11 Απρ 2023

Γιώργος Βογιατζής: Ο Ελληνας στον Ιησού από την Ναζαρέτ και τα κόλπα του Τζεφιρέλι που κανείς δεν κατάλαβε


Ο Γιώργος Βογιατζής ήταν ο μόνος Έλληνας ηθοποιός που συμμετείχε στο αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». ...
Ο δημοφιλής ηθοποιός Γιώργος Βογιατζής ενσάρκωνε στην τηλεοπτική σειρά τον Ιωσήφ. Εμφανίζεται δε, να μιλά αγγλικά αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για ντουμπλάζ. Όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του, ήρθε πιο κοντά στη θρησκεία υποδυόμενος τον Ιωσήφ.

Άρτια στην κινηματογράφηση και τη φωτογραφία, το μουσικό χαλί και τη σκηνογραφία, Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ, είναι η σειρά που θεωρείται ένα ατμοσφαιρικό τηλεοπτικό αριστούργημα, αλλά και ένα ρίσκο που διέψευσε πολλούς.

Στο αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι τίποτα δεν είχε αφεθεί στην τύχη. Και προφανώς για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 40 και πλέον χρόνια μετά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επιστρέφουν νοερά στο 33 μ.Χ. μέσα από τα μάτια του Ρόμπερτ Πάουελ…

Ποιο όμως είναι το μυστικό τρικ που κανείς μας δεν κατάλαβε;

Ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας καθρεφτίστηκε στη μορφή του Ρόμπερτ Πάουελ και για αυτό χρειάστηκαν κάποια τεχνικά «τρικ».

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Τι απέγινε ο μικρός Λορέντζο Μονέτ που υποδύθηκε τον Χριστό σε παιδική ηλικία;

Το μακιγιάζ του Πάουελ αποτελούνταν από μια λεπτή γραμμή σκούρου μπλε eyeliner στο επάνω μέρος του ματιού, και μια λεπτή γραμμή λευκού στο κάτω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπογραμμίζει το διάφανο μπλε των ματιών του. Επιπλέον, ο Πάουελ εξασκήθηκε να μπορεί να κρατάει τα μάτια του ανοιχτά για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα.

Ο στόχος ήταν ο τηλεοπτικός Ιησούς Ιησούς να μην ανοιγοκλείνει ποτέ τα μάτια του και όταν αυτό δεν ήταν οργανικά εφικτό, έδινε τη λύση το μοντάζ. Ήταν ένα «κόλπο» για να προσδώσει ένα μυσταγωγικό, υπεράνθρωπο στοιχείο στη φιγούρα και μια επιλογή που δικαίωσε τον Τζεφιρέλι καθώς σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς κριτικούς «ο θεατής απέκτησε μια διεισδυτική επαφή με το πρόσωπο του Ιησού».

Σε όλη τη σειρά ο Πάουελ εμφανίζεται να ανοιγοκλείνει μόνο μία φορά τα μάτια, ενώ άλλες δύο συμβαίνει στο αγόρι που τον υποδύεται, σε μια σκηνή που βρίσκεται στη Συναγωγή.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο