Flamenco Pellizco. 

Ολα τα παραπάνω στο πρόγραμμα του 2014 «Αγονη γραμμή γόνιμη», ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πλέον απλώνεται σε δέκα νησιά :Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος, Γαύδος. Εκτός άλλων περιλαμβάνει από εργαστήρια αυτόματου ελέγχου και ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι μαθήματα hip-hop από τον αφρικανικής καταγωγής περφόρμερ Mc Yinka.

Στις εφετινές δραστηριότητες έχει ενταχθεί επίσης το Κινητό Πλανητάριο (Mini Planetarium), χάρη στο οποίο τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στον κόσμο της αστρολογίας, με τρόπο που συνδυάζει τη γνώση και τη διασκέδαση, καθώς και ένα ξεχωριστό παιχνίδι θησαυρού για όλη την οικογένεια ("Βρες Αν το Θες", σε συνεργασία με το PLAYROOM).

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 90 δράσεις σε 27 νησιά. Τόσο τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διεξάγονται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο στα σχολεία, όσο και οι συναυλίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που ακολουθούν μαζί με το πρώτο κύμα των θερινών επισκεπτών, είναι δωρεάν.

«ίσως κάποτε να αναρωτιόμασταν για τους σκοπούς και τα οφέλη μιας τέτοιας προσπάθειας, σήμερα όμως μια τέτοια διερώτηση είναι περιττή» λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Στέφανος Νόλλας για τους στόχους της προσπάθειας. «Το να βρισκόμαστε στα νησιά μας το χειμώνα μαζί με δημιουργικούς ανθρώπους που προσφέρουν τις γνώσεις τους είναι μια μικρογραφία για το πώς σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς όπως οι σημερινοί στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες σχέσεις είναι αμφίδρομες.»

Πολύτιμοι σύμμαχοι του προγράμματος «Αγονη γραμμή γόνιμη» παραμένουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα για τρίτη και έκτη χρονιά αντίστοιχα. Πέρα όμως από τις συναυλίες της ΕΛΣ και της ΚΟΑ, το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και με εμφανίσεις των μουσικών Απόστολου Καλτσά, Σάσας Παπαλάμπρου και Σόλης Μπαρκή οι οποίοι ερμηνεύουν από jazz μελωδίες μέχρι σμυρνέϊκα καθώς και του μουσικοχορευτικού σχήματος Caja Secrteta που αντλεί τη θεματολογία του από την τέχνη του φλαμένγκο.
Επιμέλεια: Γιάννης Ζουμπουλάκης
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο