6 Απρ 2023

Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Οι έξι υποψήφιες ηθοποιοί- Δύο θα τιμηθούν φέτος - Στις 23 Απριλίου η απονομή του βραβείου


Σε δύο γυναίκες ηθοποιούς που διακρίθηκαν για την υποκριτική τους τα δύο προηγούμενα χρόνια θα απονεμηθεί ...φέτος το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη», στις 23 Απριλίου στην Ελευσίνα, το οποίο αποτελεί σημαντική διάκριση.

Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους.

Στην ηθοποιό μαζί με το χρηματικό έπαθλο- που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ- απονέμεται και η καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην επόμενη βραβευθείσα. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

Οι 6 υποψηφιότητες για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη»

Αμαλία Αρσένη για το έργο «Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις» της Ορνέλα Βόρπσι, μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, Θέατρο Σταθμός.

Αμαλία Καβάλη για τα έργα «Ο Γιατρός της Τιμής του» του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα και «Πόσο κοστίζει να ζεις;» της Μαρτίνα Μάγιοκ, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα.

Σοφία Κόκκαλη για το έργο «Το Σχολείο των γυναικών» του Μολιέρου σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη διασκευή/σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260).

Μαρία Μοσχούρη για το έργο «Τουρνέ» του Ευριπίδη Λασκαρίδη, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και “Ο μαγικός κύκλος” θέατρο για παιδιά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα.

Κίττυ Παϊταζόγλου για το έργο «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία Δραματουργική Επεξεργασία Μαρία Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ελένη Μπούκλη για τα έργα «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου) και, «Η Φάρμα των ζώων» του Τζόρτζ Όργουελ, σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, Εθνικό Θέατρο Σκηνή Ελένη Παπαδάκη θέατρο Ρεξ.


Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2023 στις 20:00 στην Ελευσίνα στον εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Μυστήριο 17 Μελίνα». Τοποθεσία Αποθήκη 3 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα.

Η τελευταία νικήτρια ήταν το 2020 η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου που βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου. Τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», εξαιτίας της πανδημίας.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο