23 Νοε 2017

Το «No Budget Story» του Ρένου Χαραλαμπίδη με νέα μουσική, 20 χρόνια μετά


Η πρώτη ταινία του 26χρονου τότε σκηνοθέτη«επιστρέφει» στην οθόνη στην ολοκληρωμένη μορφή της.
Σύμφωνα με τον Ρένο Χαραλαμπίδη το «No Budget Story» δεν είχε...
ολοκληρωθεί διότι χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να βρει τη μουσική της




Νοέμβριος 1997, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πρώτη προβολή του «No Budget Story» του Ρένου Χαραλαμπίδη, μιας ταινίας που άφησε τo αποτύπωμά της στο ελληνικό σινεμά αλλά και σε μια ολόκληρη εποχή, της δεκαετίας του '90.

Το ασπρόμαυρο «Nο Budget Story» του 26χρονου τότε σκηνοθέτη - ίσως του νεότερου που γνώρισε η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα - εξυμνήθηκε από το κινηματογραφικό περιοδικό «Variety», εγκαινιάζοντας κατά μια έννοια το «ελληνικό ανεξάρτητο σινεμά», στο κλίμα της τότε κινηματογραφικής ανεξαρτησίας που είχε αρχίσει στην Αμερική.

Το φιλμ, που δεν κρύβει τις ομοιότητές του με την αμερικανική ταινία «In the soup» του Αλεξάντερ Ρόκγουελ, πραγματεύεται τον ουτοπικό πόθο ενός νέου (Ρ. Χαραλαμπίδης) που φαντασιώνεται πως είναι σκηνοθέτης και θέλει να κάνει μια ποιητική-διαστημική ταινία αυστηρά προσωπικής έκφρασης.

Μια ταινία που δεν ενδιαφέρει κανέναν, ούτε καν τον ίδιο, αλλά θρέφει την προσωπική του ματαιοδοξία. Για να βρει χρηματοδότηση, το περιβόητο «μπάτζετ», ο σκηνοθέτης θα μπλέξει με τον καλλιτεχνικό υπόκοσμο. Οπότε μπαίνει στη μέση ο χαρακτήρας του Γιάννη Μποσταντζόγλου, ένας ταύρος σε υαλοπωλείο.

Από την εμπειρία, ο «σκηνοθέτης» θα βγει τελικά κερδισμένος, αφού θα μάθει καλύτερα τον εαυτό του ξεχνώντας ή καλύτερα αδιαφορώντας για το σινεμά που δεν έχει μέσα του πραγματική ζωή. Πρόκειται για μια ταινία αυτογνωσίας, ρομαντικό σινεμά κατευθείαν από τη φωτιά της νιότης.

Και όμως, σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό της ταινίας, το «No Budget Story» δεν είχε ολοκληρωθεί διότι χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια ώσπου να βρει τη μουσική της. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο σκηνοθέτης, «Η ταινία όλα αυτά τα χρόνια ήταν για εμένα μια εκκρεμότητα. Επρεπε να αποκτήσει δική της μουσική, μιας και όταν είχε βγει στις αίθουσες είχα ανασφάλεια και κατέφυγα στη μουσική επιμέλεια από γνωστές μελωδίες που άκουγα όταν έγραφα το σενάριο και προσπέρασα το ενδεχόμενο να γραφτεί πρωτότυπο soundtrack».

Ο Χαραλαμπίδης είχε αρχίσει να συνθέτει τα βασικά μουσικά θέματα αλλά οι ελλείψεις του ως μουσικού δεν του επέτρεψαν να κάνει αυτό που η ταινία του ζητούσε. Το πλήρωμα του χρόνου όμως ήρθε και έφερε την ωριμότητά του ως συνθέτη και τη δημιουργία του soundtrack.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις - τουλάχιστον στην Ελλάδα - που μια κινηματογραφική ταινία ξαναπαρουσιάζεται με διαφορετική μουσική. Το «No Budget Story» το πρωτοείδαμε σαν ρομαντική κωμωδία, αλλά σήμερα, έχοντας και μια συνολικότερη αίσθηση του κινηματογραφικού σύμπαντος του Ρένου Χαραλαμπίδη, ο χρόνος αποκαλύπτει μια άλλη πλευρά της ταινίας που έχει να κάνει με την ποιητική της διάθεση.

Η προβολή στις 28 Νοεμβρίου στις 22.30 στο Χυτήριο είναι μια νέα πρεμιέρα. Μια πρεμιέρα που περίμενε 20 χρόνια.

Η ταινία είναι επιτέλους έτοιμη. Με τη μουσική γραμμένη από τον σκηνοθέτη.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο