17 Νοε 2013

Αλήθειες και ψέματα για τα «Σκαθάρια»

Οι κατασκευασμένοι αυτοί μύθοι μεταφέρονται από στόμα σε στόμα και τελικά μένουν στην Ιστορία σαν πραγματικά γεγονότα.Και στην περίπτωση των Μπιτλς, του συγκροτήματος που κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν πολλές ιστορίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Μια νέα βιογραφία των Μπιτλς.... με τίτλο «Tune In», που φέρει την υπογραφή του Mark Lewisohn, ενός ανθρώπου που έχει γράψει κι άλλα βιβλία για τα «Σκαθάρια», επιχειρεί να αποκαλύψει τις αλήθειες πίσω από τους μύθους και διαψεύδει πληροφορίες που για χρόνια θεωρούνταν αξιόπιστες.
«Η βιογραφία αυτή δεν είναι μία ακόμη αγιογραφία των Μπιτλς. Δεν έχει να κάνει με είδωλα, δεν έχει να κάνει με θρύλους» εξηγεί ο 54χρονος συγγραφέας.

Μύθος: Η Γιόκο Ονο ήταν η αιτία που διαλύθηκαν οι Μπιτλς.

Αλήθεια: Οι Μπιτλς ήταν ήδη υπό διάλυση όταν η Γιόκο Ονο έκανε δεσμό με τον Τζον Λένον. Οικονομικά θέματα είχαν αρχίσει να στέκονται εμπόδιο στη μουσική, ο Ρίνγκο Σταρ είχε φύγει προσωρινά κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του «White Album», ο Τζορτζ Χάρισον αποχώρησε ξαφνικά, o Τζον Λένον ήταν έτοιμος για κάτι καινούργιο, αλλά όλοι ήταν κουρασμένοι.

Μύθος: Ο Πολ ΜακΚάρντνεϊ πέθανε το 1966 και αντικαταστάθηκε από έναν άλλο ταλαντούχο σωσία.

Αλήθεια: O Πολ ΜακΚάρντεϊ ήταν και παραμένει ολοζώντανος.

Μύθος: Οι Μπιτλς ήταν αντίθετοι στο να φορούν κοστούμια

Αλήθεια: «Απλά το είδα σαν να παίζω κάποιο παιχνίδι. Θα μπορούσα να φορέσω ακόμη και μπαλόνι εάν κάποιος επρόκειτο να με πληρώσει» είχε δηλώσει ο Τζορτζ Χάρισον διαψεύδοντας αυτή τη φήμη,

Μύθος: Οι Μπιτλς μεγάλωσαν σε συνθήκες φτώχειας

Αλήθεια: Οι οικογένειες του Τζορτζ Χάρισον και του Πολ ΜακΚάρντνεϊ ανήκαν στην εργατική τάξη, ενώ ο Τζον Λένον, όταν ήταν παιδί, είχε ταξιδέψει πολλές φορές στη Σκοτία. Μόνο ο Ρίγκο Σταρ μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια.

Μύθος: Ο Τζον Λένον είχε πει κάποτε πως ο Ρίνγκο Σταρ όχι μόνο δεν ήταν ο καλύτερος ντράμερ στη ροκ μουσική αλλά δεν ήταν καν ο καλύτερος ντράμερ των Μπιτλς!

Αλήθεια: Η παραπάνω δήλωση προέκυψε από ένα χιουμοριστικό τηλεοπτικό σκετς που προβλήθηκε μετά τον θάνατο του Τζον Λένον. Η αλήθεια είναι πως οι Μπιτλς υποστήριζαν πάντα τον Ρίνγκο Σταρ.

Μύθος: Οι Μπιτλς έδιωξαν τον ντράμερ Πιτ Μπεστ, που έπαιζε μαζί τους από το 1960 έως το 1962, επειδή τον ζήλευαν.

Αλήθεια: Ο παραγωγός του συγκροτήματος δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον Μπεστ. Ο Μακ Κάρντνεϊ είχε δηλώσει πως ο συγκεκριμένος μουσικός κρατούσε το συγκρότημα πίσω, ενώ ο Τζορτζ Χάρισον είχε πει πως ο Ρίνγκο Σταρ «έδεσε» αμέσως με τους υπόλοιπους.

Μύθος: Ο Τζον Λένον είδε τη μητέρα του να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια του.

Αλήθεια: Η Julia Dykins, όπως λεγόταν η μητέρα του Λένον, πέθανε στις 15 Ιουλίου του 1958. Μετά από μια επίσκεψη στην αδελφή της πήγε να πάρει το λεωφορείο και τη χτύπησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Ο Τζον Λένον πληροφορήθηκε τον θάνατο της μητέρας του λίγες ώρες αργότερα.

Μύθος: Το τραγούδι «Lucy in the Sky with Diamonds» αναφέρεται στο ναρκωτικό LSD.

Αλήθεια: Στην πραγματικότητα το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από μια ζωγραφιά που είχε κάνει ο γιος του Τζον Λένον, Τζούλιαν.

«Επίκαιροι»
Γιατί όμως τα θρυλικά «Σκαθάρια» συνεχίζουν να προκαλούν τόσο το ενδιαφέρον με αληθινές ή μη ιστορίες ακόμα και σήμερα;

«Ο,τι είδους μουσική και αν ακούσω, πάντα τελικά επιστρέφω στους Mπιτλς», μας λέει ο Θέμος Ρίζος των «Sgt. Peppers Beatles Tribute Band», της ελληνικής tribute μπάντας στο διάσημο γκρουπ, λίγο πριν εμφανιστούν για πρώτη φορά ζωντανά, χθες το βράδυ, στο «KooKoo», σε ένα πρόγραμμα με πάνω από 50 τραγούδια των Μπιτλς. «Η μουσική τους απευθύνεται σε ένα τεράστιο κοινό, ακόμα και σήμερα. Η συνύπαρξη των τεσσάρων αυτών μουσικών ήταν μαγική, άνοιξε δρόμους που οι σύγχρονοι τους δεν μπορούσαν ούτε να τους φανταστούν. Οι στίχοι τους περιέχουν μηνύματα που είναι επίκαιρα ακόμα και μετά από μισό αιώνα».





ΕΘΝΟΣ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο