12 Σεπ 2017

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ και οι «Ικέτιδες»


Η βρετανίδα ηθοποιός παρακολούθησε το «Εργαστήριο διλημμάτων» όπου πρωταγωνιστεί, στη Διεθνή Εκθεση Εικαστικών της Βενετίας...
Ηταν ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στο τελευταίο φεστιβάλ Βενετίας, από το οποίο έφυγε με ένα βραβείο ερμηνείας 




για την ταινία «Χάνα» του Αντρέα Παλαόρο. Ωστόσο, λίγο πριν από την τελετή λήξης του περασμένου Σαββάτου όπου ανακοινώθηκαν τα βραβεία, η σπουδαία βρετανίδα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ έδωσε το παρόν και στο ελληνικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης Εικαστικών της Βενετίας για να παρακολουθήσει το έργο "Εργαστήριο Διλημμάτων", στο οποίο επίσης πρωταγωνιστεί.

Οπως το ΒΗΜΑ είχε ήδη ανακοινώσει από τον Aύγουστο του 2016 (δείτε κείμενο «Ικέτιδες» στη Βενετία), το "Εργαστήριο Διλημμάτων" είναι μια αφηγηματική εγκατάσταση σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα και επιμέλεια Ορέστη Ανδρεαδάκη βασισμένη στην τραγωδία του Αισχύλου "Ικέτιδες". Το έργο πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά θέματα, θέτοντας ένα δίλημμα μεταξύ της σωτηρίας του Ξένου και της διατήρησης της όποιας ασφάλειας του Εγχώριου. Προσφέρει επίσης μια περιπατητική οπτικοακουστική εμπειρία, μεταφέροντας την αρχαία τραγωδία μέσα σε μια εικαστική εγκατάσταση με κινηματογραφημένα αποσπάσματα και ηχητικά αρχεία.

Η Σ. Ράμπλινγκ περιηγήθηκε στην εγκατάσταση και είδε δύο φορές το φιλμ στο οποίο πρωταγωνιστεί καθισμένη ανάμεσα στους θεατές. Μάλιστα, είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους να μην της δώσουν περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη γνώριζε, ώστε να τα ανακαλύψει όλα μόνη της (τα γυρίσματά της είχαν τον εφετινό Μάρτιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). "Είναι μια υπέροχη δουλειά, ένα έργο διαχρονικό και επίκαιρο και είναι πολύ σημαντικό που παρουσιάζεται αυτή την στιγμή" δήλωσε μόλις βγήκε από το περίπτερο, μεταβιβάζοντας αμέσως τα συγχαρητήριά της στον σκηνοθέτη.

Εκτός από την Ράμπλινγκ στο «Εργαστήριο Διλημμάτων" πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Κοτανίδης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κόρα Καρβούνη, Πολύδωρος Βογιατζής, Ρένα Κυπριώτη και Πάνης Καλοφωλιάς. Production designer είναι ο Ηλίας Λεδάκης, διευθυντής φωτογραφίας ο Κλαούντιο Μπολιβάρ, μοντέρ ο Χρήστος Γάκης, ενδυματολόγος η Εύα Νάθενα, ενώ την παραγωγή υπογράφουν οι Φένια Κοσοβίτσα και Ηλίας Λεδάκης από την Blonde Α.Ε.

Τέλος, επιμελητής του Εργαστηρίου Διλημμάτων είναι ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Ορ. Ανδρεαδάκης, ενώ τον ρόλο του Εθνικού Επιτρόπου έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Διευθύντρια του οποίου είναι η Κατερίνα Κοσκινά.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο