6 Απρ 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Χάρις Συμεωνίδου: Το θέατρο είναι έρωτας, ζωή. Κάνει το παρελθόν και το μέλλον, μέρος του παρόντος


H Χάρις Συμεωνίδου έχει πτυχίο υποκριτικής από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου (Β.Α.in Performing Arts).Επίσης είναι Πτυχιούχος του... Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει M.S.c. και Ph.d στη Δημογραφία από το London School of Economics. Τ.Δ/ντρια Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στη Σορβόννη. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Στο θέατρο έχει συμμετάσχει σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε περισσότερες από 50 παραστάσεις, με σημαντικούς σκηνοθέτες μεταξύ των οποίων, ο Νίκος Κούνδουρος και ο βοηθός του Πήτερ Μπρούκ Ζαν Πωλ Ντενιζόν.



Φέτος την βλέπουμε στο έργο του Στέφαν Τσβάιχ "Το Γράμμα μιας άγνωστης”, είναι η ιστορία ενός τεράστιου έρωτα και ατελεύτητου πάθους. Ένα κορίτσι δεκατριών χρόνων ερωτεύεται έναν γοητευτικό και διαπρεπή συγγραφέα, και επάνω του κατασκευάζει και οικοδομεί όλη της τη ζωή, και γίνεται το πεπρωμένο της. Τρεις φορές έχει την εύνοια της μοίρας και την δέχεται στην ζωή του. Το βλέμμα του σε κάθε συνάντησή τους οικείο και γεμάτο ερωτική επιθυμία. Την αγκαλιάζει, και την φιλάει με πάθος χωρίς να την θυμάται την επόμενη φορά.

Ο συγγραφέας όταν λάβει το γράμμα της θα είναι πολύ αργά....

Ο Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στην Βιέννη στις 28 Νοεμβρίου του 1881 και αυτοκτόνησε το 1942 μαζί με την γυναίκα του στην Πετρόπολη της Βραζιλίας.


Ακολουθεί η συνέντευξη στον συνεργάτη μας Στέφανο Καρυδάκη:



Καλησπέρα σας κα Συμεωνίδου και ευχαριστώ για την συνέντευξη που δίνεται για τα Παρασκήνια. Ξεκινώντας θέλω να σας ρωτήσω, Τι σας συνεπήρε "Στο γράμμα μιας Άγνωστης" και σας είλκυσε 
να πρωταγωνιστήσσετε στην συγκεκριμένη παράσταση;

-Το ίδιο το κείμενο! Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Επίσης το θέμα του και ο συγκλονιστικός λόγος του Τσβάιχ.


Έχετε φθόγγους και συστατικά ψυχής και κοινές πληγές με την ηρωίδα που ενσαρκώνεται;

-Βέβαια έχω.Μια μεγάλη αγάπη,που αν και είχε ανταπόκριση,δεν έφθασε όμως σε κοινή ζωή,με την κλασσική έννοια του όρου,αν και υπήρχαν τόσα κοινά βιώματα και πολύ μεγάλη ταύτηση.


Έχετε ίδιες αυταπάτες;

-Δεν θα μπορούσα να πω κάτι τέτοιο.Η ηρωίδα του έργου έχει βαθειά εμμονή στον ανεκπλήρωτο έρωτά της,που δικαιολογείται απο το ότι ο έρωτας αυτός ξεκινά από την παιδική της ηλικία και φθάνει μέχρι την ενήλικη ζωή της,με μια μοναδική τραγικότητα.


Τι πρεσβεύει η παράσταση και ποιός είναι ο σκοπός της ;

-Αναφέρεται στον απόλυτο έρωτα και την ανεκπλήρωτη εκδοχή του,που οδηγεί συχνά σε ακραίες συμπεριφορές απόγνωσης.Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Σαίξπηρ θα μπορούσαν να αναφερθούν ως παράδειγμα,καθώς και τόσα άλλα έργα.Παρόλο βέβαια που εδώ δεν υπάρχει αναλογία,γιατί λείπει η αμοιβαιότητα.Ο άνδρας που ερωτεύεται η "Αγνωστη",αν κι ερχεται σε ερωτική επαφή μαζί της και την είχε γνωρίσει από παιδί δεν τη θυμάται,ενώ εκείνη έχει οικοδομήσει όλη της τη ζωή γύρω του,ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να είναι πραγματικά μαζί του.

Ο σκοπός της παράστασης είναι η ανατομία του απόλυτου, ανεκπλήρωτου,ουτοπικού έρωτα,αλλά και το που μπορούν να φθάσουν τα βέλη του. Ισως μου θυμίζει το χορικό του Ερωτα απο τη Μήδεια του Ευρυπίδη ,που καταλήγει"Δοσ μου τη σύνεση θεά,όχι όσον έρωτα ποθώ,μα όσο αντέχω".Οπως και το ανάλογο χορικό στην Αντιγόνη του Σοφοκλή"Ερωτα ανίκητε στη μάχη.Ερωτα που σκλαβώνεις εκείνους που χτυπάς και από σένα κανείς δεν μπόρεσε μήτε θεός μήτε κανένας από τους εφήμερους ανθρώπους να ξεφύγει κι αυτός που σ έχει καταντά τρελός...".Ισως λοιπόν κι ο Τσβάιχ να δίνει κάποιο αντίστοιχο μήνυμα-σκοπό.


Tι σκέπτεσθε για την θεατρική σας πορεία και θητεια στο θέατρο?

-Στο θέατρο έχω παρουσία τα τελευταία 15 χρόνια. Τότε αρνήθηκα τη θέση της Δ/τριας του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όπου εργαζόμουν χρόνια ως Διευθύντρια Ερευνών, λόγω των αντίστοιχων σπουδών μου, ακριβώς για να μπορέσω ν αφοσοιωθώ ολοκληρωτικά στο όνειρο που μου έτρωγε την ψυχή απο τα πολύ νεανικά μου χρόνια. Κάθησα στα θρανία και πήρα πτυχίο υποκριτικής από το Queen Margaret University του Εδιμβούργου. Δεν μετάνοιωσα στιγμή. Και την προηγούμενη δουλειά μου την αγαπούσα πολύ, αλλά το θέατρο είναι έρωτας, ζωή. Κάνει το παρελθόν και το μέλλον, μέρος του παρόντος και μπορεί άμεσα και ζωντανά να προσφέρει, να συν-κινήσει τον θεατή.

Στην αρχή ξεκίνησα με οντισιόν, αλλα σύντομα άρχισαν σκηνοθέτες να με καλούν και έχω παίξει σε 50 θεατρικά έργα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου Συνεργάστηκα με εξαιρετικούς σκηνοθέτες όπως ο Νίκος Κούνδουρος, ο Jean-Paul Denizon (συνεργάτης του Peter Brook), o Νικόλας Μίχας, η Αθηνά Κεφαλά, η Σίσσυ Παθανασίου, η Μαρία Τσαρούχα, η Ιωάννα Γκαβάκου, ο Κώστας Βάντζος, η Alexandra Maioletti, o Κώστας Καπελώνης, ο Γιάννης Σταματίου, ο Σάκης Παπακωνσταντίνου, η Χρυσάνθη Κορνηλίου, η Βαλεντίνη Λουρμπά, που είναι και η σκηνοθέτης του μονολόγου που παρουσιάζουμε αυτή την εποχή στο θέατρο Εκάτη.

Βέβαια απαιτείται πολύ σκληρή δουλειά, αφοσοίωση, απομόνωση, για να μην πω ασκητική. Αλλά αυτό δεν με φοβίζει καθόλου και αγαπώ πολύ την εποχή που γίνονται οι πρόβες και χτίζεται βήμα-βήμα η παράσταση. Τα τελευταια δε δύο χρόνια έχω διδάξει την παγκόσμια ιστορία θεάτρου στο Ιδρυμα Θεοχαράκη και αυτό μου έδωσε την επιπλέον χαρά να προσφέρω τη διαδρομή και τον πλούτο του θεάτρου σε όσους παρακολούθησαν το σεμινάριο. Πιστεύω δε οτι παρά τις όποιες δυσκολίες θα υπερνικά πάντα η αγάπη μου για το θέατρο κι ελπίζω να βρίσκομαι στη σκηνή για πολλά χρόνια ακόμα.


Ποιος συγγραφέας σας σαγηνεύει και σας πλουτίζει με τα κειμενά του;


-Σαίξπηρ,Ιονέσκο,Τεννεσύ Ουιλιαμς και οι αρχαίοι τραγικοί


Ποιος ποιητής σας συγκινεί;


-Καβάφης, Ρίτσος, Καββαδίας


Ποιά μουσική σας δελεάζει;

-Ολες οι μουσικές,αρκεί να είναι καλές.Από βυζαντινή,δημοτική,έντεχνη και ρεμπέτικα μέχρι κλασσική,ροκ ,τζαζ.Αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη τζαζ και στα ρεμπέτικα.


Υπάρχουν ρόλοι που σας συνεπαίρνουν και ονειρεύεσθε να τους υποδυθείτε;

-Αλεξάντρα Ντελ Λάγκο,στο "Γλυκό Πουλί της Νιότης",Αμάντα στον "Γυάλινο Κόσμο",Μάρθα στο "Ποιός Φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ"


Μιλήστε μας για το θεατρικό σας ιδεώδες και όραμα;

-Να παίζω μέχρι τα βαθειά μου γεράματα ,σε ρόλους απο πολύ καλά θεατρικά έργα με μεστό λόγο και δύναμη και με καλούς σκηνοθέτες και συναδέλφους ηθοποιούς,υπερβαίνοντας το ατομικό κέλυφος ,προκαλώντας στους θεατές συγκίνηση και προσφέροντας μηνύματα ζωής.


Παρακαλω αναπτύξτε μας εκτενέστερα και εικονογραφήστε μας τον ρόλο σας "Στο γράμμα μιας άγνωστης" στό έργο του Στέφαν Τσβάιχ

-Ενα κορίτσι 13 χρόνων ερωτεύεται τον συγγραφέα που έρχεται να μείνει στο ίδιο κτίριο μ αυτήν και μάλιστα σε απέναντι διαμέρισμα.Ενώ ζει η ίδια μέσα στη φτώχεια με τη μητέρα της, η ζωή της πλουτίζει ξαφνικά απο την ύπαρξή του,χωρίς όμως ο ίδιος ν αντιληφθεί τίποτε απο τα συναισθήματα που της έχει προκαλέσει.Σταδιακά η εμμονή της στην αγάπη αυτή την οδηγεί στο να μεθοδεύσει μια συνάντηση μαζί του στα 18 της χρόνια,που καταλήγει σε τρία ερωτικά βράδυα,χωρίς όμως ο ίδιος να εμπλακεί στο ελάχιστο συναισθηματικά μαζί της και χωρίς να την αναγνωρίσει.Ολη της η ζωή καθορίζεται απο αυτόν.Είναι συγκλονιστικό ότι ενώ μένει έγκυος δεν του το αποκαλύπτει, για να μην θεωρηθεί ότι θέλει να τον εκμεταλευτεί επειδή ήταν πλούσιος και θυσιάζει τον εαυτό της μένοντας με άνδρες που την θέλουν και έχουν χρήματα και υψηλή κοινωνική θέση,για χάρη του παιδιού της,για να μην μεγαλώσει κι αυτό μέσα στη φτώχεια όπως εκείνη.Οταν τελικά μετά απο 10 χρόνια τον ξανασυναντά,θα νοιώσει την απόλυτη απογοήτευση γιατί και πάλι δεν θα την αναγνωρίσει παρόλο που θα περάσουν μια νύχτα μαζί .Το τελικό όμως κτύπημα θα δώσει ο θάνατος του παιδιού της.... Στέλνει λοιπόν το γράμμα στον αγαπημένο της, που είναι ο απόλυτος παραλήπτης της ζωής της, χωρίς να τη γνωρίσει ποτέ.

Ρόλος με μεταπτώσεις, και έντονα συναισθήματα χαρμολύπης, πικρίας, θλίψης, θαυμασμού, απόγνωσης και κυρίως απέραντης, ανολοκλήρωτης, ουτοπικής αγάπης. Οι ανατροπές και τα γεγονότα,όπως εμφανίζονται στον μονόλογο αυτό, με συνεπαίρνουν και με κάνουν να ζω τη ζωή της γυναίκας αυτής με μεγάλη ένταση, συγκίνηση και αγάπη.

Οι μονόλογοι δίνουν την ευκαιρία στον ηθοποιό να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να τον ξεπεράσει. Η πρόκληση αυτή μ ενδιαφέρει πολύ,γιατί θεωρώ ότι ο ηθοποιός πρέπει να διδάσκεται και να εξελίσσεται διαρκώς, όχι μόνο από τους άλλους ,αλλά και απο τον ίδιο τον εαυτό του, τις αδυναμίες και τις νίκες του.Τα τελευταία 5 χρόνια έχω παρουσιάσει 4 διαφορετικούς μονολόγους με εξαιρετικά κείμενα. Αισθάνομαι λοιπόν τυχερή που και τώρα έχω την ευκαιρία, λόγω της πρόσκλησης της σκηνοθέτιδας Βαλεντίνης Λουρμπά, να παρουσιάσω αυτό το τόσο δυνατό κείμενο. Βέβαια πρέπει να πω ότι με υποστηρίζει σημαντικά η φωνή του "συγγραφέα", που υποδύεται ο Γιώργος Χρονάς, η υπέροχη μουσική επένδυση της Λίας Τσεκούρα, οι φωτισμοί του Γιάννη Ζέρβα και πάνω απ όλα η εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Βαλεντίνης Λουρμπά. Τους ευχαριστώ όλους καθώς και το www.paraskinia.com  γι αυτή τη συνέντευξη.

Εμείς σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλή επιτυχία και sold out στο "Το γράμμα μιας άγνωστης" του Στέφαν Τσβάιχ που μπορεί να δει το θεατρόφιλο -και όχι μόνο- κοινό μας στο θέατρο Εκάτη, κάθε Πέμπτη στις 21.00

ΘΕΑΤΡΟ ΕΚΑΤΗ
Εκάτης 11, Πλατεία Κυψέλης
Τηλέφωνο: 21 0640 1931

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο