14 Απρ 2021

Ο αστυνομικός που έγινε θρύλος και ταινία - Γεννήθηκε πριν από 85 χρόνια


Ως αστυνομικός έγινε θρύλος. Και η ιστορία του μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον τίτλο να φέρει το όνομά του. ...Ο Frank Serpico έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960, όταν έγινε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και ξεσκέπασε μέρος της διαφθοράς που υπήρχε στην αστυνομία της Νέας Υόρκης. Το 1973, η ιστορία του έγινε ταινία από τον Sidney Lumet, με πρωταγωνιστή τον Al Pacino και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.Γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1936 στο Brooklyn και οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Ιταλία. Στα 17 του κατατάχθηκε στον στρατό και υπηρέτησε στην Κορέα. Όταν επέστρεψε αφιερώθηκε στις σπουδές του ενώ εργαζόταν και ως ιδιωτικός ντετέκτιβ.

Στα 23 του εντάχθηκε στη NYPD και τα χρόνια που ακολούθησαν εργάστηκε σε διάφορα πόστα στη μητρόπολη του κόσμου. Όταν έγινε μυστικός αστυνομικός ανακάλυψε ένα τεράστιο κλίμα διαφθοράς το οποίο επικρατούσε στο αστυνομικό σώμα. Οι ανώτεροί του δεν του έδωσαν σημασία, αλλά εκείνος πείσμωσε και άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της διαφθοράς με τη βοήθεια της εισαγγελίας και ενός συναδέλφου του.

Το 1970 οι New York Times έκαναν ολοσέλιδο αφιέρωμα στην υπόθεση, κάτι που επιτάχυνε τις εξελίξεις. Ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης διέταξε αμέσως ανακρίσεις και συνέστησε πενταμελή επιτροπή για να ερευνήσει τις καταγγελίες του Serpico.

Τον Φεβρουάριο του 1971, ο Serpico πυροβολήθηκε στο πρόσωπο από έναν ύποπτο για εμπόριο ηρωίνης. Οι αστυνομικοί που ήταν μαζί του δεν του έδωσαν την απαιτούμενη βοήθεια, κάτι που έδωσε τροφή στις φήμες πως κύκλοι του σώματος ήθελαν τον θάνατό του.

Ο Serpico ανάρρωσε και κατάφερε να καταθέσει στην επιτροπή 8 μήνες αργότερα. Έγινε ο πρώτος αστυνομικός στην ιστορία της NYPD που κατέθεσε για τη συστημική διαφθορά στο σώμα. Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν σε αυτό δεν ήταν μεγάλες, αλλά η κατάθεσή του συνέβαλε στη δημιουργία νέων μηχανισμών που κατάφεραν να περιορίσουν τη διαφθορά, αλλά όχι φυσικά να την εξαλείψουν.

Τον Ιούνιο του 1972, ο Serpico συνταξιοδοτήθηκε, αφού είχε χάσει μεγάλο μέρος της ακοής του μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο πρόσωπο. Πέρασε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη και μέσα από τη σχέση του με την Ολλανδή σύντροφο του απέκτησε έναν γιο. Συνέχισε να αγωνίζεται για τις ατομικές ελευθερίες και κατά την αστυνομικής διαφθοράς και βίας.

O δημοσιογράφος Peter Maas εξέδωσε τη βιογραφία του που έγινε αμέσως best seller. Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε και η ταινία που έκανε πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 1973. O Al Pacino που προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, πέρασε αρκετούς μήνες με τον Frank Serpico για να τον υποδυθεί όσο καλύτερα μπορούσε. Ο Μίκης Θεοδωράκης προτάθηκε για βραβείο Grammy για τη μουσική επένδυση της ταινίας

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο