3 Φεβ 2023

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ιταλία έργα τέχνης της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας


Ανάμεσά τους είναι ένα ασημένιο Τετράδραχμο της σικελικής Νάξου του 430 π.Χ. και μια μαρμάρινη κεφαλή του ...αυτοκράτορα Αδριανού του 200 μ.Χ.

Χθες, οι αμερικανικές αρχές επέστρεψαν στην Ιταλία 14 λεηλατημένα και κλεμμένα έργα τέχνης. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά χρονολογούνται από την ελληνική αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, τα έργα τέχνης αποτέλεσαν αντικείμενο διεθνούς λαθρεμπορίου και η αξία τους ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα 14 έργα που επιστράφηκαν -μεταξύ των οποίων ένα ασημένιο Τετράδραχμο της σικελικής Νάξου του 430 π.Χ. και μια μαρμάρινη κεφαλή του αυτοκράτορα Αδριανού του 200 μ.Χ.- «είχαν κλαπεί και αποτελέσει αντικείμενο λαθρεμπορίου από τους γνωστούς Ιταλούς λαθρεμπόρους, Τζάκομο Μέντιτσι, και Τζοβάνι Φράνκο Μπεκίνα, καθώς και τον Ρόμπερτ Χεχτ», έναν Αμερικανό έμπορο τέχνης με έδρα το Παρίσι, που πέθανε το 2012.

Τα 14 έργα -ορισμένα ηλικίας 2.600 ετών- επιστράφηκαν στη διάρκεια τελετής με τον γενικό πρόξενο της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Ντι Μικέλε, και τους Ιταλούς καραμπινιέρους, αποτελούν τμήμα των 214 έργων (συνολικής αξίας 35 εκατ. δολαρίων) που επιστράφηκαν στη Ρώμη τους επτά τελευταίους μήνες.

Περισσότερα από 700 έργα αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων έχουν επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο σε 17 χώρες, μεταξύ των οποίων η Καμπότζη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ελλάδα ή η Ιταλία.


Η αμερικανική «ομάδα κρούσης» κατά των λεηλατημένων αρχαιοτήτων

Η Δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης διεξάγει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια εκτεταμένη εκστρατεία για την επιστροφή αρχαιοτήτων που έχουν λεηλατηθεί σε περίπου 20 χώρες και κατέληξαν σε μουσεία και πινακοθήκες της μεγαλούπολης, μεταξύ των οποίων το περίφημο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Η εισαγγελία του διαμερίσματος του Μανχάταν διαθέτει από το 2017 μια μονάδα μάχης εναντίον του διεθνούς λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων, καθώς η Νέα Υόρκη αποτελεί εδώ και δεκαετίες κόμβο αυτού του λαθρεμπορίου.

Οι άνθρωποι αυτοί «υπολόγιζαν σε συμμορίες τυμβωρύχων για να κλέψουν αρχαιολογικούς χώρους που είχαν επιλέξει επειδή δεν προστατεύονταν σωστά, γύρω από τη Μεσόγειο», κατήγγειλε η νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη.

Η πιο εμβληματική περίπτωση των λαθρεμπόρων τέχνης στη Νέα Υόρκη είναι ο συλλέκτης Μάικλ Στάινχαρτ, ο οποίος αναγκάσθηκε το 2021 να επιστρέψει περίπου 180 αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν κλαπεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Μια συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη του επέτρεψε να αποφύγει την απαγγελία κατηγοριών, αλλά του απαγορεύθηκε ισοβίως να αποκτά έργα στη νόμιμη αγορά τέχνης.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο