5 Ιουν 2020

Κινηματογραφικές πρεμιέρες: Ζιλιέτ Μπινός, Γκιγιόμ Κανέ και συζυγικές σχέσεις σε κρίση [κριτική & τρέιλερ] Δύο κινηματογραφικές πρεμιέρες κάνουν ποδαρικό σε θερινά σινεμά.


Τα θερινά σινεμά άνοιξαν και τα μεγάλα στούντιο δειλά δειλά ξεκινούν τις πρεμιέρες τους, μετά από...
την δύσκολη περίοδο της καραντίνας, που έφερε αρκετές ματαιώσεις και ανατροπές. Αυτή την εβδομάδα, πέρα από τις επαναλήψεις, στη μεγάλη οθόνη έρχονται ταινίες με γαλλικό αέρα τα «Παιχνίδια ζευγαριών» με τα οποία ο Ολιβίε Ασαγιάς συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2018, αλλά και μια ανορθόδοξη κωμωδία με τον Ντάνι Μπουν.





Παιχνίδια Ζευγαριών (Doubles Vies/ Non Fiction)
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Ασαγιάς
Παίζουν: Ζιλιέτ Μπινός, Γκιγιόμ Κανέ, Βενσάν Μακέιν, Πασκάλ Γκρεγκορί

Περίληψη: Ένας συγγραφέας δίνει το νέο του βιβλίο στον εκδότη του, αναμένοντας σχόλια. Το θέμα του είναι οι εξωσυζυγικές σχέσεις, μία εκ των οποίων αφορά τη σχέση ενός συγγραφέα με μια ηθοποιό, που όμως τυγχάνει να είναι η γυναίκα του εκδότη… Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα με την εμφάνιση μιας φίλης του εκδότη.


Απιστίες αλά γαλλικά και φιλολογικές φλυαρίες περί του νέου ψηφιακού κόσμου στη νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σύγχρονο θέμα με έναν εντελώς παλιομοδίτικο τρόπο.


Ένας εκδότης αντιμετωπίζει την πρόκληση της νέας ψηφιακής εποχής που απειλεί τον κόσμο του βιβλίου, ενώ παράλληλα συνάπτει εξωσυζυγική σχέση με την κοπέλα που αναλαμβάνει τον ψηφιακό τομέα της εταιρείας του. Η σύζυγός του, που είναι δημοφιλής και πρωταγωνιστεί στον τρίτο κύκλο μιας τηλεοπτικής σειράς του συρμού, έχει σχέση με έναν από τους συγγραφείς του, ο οποίος εμπνέεται τις ιστορίες του από την προσωπική του ζωή.

Οι κρυφές ζωές των ηρώων δίνουν το πάτημα για μια σειρά από παρεξηγήσεις, όπως συνηθίζεται στις κωμωδίες καταστάσεων, όμως ο Ασαγιάς φαίνεται πως προτιμά αντί να ασχοληθεί με την ψυχογραφία της αστικής τάξης- που κάθε άλλο παρά πρωτότυπη μπορεί να θεωρηθεί - να αναλωθεί σε μια κινηματογραφική έκθεση ιδεών, σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας και του ίντερνετ.

Πώς επηρεάζεται η τέχνη από την ψηφιακή εποχή, κινδυνεύει η λογοτεχνία από τα στάτους στα social media, αλλάζει ο τρόπος που οι αναγνώστες λειτουργούν, είναι μερικές από τις ιδέες του Γάλλου δημιουργού, που αφήνει τους χαρακτήρες του να συνομιλούν ανοικονόμητα επί παντός επιστητού. Έτσι δεν μένει χώρος και χρόνος ούτε για κάποια υποψία έστω δράσης, ούτε για να αναπτυχθούν οι μεταξύ τους σχέσεις, οπότε στην ουσία η ταινία του λειτουργεί ως ένας προσωπικός του μονόλογος, για τη σχέση του παλιού και του νέου κόσμου.

Ακόμα όμως και υπό αυτό το πρίσμα ο Ασαγιάς χάνει το στοίχημα, καθώς πολλές από τις απόψεις και τις ιδέες είναι ήδη ξεπερασμένες. Η ίδια η εποχή έχει λύσει τα θέματα και τα ερωτηματικά του σκηνοθέτη, που με μια παλιομοδίτικη νοοτροπία αλλά και κινηματογράφηση προσεγγίζει μια νέα πραγματικότητα.

Οι λαμπεροί πρωταγωνιστές που έχει επιστρατεύσει για να δώσουν φωνή στις ιδέες του, μέσα σε αυτό τον κυκεώνα λέξεων, αδυνατούν να βρουν πατήματα γα να εξελίξουν τους ρόλους τους, και έτσι απλά περιορίζονται στο να περιφέρουν την πιο χαριτωμένη τους πλευρά, όπως θα έκαναν αν έπαιζαν σε μια συμβατική εμπορική κομεντί.


Οι Αταίριαστοι (Le Lion)
Σκηνοθεσία Λουντοβίκ Κολμπό - Ζιστέν
Παίζουν: Ντανί Μπουν, Φιλίπ Κατρίν, Αν Σερά


Περίληψη: Έγκλειστος στο ψυχιατρείο, ο Λεό Μιλάν ισχυρίζεται ότι είναι μυστικός πράκτορας, γνωστός ως «Το Λιοντάρι». Ο Ρομέν είναι ο ψυχίατρος που προσπαθεί να τον θεραπεύσει. ‘Οταν όμως η κοπέλα του απάγεται από αγνώστους, καταφεύγει στον Λεό και τον βοηθά να δραπετεύσει από την κλινική.

Ο πλέον εμπορικός ηθοποιός της Γαλλίας, ο Ντάνι Μπουν, επιστρέφει με καλοκαιρινή διάθεση, έχοντας στο πλευρό του τον Φιλίπ Κατρίν (Σεζάρ β΄ ρόλου για το «Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου»).

////////////////////////////////

Ο Λέον Μιλάν βρίσκεται έγκλειστος σε μια ψυχιατρική κλινική και ισχυρίζεται πως είναι μυστικός πράκτορας, γνωστός με το ψευδώνυμο «Το λιοντάρι». Ο γιατρός του προσπαθεί να βρει την αλήθεια, όταν η κοπέλα του απάγεται από αγνώστους. Η μόνη λύση στο πρόβλημά του είναι να βοηθήσει τον θεραπεύομενό του να αποδράσει από τη φυλακή.

Γνωστά και καθόλου πρωτότυπα κωμικά γκανγκ μαζί με μια ψευδαίσθηση δράσης και περιπέτειας αναμειγνύονται σε μια χιλιοειπωμένη και απολύτως αναμενόμενη εμπορική συνταγή, που προσφέρεται για να περάσει η ώρα κάτω από έναστρους καλοκαιρινούς ουρανούς, αν δεν έχετε μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο