5 Νοε 2015

Το νέο Rex ανοίγει τις πόρτες του μετά από 22 χρόνια


Τo ισόγειο του ιστορικού κτιρίου Rex ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά μετά το 1993

Ήταν το 1993, όταν το Εθνικό πήρε μια .....
άλλοτε "ζωηρή" σκηνή, αυτή του Rex και την έκανε χώρο του Εθνικού.

Σκοπός πάντα να λειτουργήσει ως μια από τις Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου με την ονομασία Νέο Rex, επιτέλους φέτος εγκαινιάζεται και μεταμορφώνεται από ... πίστα, σε θεατρικό σανίδι. 

To Νέο Rex ξεκινάει τη λειτουργία του στις 11 Νοεμβρίου, με το έργο «Mάγκντα Γκαίμπελς» του Γιώργου Βέλτσου, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.

Σημαδιακή η παράσταση και επίκαιρη όσο ποτέ. Ο υπουργός προπαγάνδας του εθνικοσιαλιστικού κόμματος Γιόζεφ Γκαίμπελς, και η γυναίκα του, Μάγκντα, πρότυπο συζύγου και μητέρας στη ναζιστική Γερμανία, περιηγούνται στο τετελεσμένο μέλλον τους και επαναθεωρούν την ιδεολογία, τις πράξεις και τα ίχνη τους στην Ιστορία, γράφοντας το χρονικό της ανόδου και της πτώσεως της χιτλερικής κοσμοθεωρίας μέσα από έναν σκληρό προσωπικό απολογισμό.

Στο σαλόνι της ιστορίας βρίσκουμε τη Μάγκντα και τον Γιόζεφ Γκαίμπελς να διηγούνται την Ιστορία. Η Μάγκντα Γκαίμπελς, σύζυγος του «υπουργού Προπαγάνδας και Διαφωτίσεως του Λαού» την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ, υπήρξε πρότυπο συζύγου και γυναίκας της εποχής. Με την πτώση του Τρίτου Ράιχ και μετά την αυτοκτονία του Χίτλερ, αποφασίζει να σκοτώσει τα έξι της παιδιά και να αυτοκτονήσει μαζί με τον Γιόζεφ Γκαίμπελς στο μπούνκερ, όπου βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα της ζωής τους. Μέσα από μια ερωτική επιστολή, τη διήγηση του φόνου των παιδιών της και τις φαντασιώσεις της, η γυναίκα αυτή συστήνεται, κι έτσι πια η ιστορία, με όλες τις εκδοχές της, μπορεί να ιδωθεί και μέσα από τα δικά της μάτια. Ο Γιόζεφ Γκαίμπελς προβάλλει κι αυτός την εκδοχή του εαυτού του και της Ιστορίας, κι όλα αυτά στον χρόνο του τετελεσμένου μέλλοντα, όπου όσα συμβαίνουν έχουν ήδη συμβεί και σε έναν χώρο ρευστό στον οποίο «τη λύση», όπως λέει ο ίδιος, «θα δώσει η σκηνοθεσία».


Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Live camera: Άντζελα Μπρούσκου 

Μουσική και Sound design: Θάλεια Ιωαννίδου 

Video artist – Επεξεργασία video: Νατάσσα Ιωάννου 

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος 

Βοηθός σκηνοθέτη: Στέβη Κουτσοθανάση


Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Καμαριέρα: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου 

Σβάιγκερμαν υπασπιστής του Γκαίμπελς: Δημήτρης Κίτσος 

Μάγκντα: Παρθενόπη Μπουζούρη 

Γιόζεφ: Θάνος Παπακωνσταντίνου 

Φρόυντ φωνή: Παρθενόπης Μπουζούρη

Η παράσταση είναι κατάλληλη από 18 ετών και άνω

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο