26 Φεβ 2021

Στις φυλακές Τρίπολης ο Δημήτρης Λιγνάδης


Στις φυλακές της Τρίπολης θα μεταχθεί τελικά ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος κρίθηκε από τα ξημερώματα προφυλακιστέος με τη... σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέως.

 

Ο ηθοποιός – σκηνοθέτης που δεν έπεισε τις ανακριτικές Αρχές με την κατάθεσή του, λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μεταγωγή του σε κατάστημα κράτησης.

Τελικά, από τα σωφρονιστικά ιδρύματα Τρικάλων, Γρεβενών και Τριπόλεως προκρίθηκε το κατάστημα στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας διαμήνυσε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης της ανακρίτριας για προφυλάκιση του πελάτη του.

Έπειτα από πολύωρη διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα, εξέταση 3 μαρτύρων, αλλά και ένα τετ α τετ του εισαγγελέα με τον Δημήτρη Λιγνάδη, οι δικαστικοί λειτουργοί έκριναν ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πρέπει να οδηγηθεί στις φυλακές.


Κρίθηκε προφυλακιστέος ο Λιγνάδης

Στις 2:00 τα ξημερώματα, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του κρατούμενου. Η απολογία του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού διήρκησε 5 ώρες κατά την διάρκεια των οποίων προσπάθησε να πείσει τις Αρχές ότι δεν έχει καμία σχέση με τους βιασμούς των δύο ανδρών, οι οποίοι κατέθεσαν σε βάρος του μηνύσεις πριν από λίγες ημέρες. Στο 27σελιδο απολογητικό του υπόμνημα μάλιστα, το οποίο είχε καταθέσει νωρίτερα στην ανακρίτρια, έκανε λόγο για μια προσπάθεια σκευωρίας που στήθηκε σε βάρος του με στόχο την ηθική του εξόντωση.

Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, είχε καταθέσει το μεσημέρι της Πέμπτης μέσω του δικηγόρου του ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές όφειλαν να τον καλέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου προκειμένου να καταθέσει και όχι να προχωρήσουν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του. Το δικαστικό συμβούλιο ωστόσο απέρριψε την ένσταση του, με την ανακρίτρια να τον καλεί τελικά σε απολογία, στις 3.30 χθες το μεσημέρι.

Αμέσως μετά, η ανακρίτρια κάλεσε τους μάρτυρες που είχε προτείνει για την υπεράσπιση του, και ειδικότερα την ηθοποιό Ελένη Κούρκουλα, τον επιχειρηματία Διονύση Παναγιωτάκη και τον αδελφό του κατηγορουμένου. Οι δύο πρώτοι κλήθηκαν προκειμένου να ενισχύσουν το άλλοθι του ότι τον Αύγουστο του 2015 που κατηγορείται για τον έναν από τους δύο βιασμούς, εκείνος έκανε διακοπές στην Ιθάκη.

Την ίδια ώρα δυο άλλοι προτεινόμενοι μάρτυρες οι Ιωάννης Παναγόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη και Αγησίλαος Μικελάτος, ηθοποιός διαχώριζαν τη θέση τους αναφέροντας σε κοινή ανακοίνωση τους πως δεν γνωρίζουν «τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης».


Τι είπε ο Δημήτρης Λιγνάδης στην απολογία του

Στην απολογία ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την βαρύτατη κατηγορία που αντιμετωπίζει υπογραμμίζοντας: «Ουδέποτε στην ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα , ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

Στο υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέφερε ότι οι μηνύσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις σε βάρος του «είναι απολύτως ψευδείς και κατασκευασμένες και τις αρνούμαι κατηγορηματικά» ενώ χαρακτηρίζει την υπόθεση κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεση μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Στο υπόμνημα , που αριθμεί 27 σελίδες ισχυρίστηκε ότι αρχικά σκοπός ήταν «η ηθική εξόντωση μου δια του χαρακτηρισμού μου ως παιδόφιλου και βιαστή και όχι ο εγκλεισμός μου στην φυλακή» ενώ στην πορεία «άλλαξε το σχέδιό τους και με την προσδοκία ότι από αυτή την υπόθεση θα μπορούσαν να έχουν και οικονομικό κέρδος λόγω του κλίματος που είχαν πετύχει να δημιουργηθεί για το πρόσωπο μου, βρήκαν δύο αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους και έφτιαξαν δύο ιστορίες, μια τον Αύγουστο του 2010 και μία τον Αύγουστο του 2015, πιθανολογώντας ότι τον Αύγουστο που είναι ο μήνας των παραστάσεων στην Επίδαυρο και στα άλλα θερινά θέατρα, θα ήμουν στην Αθήνα, χωρίς καν να φροντίσουν να ελέγξουν τα προγράμματα των παραστάσεων και να έχουν μια στοιχειώδη αξιοπιστία».

Επίσης αναφέρθηκε διεξοδικά και στην πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του για παραγεγραμμένο αδίκημα αλλά και την γυναίκα που κατέθεσε λίγες ώρες πριν εκδοθεί το ένταλμα σε βάρος του. Για την μάρτυρα μάλιστα ανέφερε πως «πρόκειται για μια κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπο μου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο