11 Μαρ 2021

Ο Νίκος Νικολάου απαντά στα δημοσιεύματα περί σεξουαλικής παρενόχλησης: Δεν έχω δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα


«Σε όλη μου την πορεία ως ηθοποιός, η οποία ξεπερνάει πλέον τα σαράντα χρόνια, αλλά και στο ...σύνολο της διαδρομής μου, ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα να συνδεθεί το όνομά μου με οποιαδήποτε αντιδεοντολογική συμπεριφορά», δηλώνει ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος) έλαβε νωρίτερα επιστολή από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, με την οποία ο υφυπουργός του ζητούσε να τοποθετηθεί εγγράφως αναφορικά με δημοσίευμα που ήθελε τον Νίκο Νικολάου να είναι καταγγελλόμενος για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης.


«Είμαι στην διάθεση κάθε αρμοδίου για να δώσω οποιεσδήποτε εξηγήσεις μου ζητηθούν»

«Αγνοώ παντελώς την ύπαρξη οποιασδήποτε καταγγελίας, καθώς κανείς δεν με έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο» συνεχίζει ο Νίκος Νικολάου στη δήλωσή του. «Είμαι στην διάθεση κάθε αρμοδίου για να δώσω οποιεσδήποτε εξηγήσεις μου ζητηθούν, αν βεβαίως υφίστανται οι υποτιθέμενες “καταγγελίες”, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και του θεσμούς του Κράτους Δικαίου» σημειώνει επιπλέον ο Νίκος Νικολάου.

Η αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού και πολιτισμού ήρθε μετά από ερώτηση της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφερε πως «υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση … υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Νικολάου

«Κυκλοφορούν δημοσιεύματα που με εμπλέκουν αόριστα σε υπόθεση “σεξουαλικής παρενόχλησης”.

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι σε όλη μου την πορεία ως ηθοποιός, η οποία ξεπερνάει πλέον τα σαράντα χρόνια, αλλά και στο σύνολο της διαδρομής μου, ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα να συνδεθεί το όνομά μου με οποιαδήποτε αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ούτε θα επιτρέψω να συμβεί τώρα. Ποτέ δεν έχω προσβάλλει, ούτε με λόγια, ούτε με πράξεις, οποιονδήποτε από όσους βρέθηκαν δίπλα μου ως συνεργάτες σε όλη αυτή τη μακρά διαδρομή.

Αγνοώ παντελώς την ύπαρξη οποιασδήποτε καταγγελίας, καθώς κανείς δεν με έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στην πολυετή σταδιοδρομία μου και αυτό θα το βεβαιώσουν όλοι οι συνάδελφοι και οι συνεργάτες μου.

Δηλώνω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όποιος επιχειρήσει να σπιλώσει το όνομά μου, καλυπτόμενος πίσω από αόριστες δήθεν “πληροφορίες”, θα κληθεί άμεσα να αποδείξει τα λεγόμενά του ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων ως κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση.

Είμαι στην διάθεση κάθε αρμοδίου για να δώσω οποιεσδήποτε εξηγήσεις μου ζητηθούν, αν βεβαίως υφίστανται οι υποτιθέμενες “καταγγελίες”, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και του θεσμούς του Κράτους Δικαίου.

Αυτοί που επέλεξαν εμένα για να παίξουν παιχνίδια, πολιτικά ή άλλα, καθώς και τα άθλια μέσα που νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με την ζωή και τη τιμή ανθρώπων για να εισπράξουν πενταροδεκάρες από κλικ στα χυδαία τους δημοσιεύματα, έκαναν μεγάλο λάθος. Η καθαρότητα της διαδρομής μου και η εντιμότητά μου δε θα επιτρέψω να αμφισβητηθούν. Πέραν της όποιας καλλιτεχνικής αξίας των πεπραγμένων μου, το προσωπικό μου ήθος συνιστά την παρακαταθήκη που θέλω να αφήσω στο χώρο του θεάτρου και στην οικογένειά μου».


Αναλυτικά η επιστολή Γιατρομανωλάκη στον Νίκο Νικολάου

Σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος που εμφανίστηκε χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, στο διαδικτυακό μέσο news2u.gr, με τίτλο «Νίκος Νικολάου: Το Mega διώχνει τον ηθοποιό της «Έξαψης» – Κατηγορίες και καταγγελίες», και το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ο ηθοποιός Νίκος Νικολάου, που πρωταγωνιστεί στη σειρά «Έξαψη», θα έρθει σύντομα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση», αναμένουμε να τοποθετηθείτε εγγράφως, τόσο ενώπιον μας όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, επιφυλασσόμενοι να προβούμε ως Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.


Η ανακοίνωση Γιατρομανωλάκη

Σε απάντηση σχετικής ανακοίνωσης της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, στην οποία αναφέρει ότι «υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση … υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό», και στο οποίο αναρωτάται για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι:

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τεργιάκης, ανέφερε πως: «υπάρχουν καταγγελίες για παρενόχληση από γνωστό 65χρονο ηθοποιό με συμμετοχή σε πολλά σίριαλ. Ο γνωστός ηθοποιός κατέχει υψηλή θέση στα δρώμενα του πολιτισμού, κάτι αντίστοιχο με τον κ. Λιγνάδη. Οι καταγγελίες αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένες παραστάσεις και επιθέσεις μέσα σε καμαρίνια. Δεν θα πω πού έχουν γίνει αυτές οι καταγγελίες, αλλά νομίζω ότι θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης, διότι έστω και αν έχουν παραγραφεί, μπορεί από την ιστορία να βγει κάτι πιο σύγχρονο, ίσως κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια». Στην συγκεκριμένη αναφορά δεν κατονομάστηκε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Κατόπιν αυτού, το πρωί της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021, παραδόθηκε ιδιοχείρως και αρμοδίως επείγουσα εμπιστευτική επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 όπου έγινε η σχετική αναφορά, αλλά και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε περίπτωση που τελούσε σε γνώση των καταγγελιών αυτών, ζητώντας τους να διαθέσουν στο Υπουργείο στοιχεία που ενδεχομένως έχουν σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου και τις καταγγελίες σε βάρος του.

Σε συνέχεια της μη αποστολής εκ μέρους του ΣΕΗ και του τηλεοπτικού σταθμού των αιτούμενων στοιχείων, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Υφυπουργός κατέθεσε αίτηση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να χορηγηθούν στο Υπουργείο τα όποια σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση στοιχεία.

Μάλιστα, στην αίτηση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν γνώριζε σε ποιο πρόσωπο αναφερόταν ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού, προς διευκόλυνση της Εισαγγελίας επισυναπτόταν παράρτημα με πίνακα όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, στους οποίους έχουν διοριστεί σε θέσεις ευθύνης καλλιτέχνες καθώς και τα ονόματά τους, έτσι ώστε η Εισαγγελία να χορηγήσει όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει σε τακτική επικοινωνία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς η τελευταία εξετάζει ακόμα την αίτηση και δεν έχει χορηγήσει καμία πληροφορία στο ΥΠΠΟΑ.

Περαιτέρω, σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, σε συνέχεια δημοσιεύματος που εμφανίστηκε χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, στο διαδικτυακό μέσο «news2u.gr», με τίτλο «Νίκος Νικολάου: Το Mega διώχνει τον ηθοποιό της «Έξαψης» – Κατηγορίες και καταγγελίες», δημοσίευμα στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται ονομαστική αναφορά, εστάλη επιστολή (επισυνάπτεται) από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προς τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκο Νικολάου, με την οποία ζητείται να τοποθετηθεί εγγράφως, τόσο ενώπιον του Υπουργείου, όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Συνοψίζοντας, από τις 23 Φεβρουαρίου που προβλήθηκε το προαναφερόμενο τηλεοπτικό ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1 και στο οποίο δεν κατονομαζόταν κανένα πρόσωπο, μέχρι την εμφάνιση στο διαδικτυακό μέσο news2u.gr, χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, του παραπάνω δημοσιεύματος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε καμία ένδειξη ως προς την ταυτότητα του διορισθέντος σε εποπτευόμενο φορέα προσώπου που ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ούτε έχει λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία από τον ΣΕΗ, τον ΑΝΤ1 ή την Εισαγγελία Πρωτοδικών, παρά τα αιτήματα που υπέβαλε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναμένει τις εξηγήσεις του κ. Νικολάου και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο