23 Ιουλ 2020

Aρβανιτάκη, Δάρρα και αστροφυσική παρατήρηση -Τι θα γίνει με την Πανσέληνο του Αυγούστου στους αρχαιολογικούς χώρους


Στις 3 Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα έχουν ελεύθερη είσοδο για ...
μια βόλτα υπό το φως της Πανσελήνου, ενώ σε κάποια από αυτά θα φιλοξενηθούν και συναυλίες ή άλλες δράσεις.
Η πανδημία δεν παγώνει αλλά περιορίζει σημαντικά τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την καθιερωμένη νύχτα της Πανσελήνου του Αυγούστου. Για φέτος, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος. Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά, ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού Covid-19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι θα εμφανιστεί η Φωτεινή Δάρρα στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Κάστρο Λαμίας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη στην Ακρόπολη Πρόερνας, η Γιώτα Φέστα θα διαβάσει τη Σονάτα του Σεληνόφωτος του Γιάννη Ρίτσου στο Αρχαίο Θέατρο Μίεζας κ.ο.κ. Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ


Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια. Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο