22 Νοε 2021

Κριτική για την παράσταση "ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΈΙ" στο studio κυψελης - Γράφει η Βαλεντίνη Λουρμπά


ΤΖΟΝ ΟΣΜΠΡΟΝ

"ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΡΙΑΝ ΓΚΡΈΙ" μία διασκευή της ομότιτλης νουβέλας του ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ...
Πολυαγαπημένε μου Όσκαρ,η τελευταία σου περιπέτεια με γέμισε συντριβή και αισθηματική μοναξιά. Aρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν΄αγαπήσεις. Όμως, μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.

Ξαναδιάβασα πάλι το αριστούργημά σου "Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι" και θυμήθηκα αυτά πως μου είχες πει.

Οι χαρακτήρες του έργου απαρτίζουν στοιχεία της ψυχολογίας σου και αντίγραφα της προσωπικοτητάς σου. Διατείνεσαι ότι «Ο Μπαζίλ Χόλγουορντ είναι αυτό που πιστεύεις πως είσαι», «Ο Λόρδος Χένρυ αυτό που νομίζει ο κόσμος για σένα» και ο «Ντόριαν αυτό που θα ήθελες να ήσουν». O νάρκισσος αριστοκράτης Ντόριαν Γκρέι συνεπαρμένος απο το κάλλος του επιθυμούσε να μη γεράσει ποτέ, αγωνιούσε να μη χάσει την θεσπέσια ομορφιά του, η καταρράκωση και η αθλιότητα των γηρατειών να μεταφέρεται στο πορτραίτο του, που θα ζωγράφιζε ο φίλος του Μπαζίλ, τον οποίο γοήτευσε και αυτός τον ερωτεύτηκε συγκλονιστικά... Εισακούεται η επιθυμία του και ενώ τα χρόνια περνούν, Ο Ντόριαν Γκρέι δε μεταβάλλεται, διατηρεί το σφρίγος, το κάλλος και την οίηση της νεότητας. Το πορτραίτο του όμως που έγινε σε μια έκλαψη αλαζονείας συρρικνώνεται , αποκτά ρυτίδες, γηράσκει, αλλαζει και παραμορφώνεται από το διεφθαρμένο χαρακτήρα του, τον κυνισμό του, την ταραχώδη, ασελγή ζωή του, και ανταλλάσσει την ηρεμία του με την ασωτία και κραιπάλη, και διασπαθίζει την ψυχή του, στις απολαύσεις και στην στίλβη της αιώνιας νεότητας σαν τον Φάουστ και την ηθική κατάπτωσή του. Επίκεινται όμως οι συνέπειες του αδυσώπητου κενού και της στυγερής ανυπαρξίας. Το πορτραίτο γίνεται κάτοπτρο της ζωής του που αντικατοπρίζεται o εναργής βίος του, ο ίδιος νέος αγνός και στέρεος με ακτινοβολία , τεράστιες δυνατότητες και λαμπρές προοπτικές που τις υπονόμευσε σε μια έξαρση φιλαρέσκειας ,σαγηνεύτηκε με την εικόνα του και γίνεται θύμα και δήμιος του εαυτού του. Ο Ντόριαν γρήγορα φθείρεται απο τις αποτρόπαιες πράξεις του, διάβρωσε τις ηθικές αξίες του, πληγωμένος απο την ζωή που ξόδεψε, έκπτωτος πλέον απο τους ψευδείς παραδείσους εκμυστηρεύεται στον Λόρδο Χένρυ ότι θέλει να εγκαταλείψει την έκλυτη ζωή και δεν πρόκειται να πληγώσει την ερωτευμένη Χέτυ Μέρτον, παρακολουθεί το πορτραίτο να χειροτερεύει και επικαλείται με δέος την μετάνοια για να λυτρωθεί. Σε στιγμή απελπισίας και ψυχικού άλγους καταστρέφει το πορτραίτο με το ίδιο μαχαίρι που δολοφόνησε τον Μπάζιλ Χόλγουορντ. Οι υπηρέτες του μπαίνουν στο δωμάτιο, βρίσκουν το πτώμα του ματωμένο, γερασμένο,συρρικνώμενο και άθλιο να κρατά ένα μαχαίρι και ένα κομμάτι απο τον καμβά του πορτραίτου. Οι αστυνομικοί μαζεύουν τα κομμάτια του και συγκεντρώνουν τα απομεινάρια μιας αξιοθρήνης και τραγικής ζωής. Όσκαρ θυμάμαι που μού έλεγες πως δεν υπάρχει τίποτε το υγιές γύρω από τη λατρεία της ομορφιάς''. Στους ολοσκότεινους λαβύρινθους της ψυχικής φθοράς και της ανθρώπινης τραγικοτητας σε βάζει αυτή η νουβέλα σου που συγκλονίζει .

Ο Τζον 'Οσμπορν (1929-1994 ) Άγγλος συγγραφέας τη διασκεύασε για το θέατρο και ο Θωμάς Βούλγαρης έκανε ζωντανη τη μετάφραση. Ο σκαπανέας του θεάτρου Γιώργος Λιβανός το έκανε θεατρική πράξη και δημιούργησε μια αξιοσημείωτη παράσταση με το θάμβος των ατμοσφαιρικών φωτισμών του, με την εικαστική φαντασία στα κοστούμια και στα σκηνικά της Δέσποινας Βολίδη, που ιχνογραφούσαν ανάγλυφο το κλίμα του έργου ,και την υποβλητική γεμάτη νοσταλγία μουσική του Μίμη Πλέσσα και τους αξιόλογους ηθοποιούς του να αποκαλύπτουν τους ρόλους τους στο ατμοσφαιρικό θέατρο ''Studio Κυψέλης'' θα πρέπει να δείτε

O Στάθης Παναγιωτίδης αποδίδει εξαιρετικά το κλέος και την παρακμή του νάρκισσου και φιλήδονου νέου Ντόριαν Γκρέι μέχρι τον ολεθρό του.

Ο Γιώργος Λιβανός απολύτως αληθινός στο ρόλο του ηθικού καλλιτέχνη Μπαζίλ Χόλγουορντ που μαγεύεται, και γίνεται υποχείριο της γοητείας του Ντόριαν. Ο Γιάννης Τσιώμου απέδωσε με ακρίβεια το πνεύμα, την υπεροψία και τον αισθητισμό του Λόρδου Χένρι Γουότερ. Η Νίνα Ακτύπη εύθραστη ως Σίμπιλ Βέην με την τρυφερή φωνή της ερμήνευσε με αισθαντικότητα την γοητευτική και προικισμένη, ηθοποιό και τραγουδίστρια, την οποία ερωτεύεται μέχρι θανάτου ο Ντόριαν. Ο Σωτήρης Αντωνίου στο ρόλο του Τζέημς Βέην υποδύεται άξια τον αδελφό, που δεν ορροδεί προ ουδενός προκειμένου να προστατεύσει την αδελφή του. Ο Μάνος Χατζηγεωργίου άμεσος, πειστικός, μεταδοτικός στο ρόλο του ιδεολόγου χημικού Άλαν Κάμπελ, αυθεντικός στο ρόλο του Λόρδου Φέργκμουρ και διεκδικητικός στο ρόλο του κορνιζοποιού Χάπαρτ. Η Αγάπη Μανουρά σε τρεις ρόλους Κυρία Σίμπιλ/, Δούκισα του Χάρλι/ κυρία Λίφ /(οικονόμος του Ντόριαν), ξαφνιάζει με την ικανοτητά της να παρουσιάζει τελείως άλλο πρόσωπο και να δημιουργεί διαφορετικούς χαρακτήρες με τόση φυσικότητα. Ο Γιώργος Καραντζάς απολύτως πειθαρχημένος στο πορτραίτο και με άνεση στους δυο ρόλους. Η Καίτη Ιμπροχώρη ως Λαίδη Άγκαθα τρυφερή και εγκάρδια χαιρετάει απο video. ''Αγαπημένε μου Όσκαρ είχες στόχο την όμορφιά και ζωγράφισες την διάβρωσή της''.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο