17 Ιουλ 2013

Ανοιξε το Μουσείο Θεοφίλου

Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Μια πληγή στα πλευρά του ελληνικού πολιτισμού έκλεισε προχθές Δευτέρα το βράδυ με τα εγκαίνια του Μουσείου Θεοφίλου, του μουσείου που στεγάζει ένα μεγάλο μέρος της ...
δουλειάς του γνωστότερου και γνησιότερου, όπως ειπώθηκε, εκπροσώπου της Ελληνικής Λαϊκής Ζωγραφικής, του Θεοφίλου Χατζημιχαήλ.

Υστερα από περίπου ένα χρόνο εργασιών, που στοίχισαν 171.000 ευρώ, το μουσείο είναι και πάλι στη διάθεση του κοινού.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Κώστας Αστυρακάκης, μίλησε στα εγκαίνια για όλη εκείνη την προσπάθεια που ξεκίνησε ο Δήμος Λέσβου, όταν πληροφορήθηκαν ότι τα έργα χρειάζονταν άμεσα συντήρηση και πως ο χώρος έχρηζε εργασιών. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή που έγινε τελεσφόρησε και έτσι το Μουσείο Θεοφίλου πλήρως πλέον ανακαινισμένο φιλοξενεί τους πίνακες του γνωστού Λέσβιου ζωγράφου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, τόνισε ότι ο δήμος με τη σειρά του έκανε ό,τι μπορούσε, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του τόπου. Κατά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Θεοφίλου αντικαταστάθηκε η σκεπή του κτηρίου, έγινε εγκατάσταση θέρμανσης και κατάλληλου φωτισμού. Ακόμη φτιάχτηκαν οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτηρίου που περιλαμβάνουν τον κλιματισμό, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, την αποστράγγιση και την πυρόσβεση.

Εκτός από την ανακαίνιση του κτηρίου, στο υπουργείο Πολιτισμού στάλθηκαν 51 πίνακες που ήθελαν συντήρηση, κόστος το οποίο ανέλαβε το ίδιο το υπουργείο. Από αυτούς έχουν συντηρηθεί μέχρι τώρα 30 πίνακες και αναμένεται η ολοκλήρωση της συντήρησης των υπολοίπων ώστε να επιστρέψουν όλοι μαζί στο μουσείο.

Σήμερα στο μουσείο φιλοξενούνται 35 πίνακες που δεν εστάλησαν στην Αθήνα καθώς διατηρούνταν σε καλή κατάσταση. Τα συγκεκριμένα έργα που εκτίθενται στο μουσείο ανήκουν στην ώριμη περίοδο της ζωγραφικής του καλλιτέχνη.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο