4 Μαρ 2014

Οταν Σαπφώ και Γκάτσος έγιναν Λονδρέζοι

Επικυρώνουν τα εισιτήριά τους, κατεβαίνουν βιαστικά τα σκαλοπάτια του σταθμού, μπαίνουν φουριόζοι στους συρμούς δίχως να δίνουν σημασία γύρω τους. 

Για τους περισσότερους Λονδρέζους...
, άλλωστε, είναι ακόμα μια συνηθισμένη ημέρα με προορισμό το γραφείο. Εδώ και λίγες ημέρες, όμως..., αντί να παίζουν μηχανικά με την ταμπλέτα τους ή να διαβάζουν σιωπηλά το βιβλίο τους, «συνομιλούν» με τους νεοφερμένους επιβάτες των βαγονιών που, προς έκπληξή τους, τους... απαγγέλλουν ποίηση. Και μάλιστα με άρωμα Ελλάδας. «Πρόκειται για μια δράση που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» διευκρινίζει η Σοφία Χηνιάδου - Καμπάνη, ειδική σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνη Πολιτιστικών της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ. «Σε συνεργασία με την πρεσβεία μας στο Λονδίνο δημιουργήσαμε έξι αφίσες με στίχους ελλήνων ποιητών (Σαπφώ, Καβάφης, Γκάτσος) και ξένων δημιουργών (Λόρδος Βύρωνας, Κιτς και Σέλεϊ) που μέσα από το έργο τους έχουν υμνήσει τη χώρα μας. Μεταφράστηκαν στα αγγλικά για να μπορεί καθένας να καταλαβαίνει το νόημά τους και κολλήθηκαν μέσα σε χιλιάδες βαγόνια, πάνω από 3.000 συνολικά». 

Η ελληνική ποίηση ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκει καταφύγιο στον υπόγειο σιδηρόδρομο της βρετανικής πρωτεύουσας. Η πρώτη δράση με ποίηση του Γιάννη Ρίτσου έλαβε χώρα το 1998 ενώ η δεύτερη ακολούθησε το 2004 με στίχους του Κωνσταντίνου Καβάφη. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως και στη δράση που θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούνιο, υπεύθυνη είναι η οργάνωση «Poems on the Underground», η οποία μάλιστα κάνει και την επιλογή των στίχων.

«Οργανώναμε την προσπάθειά μας ήδη από την περασμένη άνοιξη. Η ανταπόκριση τόσο από την οργάνωση όσο και από τους υπευθύνους του μετρό ήταν πολύ θετική. Βρήκαμε κατευθείαν ανοιχτές πόρτες», υποστηρίζει η Βάνα Σολομωνίδου, σύμβουλος μορφωτικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και εκπρόσωπος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού εκεί, που υπογραμμίζει πως το κόστος της συγκεκριμένης δράσης «το ανέλαβε αποκλειστικά η διοίκηση του υπόγειου σιδηροδρόμου».

«Εδώ βρέχει συνέχεια και οι Αγγλοι γυρνάνε ράκη από τη δουλειά. Οταν το μάτι τους πέσει σε στίχους που μιλούν για την Ελλάδα, λογικό είναι να αλλάξει η άποψη που έχουν γι' αυτήν. Χτυπάμε κατευθείαν στο υποσυνείδητο, γιατί από τη μία μαθαίνουν ποια χώρα έχει αναλάβει την προεδρία και από την άλλη διαφημιζόμαστε. Είναι μια ξεκάθαρη κίνηση εξωστρέφειας που κάνει σαφές στο εξωτερικό πως μπορεί να περνάμε δύσκολα, εξακολουθούμε όμως να υπάρχουμε».
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο