14 Ιαν 2022

Κριτική: Γράφει η Βαλεντίνη Λουρμπά "Ευαίσθητη Ισορροπία” του Έντουαρντ Άλμπι


Ο Έντουαρντ Άλμπυ θιασώτης της ελλειπτικής γραφής, αντελήφθη και επέβαλε την αξία της παύσης, και της προσωδίας, δανειζεται στοιχεία απο... την μουσική και τα μετατρέπει σε σκηνικά όργανα επιβάλλεται και κυριαρχεί στο Αμερικανικό θέατρο.



Στην εύθραυστη ισορροπία οι ήρωες μετασχηματίζονται σε τραγικά πρόσωπα ζουν τον σπαραγμό της ανελέητης μοναξιάς περιχαρακώνονται στο τραχύ περίβλημα της απομόνωσης, που τους καταρρακώνει, και τους απομακρύνει απο τους υπόλοιπους ως το σημείο να επικρατεί η αίσθηση ότι μονολογούν και ο καθένας αφηγείται ερήμην του άλλου, με ασαφείς έωλες φράσεις αρχίζουν κάτι που δεν το τελειώνουν γιατί κάποιος άλλος έχει παρεισφρήσει και παρεμβάλλεται με εκμηστηρεύσεις της υπολελειμμενη ζωής του. Έτσι η ισορροπία τους είναι προσωρινή στιγμιαία και εύθραυστη. 
Η ελλιπής ερεβώδης σκέψη τους, αποκτά σημασία συμβόλων. Τους τρομάζει η φθορά ,και τους καταδυναστεύει ο φόβος του χρόνου. Ο Τόμπιας είναι ο επικεφαλής της οικογένειας, διαπρεπής επιχειρηματίας, με υπαρξιακή κατολίσθηση.
Η Αννιές η γυναίκα του, νευρωτική και παρηκμασμένη, με ιδεοληψίες και άγχη, κυριαρχείται απο εμμονές, πως μια μέρα θα διασαλευτεί ο νους της. Η κλαίρη, είναι η αδελφή της ,μια ρημαγμένη αλκοολική, ερωτικά συντετριμμένη, παρωχημένης ηλικίας. Η κόρη τους τζούλια έρχεται να εγκατασταθεί μαζί τους, απελπισμένη απο την αποτυχία και την διάλυση του τέταρτου γάμου της με όλες τις συνέπειες και τα επιχειρά του. Ο χάρυ και η Έτνα που ειναι συνομήλικοι τους, και απο τα πλέον προσφιλή τους πρόσωπα, οι καλύτεροι φίλοι τους, εισβάλλουν αιφνιδίως στο σπίτι τους, διότι αδυνατούν να μείνουν στο δικό τους, επειδή τρομοκρατήθηκαν και κυριεύθηκαν απο ένα περίεργο βασανιστικό φόβο που ήρθε σαν θύελλα, σαν επάρατος νόσος απο την ερημιά της επαφής και την εκβιαστική επικοινωνία, και τις επώδυνες αποκαλύψεις. H εισβολή των φίλων, στο σπίτι της οικογένειας, ανέσυρε παρεξηγήσεις, θυμούς αντιπάθειες, μίση, κρυφά μυστικά, ζωτικά ψεύδη, μεγιστοποίησε μικρά πράγματα, και εγκαταστάθηκε σαν δαμόκλειος σπάθη ο πανικός, ο οποίος υφήρπε, και έκανε την ισορροπία εύθραυστη, και απειλεί την φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια. 

Η μετάφραση της Αθανασίας καραγιαννοπούλου πολύ καλή με λογοτεχνική χροιά, για την σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνίου μίλησε η παράσταση. θαύμασα την Νατάσα Ασίκη για την αμεσότητα της, και την επιβολή της στο ρόλο της κλαίρη. 
Ο Αντώνης Αντωνίου ήταν πολύ αληθινός στο ρόλο του μοναχικου και φοβισμένου Τόμπιας απο τους εφιάλτες της γυναίκας του Άγκνες,που τις απέδωσε με πειστικη εξωστρέφεια η Στέλλα παπαδημητρίου. Ο Ηλίας κατέβας και η Ειρήνη κονίδου ισορρόπησαν και ανέδειξαν στους ρόλους του χάρρυ και της Ετνας την αθωότητα, και τις ανατροπές που ακολούθησαν. Η Ελένη κούστα σωστή και επαρκής στο ρόλο της κατακερματισμένης κόρης Τζούλια. Το σκηνικό του Νίκου Κασαπάκη αισθητικό μέγεθος, και οι φωτισμοί της Μαριέττας παυλάκη ιδιαιτέρου ατμοσφαιρικού δέους. 

Μια πολύ αξιόλογη παράσταση, δοσμένη σε ένα εξαιρετικής αισθητικής θέατρο στην θεατρική σκηνή της οδου Νάξου 84. Η ευαίσθητη ισορροπία είναι ένα αριστουργηματικό έργο, που βραβεύτηκε με πούλιτζερ απο τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου θεάτρου. Το κομμάτι του Τόμπιας όταν αυτός συνειδητοποιεί το ψέμα της φιλίας με το χάρρυ είναι απο τα αρτιότερα κομματια του σύγχρονου θεάτρου και μοιάζει με τους κλασικούς μονολόγους του Σαίξπηρ.


Μετάφραση:Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνοθεσία:Αντώνης Αντωνίου

Σκηνικά: Νίκος Κασσαπάκης
Κοστούμια:Νίκος Κασσαπάκης
Φωτισμοί:Μαριέττα Παυλάκη

Παίζουν:Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Στέλλα Παπαδημητρίου, Ηλίας Κατέβας, Ειρήνη Κονίδου, Ελένη Κούστα

Τιμές Εισιτηρίων:15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ *κάθε Τετάρτη και Πέμπτη 10 ευρώ

Παραστάσεις: Τετάρτη στις 19.30, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 20.00

Φωτογραφίες:Νίκος Κόκκας
Πληροφορίες Χώρου: Νάξου 84, Αθήνα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο