29 Ιουν 2023

Αισχύλου «Πέρσες» Παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού  Ι


Με τους «Πέρσες» του Αισχύλου καταπιάνεται φέτος η θεατρική ομάδα των κρατουμένων ...του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι. Το θεατρικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Σωφρονιστικό Κατάστημα. Το πρόγραμμα συντονίζει η Κοινωνιολόγος και Υπεύθυνη Συντονίστρια των Πολιτιστικών Δράσεων του Σωφρονιστικού Καταστήματος, Γιολάντα Κωνσταντινίδου.

Οι Πέρσες αποτελούν το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του Αισχύλου και θεωρούνται η παλαιότερη σωζόμενη αρχαία τραγωδία. Με τους Πέρσες, ο Αισχύλος μέμφεται τη μοναρχία και αναδεικνύει τις αρετές της δημοκρατίας. Ο συγγραφέας υμνεί το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ελευθερία. Το έργο διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα των Περσών, όπου αναμένονται τα νέα για την έκβαση της περσικής εκστρατείας κατά της Ελλάδος. Παρά την ισχυρή πολεμική δύναμη των Περσών, ο στρατός ηττάται και τα δυσάρεστα νέα καταφθάνουν στην πόλη. «Ωχ, αλί στων Περσών τη στρατιά», αναφωνεί ο κορυφαίος του χορού και ευθύς αμέσως ο λαός καλεί τον εκλιπόντα βασιλιά Δαρείο, πατέρα του ηττημένου βασιλιά Ξέρξη, να έρθει από τον Άδη. Ο Δαρείος εμφανίζεται για να συνδράμει και να εμψυχώσει το λαό του. Το έργο ολοκληρώνεται με την επάνοδο του Ξέρξη και την προσπάθεια του λαού να ανασυνταχθεί. Σε όλο το έργο, διακυβεύεται η ευθύνη του Ξέρξη για την για το χαμό του Περσικού στρατού. Ο Ξέρξης καταδικάζεται από την κοινή γνώμη, αλλά εν τέλει καθίσταται δυνατή η «επανένταξη» του στην κοινωνία των Περσών.


Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι οι ίδιοι οι κρατούμενοι του καταστήματος που δούλεψαν πάνω στη δραματουργία της αρχαίας τραγωδίας, κλήθηκαν να ερμηνεύσουν τους ρόλους και να δημιουργήσουν τις δικές τους προσωπικές ταυτίσεις με την ιστορία των Περσών.

Οι συντελεστές της παράστασης επισημαίνουν: Στο θέατρο μοιραζόμαστε ένα βίωμα απέναντι στο οποίο είμαστε όλοι ίσοι και εκτεθειμένοι, μοιραζόμαστε ένα πνευματικό και ψυχικό ταξίδι στο οποίο ο καθένας βρίσκει τη δική του διέξοδο. Σ΄ ένα περιβάλλον σκληρό και δύστοκο η τέχνη βρίσκει χώρο να ανθίσει και να αποστείλει ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και εμπιστοσύνης.

Η θεατρική ομάδα δίνει την ευκαιρία στους κρατούμενους να αξιοποιήσουν το χρόνο τους δημιουργικά, ερχόμενοι σε επαφή με τη θεατρική πράξη, καλλιεργώντας τα εκφραστικά τους μέσα και ενισχύοντας την κοινωνικοποίηση τους.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί στον κήπο του καταστήματος και απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό του Σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και σε προσκεκλημένους ανθρώπους της τέχνης, συνεργάτες από διάφορους φορείς και στελέχη συνεργαζόμενων υπηρεσιών και φορέων του ανωτέρου Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι.


Ταυτότητα παράστασης: 

Μετάφραση: Ευάγγελος Αδάμος

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος  – Αικατερίνη Παπαγεωργίου 

Σκηνική και Ενδυματολογική επιμέλεια: Διονύσης Ξαξίρης

Μουσική επιμέλεια: Έφη Λεωνίδα

Συντονίστρια του θεατρικού εργαστηρίου: Γιολάντα Κωνσταντινίδου – Κοινωνιολόγος Σ.Κ.Κ.Ι.

Φωτογράφος – Εικαστικός: Σπύρος Πώρος

Φωτογράφος: Ανδρέας Σχοινάς

Παίζουν: η Θεατρική Ομάδα του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού Ι αποτελούμενοι από 26 κρατούμενους και οι ηθοποιοί Ινώ Μενεγάκη και Γιώργος Πατεράκης. 

Ημερομηνίες παραστάσεων: 6 και 8 Ιουλίου 2023 στις 8μμ

Διεύθυνση: Σολωμού 3-5, Κορυδαλλός

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο