11 Μαρ 2021

Πέθανε η διακεκριμένη μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λέλα Στάμος


Η διακεκριμένη μεσόφωνος με διεθνή ακτινοβολία Λέλα Στάμος, η οποία πρωταγωνίστησε σε σχεδόν ...πενήντα παραγωγές στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), μέσα σε τρεις δεκαετίες, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021.

Η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ανακοίνωσή τους, εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά συγκίνησή τους για τον θάνατό της.

Πρωτοεμφανίστηκε στη Λυρική Σκηνή τη δεκαετία του '60

Η Λέλα Στάμος (Ελένη Σταματοπούλου) γεννήθηκε στον Πειραιά στις 22 Σεπτεμβρίου 1941. Αποφοίτησε από το Εθνικό Ωδείο με «αριστείο εξαιρετικής επιδόσεως» το 1962. Μία χρονιά αργότερα, το 1963, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό «Μαρία Κάλλας», συνεχίζοντας έτσι τις σπουδές της στο Μιλάνο.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ενώ μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια συνεργασίας της με τον οργανισμό ακολούθησαν περίπου πενήντα παραγωγές.

Ερμήνευσε σπουδαίους πρωταγωνιστικούς, αλλά και συμπρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως Όλγκα (Ευγένιος Ονιέγκιν), Ιουδίθ (Ο πύργος του Κυανοπώγωνα), Σαρλότ (Βέρθερος), Σουτζούκι (Μαντάμα Μπαττερφλάι), Αμνερις (Αΐντα), Ατσουτσένα (Ο τροβαδούρος), Μανταλένα (Ριγολέττος), Πωλίνα (Ντάμα Πίκα), Λόλα (Καβαλερία Ρουστικάνα), Τσίτα (Τζάνι Σκίκι), Βάγια (Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος), Μάνα (Το δαχτυλίδι της μάνας), Τερέζα (Η υπνοβάτις), Φενένα (Ναμπούκο).

Επιπλέον, συμμετείχε στις πρώτες παρουσιάσεις έργων όπως «Κρίνο στ' ακρογιάλι» του Γεωργίου Σκλάβου, «Αντρέα Σενιέ», «Αλμπερτ Χέρινγκ», «Το παιδί και τα μάγια», «Ο πρόξενος», «Ηρώ και Λέανδρος» του Ανδρέα Νεζερίτη, «Ο Ιούλιος Καίσαρας στην Αίγυπτο», «Η στέψη της Ποππαίας».

Καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της ως σολίστ έδωσε ρεσιτάλ και παρουσιάστηκε σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε διεθνές επίπεδο δίπλα σε κορυφαίους εκπροσώπους της λυρικής τέχνης, αλλά και στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες. Επιπλέον, ασχολήθηκε συστηματικά και με τη διδασκαλία.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο