26 Οκτ 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Βασίλης Ασημάκης μιλάει με τον Στέφανο Καρυδάκη για το Paraskinia.com


Ο Ασημάκης Βασίλης γεννήθηκε στην Αθήνα.Aπόφοιτος του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας της ...Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Τέχνης του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Αγία Βαρβάρα).




Σημαντικοί σταθμοί της θεατρικής του πορείας αποτελεί η συνεργασία του με την Τζένη Δριβάλα, στα θεατρικά έργα: Βυσσινόκηπος του Α. Τσέχοφ, στο ρόλο του Γκάγεφ και Κυρία με τις Καμέλιες του Α. Δούμα, στο ρόλο του Κόμη (2014 - 2015), με την Ε. Θεοδώρου στην παράσταση: Ρομπέρτο Τσούκκο του Μπέρναρντ Μαρί Κολτές, στο ρόλο του Αδερφού/Επιθεωρητή (2017), την Έλλη Βοζικιάδου στα θεατρικά έργα: Κατά Φαντασίαν Ασθενής του Μολιέρου, στο ρόλο του Κλεάνθη (2017), Ελένη του Ευρυπίδη, στο ρόλο του Τεύκρου/Θεοκλύμενου (2017), Ποπολάρος του Γ. Ξενόπουλου, στον ομώνυμο ρόλο (2019). Την περσινή σεζόν συμμετείχε στην θεατρική παράσταση: Γκόλφω, του Σ. Περεσιάδη, στο ρόλο του Κίτσου, σε σκηνοθεσία του Ν.Αμουντζά. Εκτός των άλλων, από το 2016 έως σήμερα συνεργάζεται επιτυχώς με διάφορες παιδικές σκηνές σε θέατρα της πρωτεύουσας (Αθηναΐδα, Αλίκη Βέμπο, Θυμέλη, Ιντεάλ, Όνειρο, Παραμυθίας, New Star ArtCinema).

Στη μεγάλη οθόνη έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες:

• Τάσος Μπουλμέτης – 1968

• Χρήστο Δήμας – Μαγικός Καθρέφτης

• Βασίλη Βαφέας – Ρισάλτο

• Ανδρέας Θωμόπουλος - Λέξεις

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο θεατρικό αριστούργημα του Α. Στρίντμπεργκ, Ο Χορός του Θανάτου, στο ρόλο του Κουρτ, σε σκηνοθεσία
της Βαλεντίνης Λουρμπά.


Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από την συνέντευξή που παραχώρησε στον συνεργάτη μας Στέφανο Καρυδάκη

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο θεατρικό αριστούργημα του Α. Στρίντμπεργκ, Ο Χορός του Θανάτου, στο ρόλο του Κουρτ, σε σκηνοθεσία 
της Βαλεντίνης Λουρμπά.

Είσθε φιλολογος και και εργάζεσθε σε καλλιτεχνικο σχολείο ποια είναι τα οφέλη σας;

Β.Α Το να εργάζεσαι για παιδιά με ενδιαφέροντα και καλλιτεχνικές ανησυχίες είναι ευλογία. Μόνο κερδισμένος είσαι όταν αλληλεπιδράς με τη νέα γενιά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις θεατρικές σπουδες ;

Β.Α Ένας ηθοποιός πρέπει να λαμβάνει βασικές γνώσεις περί θεάτρου. Αν μη τι άλλο, τα χρόνια της φοίτησης στη δραματική σχολή είναι τα πιο εποικοδομητικά. Προσωπικά έχω τις ομορφότερες εμπειρίες!

ΤΙ συλλογισμούς κάνετε όταν αποφασίζετε την συμμετοχή σας σε μια παράσταση

Β.Α έργο, συγγραφέας, σκηνοθεσία και οικονομικοί όροι.


Τι σας γοητεύει στον ρόλο του κούρτ;

Β.Α Ο Κουρτ με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Είναι μυστήριος, αινιγματικός, χωρίς καθαρούς στόχους. Ένας σκοτεινός ρόλος που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της διατήρησης ισορροπίας. Θεωρώ ότι είναι ρεαλιστής, μπορεί να τιθασεύσει τις ορμές και τα ζωώδη ένστικτα που όλους μας διακατέχουν! Μου αρέσει που δεν μπορεί εύκολα κάποιος να το ερμηνεύσει, αφού είναι μυστήριος και ο θεατής δυσκολεύεται να καταλάβει τον προορισμό και τη διαδρομή του.

Έχετε συστατικά ψυχής και το ίδιο υπαρξιακό άλγος με τον χαρακτήρα που ερμηνεύετε ;

Β.Α Θεωρώ ότι το κοινό σημείο αναφοράς μας αποτελεί η διατήρηση ισορροπίας στις μεταξύ μας σχέσεις.

Το θέατρο είναι έρεισμα στις δυσκολίες σας, σας βοήθησε στην εσωτερική σας ανάπτυξη;

Β.Α Για εμένα το θέατρο ήταν φυγή από την δύσκολη καθημερινότητα που αντιμετώπιζα ως παιδί. Μάλιστα, αποτελεί τον μοναδικό χώρο στον οποίο αισθάνομαι λύτρωση κι απόλυτη ελευθερία

Τι πρεσβεύεται σαν ηθοποιός και τι σαν φιλόλογος

Β.Α Και με τις δυο ειδικότητες μου αισθάνομαι ότι επιτελώ έργο κι ότι καλούμαι να φέρω εις πέρας μια σειρά από πολύ σημαντικές κοινωνικές αποστολές.

Ποιο έργο σας συνεπαίρνει. και θα ΄θελατε να ΄πρωταγωνηστήσετε;

Β.Α Ο Βροχοποιός του Ρίτσαρντ Νας.

Σας γοητεύουν άλλες τέχνες;

Β.Α Πως είναι δυνατόν να μη με γοητεύουν αφού αλληλοσυμπληρώνονται..;!

H καλλιτεχνική σας ενασχόληση υπερέχει και κυριαρχεί στην ζωή σας;

Β.Α Στο μυαλό και στην ψυχή σίγουρα!

Είχατε συντριβές και προδοσίες από συνεργασίες;

Β.Α Έχω υπάρξει σε θίασο που σε παραμονή έναρξης παραστάσεων, το εγχείρημα ναυάγησε, χωρίς δικαιολογία και φυσικά χωρίς αποζημίωση. Βέβαια, υπήρξαν κι άλλες δυσάρεστες στιγμές

Η μέθεξη με τους θεατές σας δημιουργεί αγωνία;

Β.Α Φυσικά! Ειδικότερα τα πρώτα και τα τελευταία λεπτά κάθε παράστασης! Όμως, το χειροκρότημα με αποζημιώνει και με ανακουφίζει!

Μιλήστε για την θεατρική σας θητεία εν γενει;

Β.Α Εργάζομαι στο θέατρο σχεδόν μια δεκαετία κι έχω συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους συναδέλφους. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια, αφού από κάθε μια αποκόμισα σπουδαία οφέλη.

Πειτε μου ένα υψιπέτες σας όνειρο , ένα μεγαλόπνοο θεατρικό σας σχεδιο

Β.Α Όνειρο ζωής είναι να παίξω στην Επίδαυρο.

Σας διαπερνά το όντος όν;

Β.Α Η εικόνα του κόσμου που μας δίδουν οι αισθήσεις, δεν είναι η πραγματική, αλλά φαινομενική και μεταβαλλόμενη. Ο κόσμος αποτελεί μια ψευδαίσθηση. Η θρησκεία ανήκει στον φαινομενικό κόσμο της δοξασίας. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα αλλά ένα, και ο ον ως πλήρες το δε μη ον ως κενό.

Παρακαλω αναλυστε μας διεξοδικότερα και εικονογραφησε μας την παρασταση που πρωταγωνιστειτε;

Β.Α Ο Έντγκαρ και η Άλις σε ένα Σουηδικό νησί επιθυμούν να γιορτάσουν την επέτειο των γάμων τους, αλλά ο πληγωμένος εγωισμός τους δεν τους το επιτρέπει, και ο ένας καταδιώκει τον άλλον. Η ήττα τους, τους οδηγεί σε ψυχικά γρονθοκοπήματα. Ο χορός του θανάτου είναι ένα χρονικό ψυχικής λεηλασίας που ο ένας υπονομεύει τον άλλον, τον συρρικνώνει, με σκοπό να τον εξαφανίσει, κατηγορούμενοι οι ίδιοι, και συγχρόνως δικαστές, 



πρόσωπα ενός σκοτεινού και ταραγμένου υποσυνείδητου, ακροβάτες και πρωταθλητές υπαρξιακού κενού, υποτάσσονται ρυθμικά στο τέλος που ελαύνει. Η σκέψη της μετάβασης στο τίποτα, είναι οδυνηρή και χρησιμοποιούν την ζωή σαν οχυρό προκειμένου να ποδηγετήσει, ο ένας τον άλλο. Η παρουσία του Κουρτ δημιουργεί συγκίνηση μυστήριο και πυροδοτεί εσωτερικές καταστάσεις.

Ευχαριστώ πολύ για την καλή μας κουβέντα και σας εύχομαι κάθε επιτυχία!!!

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο