13 Μαρ 2012

Από τα Οσκαρ στην Ελλάδα



Το περίφημο για τις υπερπαραγωγές θεαμάτων και ακροβασιών του σχήμα από το Κεμπέκ του Καναδά, που διεκδικεί την πατρότητα για το «μεγαλύτερο θέαμα στον κόσμο» και αποθεώθηκε στη φετινή τελετή απονομής των φετινών Οσκαρ – όπου έδωσε ένα μίνι δείγμα της δουλειάς του «παίρνοντας την παράσταση», όπως έγραφαν οι κριτικές -, θα δώσει 18 παραστάσεις με την ιστορική του παραγωγή «Alegria!». 

Το δημιούργημα της φαντασίας των ...... Φράνκο Ντραγκόνε και Γκι Λαλιμπερτέ παρουσιάζεται και ως απάντηση στην ελληνική κρίση: «Alegria!» (Ευθυμία!).

Το Cirque du Soleil (Τσίρκο του Ηλιου) ίδρυσαν το 1984 στο Μόντρεαλ δύο πρώην καλλιτέχνες του δρόμου, οι Γκι Λαλιμπερτέ και Ντανιέλ Γκοτιέ. Οι οποίοι έλαβαν χρηματοδότηση από την καναδική κυβέρνηση κι ανέπτυξαν τον θίασο τους σε ένα τσίρκο θεατρικού χαρακτήρα, από το οποίο απουσίαζαν τα νούμερα με ζώα.

Οπως έγραφε και η γαλλική εφημερίδα «Figaro» τις παραμονές των (πρόσφατων) χριστουγεννιάτικων παραστάσεών του στο Παρίσι, είναι «μια πολεμική μηχανή».

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των δημιουργών και διαχειριστών της επιχείρησης, «πρόθεση του Cirque du Soleil είναι να αλλάξει τον κόσμο μέσα από την τέχνη με θεάματα που πλέκουν το εγκώμιο της ανθρωπότητας και των επιτευγμάτων της».

Σε αριθμούς και επιχειρηματικά πλάνα η δήλωση αυτή έχει την εξής ερμηνεία: ο θίασος, που ξεκίνησε το 1984 με προσωπικό 70 μισθωτών καλλιτεχνών και τεχνικών υπαλλήλων, σήμερα έχει μεγαλώσει κατά 5.000 εργαζομένους, από τους οποίους οι 1.300 είναι καλλιτέχνες, προερχόμενοι από 47 διαφορετικές εθνικότητες (κάποιοι και ελληνικής καταγωγής).

Είναι αθλητές, ακροβάτες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες του δρόμου, κλόουν. Τους οποίους ανακαλύπτουν οι κυνηγοί ταλέντων του Cirque du Soleil ταξιδεύοντας στα τέσσερα σημεία του κόσμου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο