12 Σεπ 2017

Η αμφιλεγόμενη κόρη του Σαλβαδόρ Νταλί


Η Ισπανίδα Πιλάρ Αμπέλ ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου Σαβαδόρ Νταλί προκαλώντας τεράστια αναστάτωση....
Ένα τεστ DNA τη διαψεύδει. Δηλώνει ωστόσο πως θα συνεχίσει τον αγώνα της.





O Σαλβαδόρ Νταλί δεν πήρε κανένα μυστικό στον τάφο του, τουλάχιστον όσον αφορά εάν είχε απογόνους ή όχι. Δεν έχουν όμως όλοι την ίδια άποψη. Όπως για παράδειγμα η Ισπανίδα Πιλάρ Αμπέλ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου. Ωστόσο ένα τεστ DNA απέδειξε τώρα πως οι ισχυρισμοί της 61χρονης δεν ευσταθούν.

Η Πιλάρ Αμπέλ προκάλεσε σάλο με τη σχετική αγωγή που είχε καταθέσει και ζητούσε να αναγνωριστεί η πατρότητα του Σαλβαδόρ Νταλί. Για μήνες το ενδιαφέρον είχε κορυφωθεί γύρω από τη ζήτημα, μετά και την εκταφή του βαλσαμωμένου σώματος του διάσημου καλλιτέχνη.

Η Πιλάρ Αμπέλ, η οποία έχει κάνει εμφανίσεις στην ισπανική τηλεόραση και ως χαρτορίχτρα, βρέθηκε τελικά σε πολύ δύσκολη θέση. Τι ήταν όμως αυτό που την ώθησε σε αυτή την περιπέτεια; Τα εκατομμύρια του γνωστού ζωγράφου ή μήπως παραπλανήθηκε από την ίδια της τη μητέρα.

Η Αμπέλ θα επανεξετάσει τα αποτελέσματα DNA


O διάσημος Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί

Η ίδια πάντως μιλώντας στην εφημερίδα La Vanguardia φαίνεται χαλαρή και δηλώνει πως δεν είναι ούτε πικραμένη, ούτε απογοητευμένη από τα αποτελέσματα του τεστ και πως η ζωή της συνεχίζεται. Το δικαστήριο δεν την έχει ενημερώσει επίσημα, ωστόσο ο δικηγόρος της ανταπαντά πως θα εξετάσει εάν το αποτέλεσμα του τεστ έγινε με όλα τα εχέγγυα.

Το αποτέλεσμα του τεστ έγινε γνωστό από το ίδρυμα «Fundación Gala-Salvador Dali». Στις 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η δίκη και εάν χάσει η Πιλάρ Αμπέλ θα αναλάβει τα δικαστικά έξοδα. Τα σχέδιά της να εκδώσει τα απομνημονεύματα της σε συνεργασία με μια συγγραφέα έχουν μπει εν τω μεταξύ οριστικά στο συρτάρι.

Η μητέρα τεσσάρων θυγατέρων δέχεται σωρεία επικρίσεων και ύβρεων στο διαδίκτυο. Την κατηγορούν ότι στόχευε μόνο στα χρήματα του Σαλβαδόρ Νταλί. «Τα λεφτά μού είναι αδιάφορα» ανταπαντά η Πιλάρ Αμπέλ.

Ο Νταλί δήλωνε πως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά


Άποψη από το μουσείο Νταλί στην πόλη Φιγέρες


Η ίδια ισχυρίζεται πως είναι σίγουρα κόρη του Νταλί και αυτό της το έχει εμπιστευθεί η μητέρα της, η οποία όμως είναι τώρα 86 ετών και εδώ και χρόνια πάσχει από άνοια. Της είχε αποκαλύψει πως τη δεκαετία του 1950 διατηρούσε μυστική σχέση με τον Νταλί, όταν εκείνη εργαζόταν σε ένα φιλικό σπίτι, στο οποίο φιλοξενούνταν ο ζωγράφος.

Το γεγονός πάντως ότι η 61χρονη Ισπανίδα κατάφερε να πετύχει την εκταφή του Σαλβαντόρ Νταλί έχει ενοχλήσει πολλούς Ισπανούς. Ο διάσημος ζωγράφος, ο οποίος είχε και σχέση με τη «βασίλισσα της ντίσκο» Αμάντα Λιρ, είχε πολλές φορές δηλώσει ότι δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

Ο Σαλβαδόρ Νταλί πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 1989 σε ηλικία 84 ετών και ετάφη σύμφωνα με την επιθυμία του στο «Θέατρο-Μουσείο Νταλί» στη γενέτειρά του Φιγέρες. Σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα η ταφόπλακα βάρους 1,5 τόννου αφαιρέθηκε και έγινε η εκταφή των λειψάνων, η οποία πρόσφερε ένα μακάβριο θέαμα σε περαστικούς αλλά και δημοσιογράφους.

Το ίδρυμα «Fundación Gala-Salvador Dali» δηλώνει ανακουφισμένο που η περίεργη αυτή ιστορία σύντομα θα τελειώσει. Όσο για την αμφιλεγόμενη θυγατέρα, εάν δεν καταφέρει να αποδείξει πως το τεστ DNA είναι αναξιόπιστο, θα κληθεί να πληρώσει ένα αξιοσέβαστο ποσό για όλη αυτή την ιστορία.

Εμίλιο Ράπολτ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο