παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com η prothselida@gmail.com (όχι και στα δύο)

Γράψτε το Email σας και ενημερωθείτε πρώτοι!

7 Μαΐ 2017

Διατηρείται ως μνημείο η πρόσοψη του μεταπολεμικού κινηματογράφου «Αστρον» στην Κηφισίας


Για τέταρτη φορά ο ιστορικός κινηματογράφος «Άστρον» τέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του...
Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, που σήμερα γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης του κελύφους του κτιρίου.
Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις συνεδριάσεις επί του θέματος τα τελευταία έξι χρόνια. 


Το χρονικό 

Τον Ιούλιο του 2011, τα μέλη του Συμβουλίου μοιράστηκαν στα δύο και η αρνητική γνωμοδότηση προέκυψε από τη διπλή ψήφο του προέδρου.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους το ζήτημα αναπέμφθηκε και επανεξετάστηκε, έπειτα από αυτοψία και τα μέλη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να χαρακτηριστεί. 

Ωστόσο, μετά την παρέλευση ενός έτους χωρίς να εκδοθεί σχετική απόφαση από τον τότε υπουργό Πολιτισμού, το θέμα εισήχθη για τρίτη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2013 και το ΚΣΝΜ κήρυξε κατά πλειοψηφία τον κινηματογράφο ως διατηρητέο μνημείο.

Εκείνη η ψηφοφορία δεν έμελλε να είναι όμως η τελευταία για το έργο του Σόλωνα Κυδωνιάτη, μια και ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ζήτησε και πάλι την αναπομπή του θέματος, έπειτα από τις αλλεπάλληλες αντιφατικές γνωμοδοτήσεις, προκειμένου να συγκεντρωθούν νέα στοιχεία για την επιπλέον τεκμηρίωσή του.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες θεωρώντας ότι το «Άστρον» εκπροσωπεί τη γενιά των μεταπολεμικών κινηματογράφων και αποτελεί έργο επώνυμης αρχιτεκτονικής και πρότεινε τον χαρακτηρισμό του κτιρίου χωρίς τις μεταγενέστερες επεμβάσεις.

Αντίθετα, κατά την πρόσφατη εισήγησή της, η αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, αν και αναγνωρίζει ότι το κτίριο διαθέτει στοιχεία από τις πρωτοποριακές τάσεις της αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1950, ωστόσο κρίνει ότι παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από την αρχική μελέτη του Κυδωνιάτη, που σε συνδυασμό με την αποξήλωση του εξοπλισμού του και τη μη λειτουργία του κτιρίου τα τελευταία εννιά χρόνια, έχει συντελέσει σε απώλεια της φυσιογνωμίας του, γι' αυτό και πρότεινε τον μη χαρακτηρισμό του ως μνημείου.

Την ανάγκη διατήρησης του μνημείου υποστήριξαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Monumenta» Ειρήνη Γρατσία και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, Φαίδων Παπαθεοδώρου, οι οποίοι χαρακτήρισαν το «Άστρον» τοπόσημο της περιοχής και υπενθύμισαν ότι περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Αθήνας υπέγραψαν έκκληση προς το υπουργείο Πολιτισμού για τη διατήρησή του.

φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΠΠΟΤ/STR
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο