13 Ιουλ 2015

21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 17-24 Ιουλίου 2015 - Δείτε το πρόγραμμα με εικόνες και βίντεο



Την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015, σηκώνει αυλαία το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το πρόγραμμα με μια ματιά....
Η Wen-Chi Su (Ουέν-Τσι Σου) ανήκει σε μια νεότερη γενιά ταϊβανών καλλιτεχνών, τέκνων μιας κοινωνίας που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στη βαθιά επιρροή της παράδοσης και στο τεράστιο άνοιγμά της στην τεχνολογική ανάπτυξη. Το έργο της ενώνει με τον πιο βαθιά βιωμένο και ποιητικό τρόπο αυτά τα δύο άκρα, όπως και το χορό με τις νέες τεχνολογίες. Βαθιά ποιητική, υπνωτιστικής ομορφιάς, η περφόρμανς Off the map δημιουργεί ένα χώρο ενατένισης. Σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει το άυλο φως της αυγής και κάθε τόσο μεταβάλλεται από ουρανό, σύννεφα, σε θάλασσα, νύχτα, το γυναικείο σώμα κινείται αργά, με ακρίβεια και σταθερότητα. Ένα σώμα ευάλωτο μα σθεναρό, εύθραυστο όπως ο άνθρωπος μέσα στον ρευστό και διαρκώς μεταβαλλόμενο μεταβιομηχανικό κόσμο. 

H Wen-Chi Su εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Στούντιο Μεγάρου Χορού / 17 & 18.07.2015 / 20:00


Η εκρηκτική χορεύτρια και χορογράφος Dada Masilo (Ντάντα Μασιλό) από τη Νότιο Αφρική βρέθηκε στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών σκηνών με την ανατρεπτική Λίμνη των κύκνων της, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα. Για το Φεστιβάλ της Καλαμάτας προτείνει, μαζί με τους 13 χορευτές της ομάδας της The Dance Factory, μια Κάρμεν ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας χορογράφου. Μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική και παράλληλα ανεξάρτητη, εικονοκλαστική, πέρα από κάθε κλισέ. Θεαματική, ανατρεπτική και σίγουρα εκπληκτικά χορευτική, αυτή η Κάρμεν φιλοδοξεί να συγκλονίσει και να κερδίσει το κοινό δοξάζοντας το χορό σε όλες του τις διαστάσεις. 

Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 18 & 19.07.2015 / 22:00


Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas (Ιγκόρ Ουρzελάι και Μορένο Σολίνας) ζουν στο Λονδίνο, όπου με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση, κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Το Idiot-Syncrasy είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή. Εμπνευσμένοι από την πολυφωνική μουσική της Χώρας των Βάσκων και της Σαρδηνίας, οι δυο νέοι άνδρες εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό της ταυτόχρονης εκτέλεσης της μουσικής στην κίνηση: οι δύο χορευτές είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης συγχρονισμένοι, αλλά ο καθένας τους χορεύει «σε άλλο τόνο». Διαρκής κίνηση, τραγούδια a cappella, παιχνίδια με το φως και το σκοτάδι και μια χορογραφία με χιούμορ και τρυφερότητα συνθέτουν μια ευχάριστη νεανική παράσταση. 

Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Η παράσταση Idiot-Syncracy έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού Aerowaves. Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο / 18 & 19.07.2015 / 20:00


Πώς μπορεί κανείς να φανταστεί και να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα; Μπορεί κανείς να ξεφύγει από τη ρήση «αυτή η χώρα δεν θ’ αλλάξει ποτέ», που στοιχειώνει τη μεταπολιτευτική Ελλάδα; Πώς σχετίζεται ο προσωπικός μετασχηματισμός με τον κοινωνικό; Και τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά η γλώσσα; Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις η Μέντη Μέγα, αγγλοελληνίδα χορογράφος με προσωπικό στίγμα και γραφή, με το Transforming Me, ένα ποιητικό, στοχαστικό, ειλικρινές, όλο ζωντάνια σόλο, που ταλαντεύεται ανάμεσα στη δήλωση και την εξομολόγηση. Ο μετασχηματισμός είναι για τη χορογράφο μια αργή και σταδιακή διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας, αλλά και ο μόνος τρόπος να εμπεδωθεί η αλλαγή και να πιάσει τόπο. 

To 2015 η παράσταση Transforming Me επιλέχθηκε για συμπαραγωγή και προώθηση από το διεθνές δίκτυο Open Latitudes. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στο εξωτερικό. 

Στούντιο Μεγάρου Χορού / 21.07.2015 / 22:00

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης είναι σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και περφόρμερ με μεγάλη πορεία, που περιλαμβάνει διακρίσεις, βραβεύσεις και διεθνείς περιοδείες. Στις θεατρικές του αναζητήσεις κυριαρχούν η γελοιότητα και η μεταμόρφωση. Εμβαθύνοντας σε αυτές, παρουσιάζει το Relic, μια περφόρμανς πάνω στο παράδοξο και το ακατανόητο της πραγματικότητας. Relic: απολίθωμα• κάτι που έμεινε βαθιά στη μνήμη και ίσως μια μέρα ξεπλυθεί• κάτι μακρινό κι απροσδιόριστο που θυμίζει αυτό που ήταν κάποτε• μια μακρινή ανάμνηση προσώπων, αισθημάτων και αισθήσεων στο βάθος μιας απόλυτα ακατανόητης πραγματικότητας. Relic: αυτό που θ’ απομείνει κάποτε από την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανθρωπιά. Relic: Ένα παράδοξο ταξίδι μεταμορφώσεων από το γελοίο στο σπαρακτικό. 

Το 2015 η παράσταση Relic επελέγη από το δίκτυο Aerowaves και παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του δικτύου Spring Forward. Μέσα στο 2015 η παράσταση θα περιοδεύσει σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού. 

Στούντιο Μεγάρου Χορού / 23.07.2015 / 22:00


Η Λίντα Καπετανέα έχει στενούς δεσμούς με την Καλαμάτα. Με τη RootlessRoot, την ομάδα που έχει δημιουργήσει μαζί με τον Γιόζεφ Φρούτσεκ έχουν παρουσιάσει επτά παραγωγές συνεργασία με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς, έχουν περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχουν κερδίσει σημαντικά καλλιτεχνικά βραβεία και διακρίσεις. Έχουν επίσης εφεύρει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική μέθοδο, το Fighting Monkey. Το σόλο W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) είναι μια σπουδή στη γυναικεία φύση. Μέσα στο εργαστήριό της, η Φαίδρα απεργάζεται το τραγικό της τέλος. Σαν γλύπτρια κατασκευάζει τον πόθο της, τη θηλυκότητά της, τον πόνο, την αγωνία και τελικά το θάνατο. Η Φαίδρα των RootlessRoot δεν φοβάται να δημιουργήσει ούτε τη μουσική πάνω σε ένα τεράστιο έγχορδο, μέρος του σκηνικού, ούτε την τεράστια ζωγραφιά ενός θηλυκού συμβόλου που τελικά θα την καταπιεί. Κεντρική Αίθουσα Μεγάρου Χορού / 24.07.2015 / 22:00

Το πρόγραμμα διανθίζεται με παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο.

Πληροφορίες για το Πρόγραμμα Παραστάσεων, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, τις Παράλληλες Εκδηλώσεις και την προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο, μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, όπως και ηλεκτρονικά: 

www.kalamatadancefestival.gr


Προπώληση:

• Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά 

(εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου)

• Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά 

μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard)

T: 27210 21555 & 27210 21504 / Φ: 27210 21508

(τις παραπάνω ημέρες & ώρες)


• Προπώλησης εισιτηρίων ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.kalamatadancefestival.gr

Τιμές εισιτηρίων

Παραστάσεις των Wen-Chi Su, Μέντης Μέγα και Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο) 

€15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο)


Παράσταση των Igor & Moreno στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

€15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο / εξώστης)



Παράσταση της Dada Masilo στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)

€20,00 (α΄ ζώνη), €15,00 (β΄ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο / γ΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)


Παράσταση των RootlessRoot στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα)

€15,00 (α΄ ζώνη), €12,00 (β΄ ζώνη - εξώστης), €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο / γ΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας)

Ειδική τιμή για τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο & το Εργαστήρι του Φεστιβάλ: €10,00 

H έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (Φοιτητική κάρτα / Κάρτα πολυτέκνων / Κάρτα ανεργίας / Κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων / Κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού / Κάρτα ΑΜΕΑ).

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

********

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου χορού Aerowaves

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFEE - Europe for Festivals, Festivals for Europe

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ευχαριστεί για τη συνεργασία τους στις παράλληλες εκδηλώσεις τους:

 Filmhouse/ Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

 Festival Μηδέν

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο