28 Ιαν 2019

Οι βραβευμένοι ήρωες του Soloup «δραπετεύουν» στο Μουσείο Μπενάκη (Photos)


Μια έκθεση που μιλάει για την αποξένωση από τους δικούς μας ανθρώπους φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. ...



Πρόκειται για την έκθεση του γνωστού σκιτσογράφου του «Π», του δικού μας Soloup, η οποία βασίζεται στο νέο του graphic novel «Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος.


Τα έξι διαφορετικά διηγήματα συνδέονται μεταξύ τους και μιλάνε για την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους ύστερα από ένα διαζύγιο.

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του graphic novel (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς) και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες:

α) Στην πρώτη, οι επισκέπτες βλέπουν τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα Διονύση καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή.

β) Στην δεύτερη, παρουσιάζεται μια διαφορετική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.


Το ξεχωριστό σε αυτή την έκθεση είναι το γεγονός ότι τα σκίτσα του Soloup πράγματι δραπετεύουν στον χώρο με γλυπτά από χαρτοπολτό, πίνακες και πεταλούδες origami.



«Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο»

Γείτονες, συγγενείς, ένας υπάλληλος κι ένα καναρίνι, η παρεξήγηση δυο φίλων αλλά και η Κοκκινοσκουφίτσα πρωταγωνιστούν στην οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, που δεν είναι άλλο από τον Διονύση. Ο Διονύσεις περιμένει κάθε πρωί έξω από το παλιό του σπίτι το παιδί, την κόρη του Φωτεινούλα, για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα του παιδιού όμως επιλέγει να μπαίνουν σε ένα ταξί και να το μεταφέρει η ίδια στον καθημερινό προορισμό του. Έτσι, ο πατέρας σημειώνει κάθε μέρα τα νούμερα των ταξί που πηγαινοφέρνουν την κόρη του. Μετατρέπεται έτσι, μέρα με την μέρα, σε έναν ιδιότυπο «συλλέκτη».




Ο Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει σπουδάσει Πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς του, η μελέτη «Τα Ελληνικά Κόμικς» (Τόπος) και τα graphic novel s «Αϊβαλί» (Κέδρος) και τώρα «Ο Συλλέκτης» (Ικαρος). Το “Αϊβαλί» είναι πλέον αντικείμενο πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς 2015» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και με το “Coup de Coeur 2016” στο 17ο φεστιβάλ Rendez-vous du Carnet De Voyage (Clermont Ferrand/ France) ενώ έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά (Steinkis), τα Τουρκικά (Istos) ενώ ήδη ετοιμάζονται μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.


Ξεναγήσεις από τον Soloup στην έκθεση:

Σάββατο 2/2/2019, ώρα 11:00

Σάββατο 9/3/2019 ώρα 11:00

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Mουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018» στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου.




Soloup: Ο Συλλέκτης, Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138

Eως 17 Μαρτίου 2019

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο