2 Ιουν 2023

Φρένο από το ΚΑΣ για τα σκηνικά τριών παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Ποιες παραστάσεις μπήκαν στο στόχαστρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα σκηνικά τους και ...γιατί - Τι ζητήθηκε από τους συντελεστές

Τον έντονο προβληματισμό τους για τα θεατρικά σκηνικά με τα οποία σχεδιάζεται να παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ, οι «Σφήκες» της Λένας Κιτσοπούλου και ο «Φιλοκτήτης» του Σαράντου Γεωργίου Ζερβουλάκου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εξέφρασαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στη χθεσινή συνεδρίασή τους.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Κάστορφ, ενστάσεις εκφράστηκαν κυρίως για το γεγονός ότι το σκηνικό της περιλαμβάνει, έστω και «σπασμένο», το λογότυπο πασίγνωστης εταιρείας αναψυκτικών: είτε διαφήμιση θεωρηθεί είτε δυσφήμηση, η παρουσία του λογότυπου κρίθηκε προβληματική. Αρκετές ανησυχίες εκφράστηκαν και για την οθόνη (διαστάσεων 10 επί 5 μέτρων) που θα φέρει σε μια γωνία της το λογότυπο και η οποία θα στηρίζεται σε σκαλωσιά που με τη σειρά της θα «πατάει» μεταξύ της ορχήστρας και της σκηνής του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, κάτι που δεν προβλέπεται από τους σχετικούς όρους. Τα όσα θα αποτυπώνονται στην οθόνη (μεταξύ άλλων ένα κόκκινο δωμάτιο με ένα στύλο pole dancing στη μέση) προκάλεσαν επίσης προβληματισμό.

Από τη μεριά τους, οι «Σφήκες» έκαναν αίσθηση στα μέλη του συμβουλίου λόγω μιας επτάμετρης μπασκέτας καλαθοσφαίρισης που σχεδιάζεται να δεσπόζει στο κέντρο του σκηνικού.

Ο «Φιλοκτήτης», που θα σκηνοθετήσει ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος στη Μικρή Επίδαυρο, προκάλεσε προβληματισμό για μια δεξαμενή νερού που θα περιλαμβάνει και η οποία πυροδότησε κάποιες ανησυχίες για τυχόν διαρροές.

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν –αφού ενέκριναν τα σκηνικά των υπόλοιπων παραγωγών– να καλέσουν σε νέα συνεδρίαση του συμβουλίου τους συντελεστές των τριών συγκεκριμένων παραγωγών ώστε αυτοί να έχουν τη δυνατότητα να δώσουν διευκρινίσεις και να απαντήσουν σε ερωτήματα.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο