26 Νοε 2018

Ρίο ντε Τζανέιρο: Στόχος να ξανανοίξει μέχρι το 2022 το κατεστραμμένο από τη φωτιά μουσείο


Η Κίνα έχει προσφέρει τη βοήθειά της προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο και οι συλλογές ...
του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο, που καταστράφηκε από φωτιά τον Σεπτέμβριο.
«Ήμουν στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα και έτυχα πολύ θερμής υποδοχής. Υπήρχαν προσφορές για συνεργασία», δήλωσε στο πρακτορείο Xinhua ο διευθυντής του μουσείου Αλεξάντερ Κέλνερ, ο οποίος ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Κίνα προκειμένου να κάνει έρευνες για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Η ιδιωτική κινεζική εταιρία ηλιακής ενέργειας Hanergy, που φέτος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο Σάο Πάολο στο πλαίσιο της επέκτασής της στην Νότια Αμερική, καλωσόρισε τον Κέλνερ στην Κίνα και πρότεινε έναν εναλλακτικό τρόπο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του μουσείου.

«Θέλουν να μας βοηθήσουν να το ξαναχτίσουμε και υποσχέθηκαν να επισκεφθούν το μουσείο για συνομιλίες», δήλωσε ο Κέλνερ. Υπάρχει «ένα κύμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο από τότε που ξέσπασε η φωτιά», δήλωσε, σημειώνοντας ότι πολλά κινεζικά μουσεία προσφέρθηκαν να δωρίσουν εκθέματα, ιδιαίτερα στο τμήμα παλαιοντολογίας του Εθνικού Μουσείου, το οποίο λειτουργεί εδώ και 200 χρόνια και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο.


Η φωτιά που ξέσπασε στις 2 Σεπτεμβρίου κατέστραψε το 90% του κτιρίου του μουσείου ενώ κάηκε μεγάλο μέρος της συλλογής του

Το μουσείο θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι το 2021 ή το 2022, δήλωσε ο Κέλνερ. Και η χρηματοδότηση είναι το κλειδί στην ανοικοδόμησή του μετά την καταστροφή που υπέστη στην πυρκαγιά.

Στη φωτιά που ξέσπασε στις 2 Σεπτεμβρίου καταστράφηκε το 90% του κτιρίου του μουσείου ενώ κάηκε μεγάλο μέρος της συλλογής του. Η αιτία της πυρκαγιάς συνεχίζει να είναι υπό διερεύνηση. Το κτίριο χρονολογείτο στην εποχή της αποικιοκρατίας όταν το Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας της Πορτογαλίας στον Νέο Κόσμο.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο