9 Αυγ 2020

Εθνική Λυρική Σκηνή: Γνωστοποίησε το πρόγραμμα για Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο 2020


Μετά την πανδημία η Εθνική Λυρική Σκηνή μετράει αντίστροφα για την επιστροφή της και ανακοίνωσε ...
το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2020 για τις δύο αίθουσές της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή.




Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος

Μαντάμα Μπαττερφλάι

250 χρόνια Μπετόβεν

Δον Κιχώτης

Ντον Τζοβάννι

Εναλλακτική Σκηνή

Επιτάφιος (1958), Διόνυσος (1985)

Europa

Human Behaviour

Ο πιανιστικός Μπετόβεν

Τέσσερις εποχές

Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος

ΗΠΑΡ

Τα γεγονότα

Into the Woods

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο χώρος της όπερας είναι ένας από τους βαρύτερα πληγωμένους, καθώς λόγω των πολυπληθών και ακριβών παραγωγών, αλλά και λόγω των αιθουσών των χιλιάδων θέσεων, τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για όλο το 2020. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, η πανδημία τη βρήκε σε μια από τις πιο δημιουργικές στιγμές της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, αμέσως μετά την επιτυχία του Βότσεκ και ενώ ετοιμάζαμε το πρότζεκτ του Γιώργου Λάνθιμου με τον ΝΕΟΝ, τη συμπαραγωγή με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το ντεμπούτο της Ανίτας Ρατσβελισβίλι στον ρόλο της Σαρλότ (Βέρθερος), έναν νέο Ριγολέττο για το Ηρώδειο και πολλά άλλα. Σήμερα σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, ενώ εντός του φθινοπώρου θα σας ανακοινώσουμε το επετειακό πρόγραμμα του 2021, με το οποίο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι παραγωγές Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, όπως και το σύνολο του επετειακού προγράμματος 2021 υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. Στην Μπαττερφλάι το ελληνικό κοινό θα μπορέσει να θαυμάσει ένα καστ πραγματικών αστέρων, αφού τον ομώνυμο ρόλο θα μοιραστούν τρεις σπουδαίες πρωταγωνίστριες: η Ερμονέλα Γιάχο, η Κριστίνε Οπολάις και η δική μας Τσέλια Κοστέα. Η πρώτη εμφάνιση της Ερμονέλας Γιάχο στην Ελλάδα είναι ένα γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στις 5 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής, θα παρουσιάσουμε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος μια μεγάλη συναυλία για τα 250 χρόνια Μπετόβεν, με την Ορχήστρα, τη Χορωδία μας και διακεκριμένους σολίστ, σε μουσική διεύθυνση Οντρέι Όλος.

Στις 21 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα ο πολυαναμενόμενος Δον Κιχώτης από το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Πρόκειται για την παραγωγή που επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο, αλλά ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Στάθης Σούλης, τη χορογραφία, η οποία είναι βασισμένη στον Πετιπά, υπογράφει ο Τιάγκο Μπορντίν, τα σκηνικά ο Γιώργος Σουγλίδης και τα κοστούμια η Μαίρη Κατράντζου.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 ξεκινάει από την Αθήνα και την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος το ταξίδι μιας μεγάλης διεθνούς συμπαραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Όπερα του Γκαίτεμποργκ και τη Βασιλική Όπερα της Δανίας. Πρόκειται για τον Ντον Τζοβάννι, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας της Δανίας Τζων Φουλτζέιμς, μια παραγωγή η οποία δημιουργείται εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, και η οποία μετά την αθηναϊκή της πρεμιέρα θα παρουσιαστεί σε Γκαίτεμποργκ και Κοπεγχάγη. Τους βασικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί, όπως οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Διονύσης Σούρμπης, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Βασίλης Καβάγιας, Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Πέτρος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Άννα Στυλιανάκη, Άρτεμις Μπόγρη κ.ά., ενώ τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Ντάνιελ Σμιθ.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει να αναπτύσσει και να διευρύνει την πολιτική της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, την οποία τόσο γενναιόδωρα στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την –τετραετούς διάρκειας– δωρεά των 20.000.000 ευρώ».

Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής, παρατηρεί: «Στο χώρο του ζωντανού θεάματος η παλιά προσμονή της συνεύρεσης σε έναν κοινό χωροχρόνο θα υποκατασταθεί άραγε από νέες πραγματικότητες; Η επανεκκίνηση των παραστάσεων έρχεται σε μια στιγμή υπαρξιακής διερώτησης των ανθρώπων του ζωντανού θεάματος, καλλιτεχνών και θεατών, που για μια φορά ξαναβρίσκονται από την ίδια πλευρά, αντιμέτωποι με μεγάλα ερωτήματα, σαν αυτά που συνηθίζει να θέτει το θέατρο. Οι απαντήσεις που θα δοθούν το επόμενο διάστημα θα καθορίσουν, ίσως, και το μέλλον αυτής της παλιάς και διαρκώς ανανεούμενης τέχνης. Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κράτησε το νήμα της επικοινωνίας της με το κοινό συμμετέχοντας στα διαδικτυακά φεστιβάλ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουμεντάκη. Τώρα είναι καιρός να ξαναπιάσει και το νήμα της σχέσης της με το κοινό από εκεί που το άφησε. Τη νέα καλλιτεχνική περίοδο θα ανοίξουν δύο σημαντικά έργα του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη, ο Επιτάφιος και ο Διόνυσος, δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής μουσικής. Ο Επιτάφιος παρουσιάζεται σε νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, ενώ το έργο ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη, μια τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο ρεπερτόριο του συνθέτη. Ο Διόνυσος παρουσιάζεται ξανά μετά από δεκαετίες, ερμηνευμένος από τον Ζαχαρία Καρούνη.

Στη συνέχεια έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή μια παραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου με έδρα την Κολωνία, το οποίο γιορτάζει φέτος τα τριάντα χρόνια διαρκούς παρουσίας του, υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη Κώστα Παπακωστόπουλου. Ο θίασος παρουσιάζει τη θεατρική διασκευή της ταινίας του Λαρς φον Τρίερ Europa, σε μια μετάκληση που πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνογερμανικό Θέατρο.

Το Μπαλέτο της ΕΛΣ εγκαινιάζει φέτος την παρουσία του στην Εναλλακτική Σκηνή με παραγωγές σύγχρονου χορού, προσανατολισμένες στο να ανανεώσουν το ρεπερτόριο της ομάδας με ένα δίπτυχο δύο σημαντικών χορογράφων της νεότερης γενιάς, με διεθνή παρουσία, της Ερμίρας Γκόρο και του Γιάννη Μανταφούνη. Τα δύο χορευτικά έργα βασίζονται σε συνθέσεις για κουαρτέτο εγχόρδων των Γιώργου Κουμεντάκη και Δήμητρας Τρυπάνη.

Το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής, στην τέταρτη έκδοσή του, είναι αφιερωμένο φέτος στις 32 σονάτες του Μπετόβεν, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 250 χρόνια. Το ογκώδες αυτό corpus έργων θα ερμηνεύσουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Έλληνες σολίστες του οργάνου, αλλά και ανερχόμενοι νέοι ερμηνευτές. Στην Κεντρική Σκηνή και με τη συνοδεία της Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΛΣ παρουσιάζονται, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τρία δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου, ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό πρόγραμμα που ερμηνεύεται από κορυφαίους σολίστες. Σε διάλογο με το πιανιστικό έργο του Μπετόβεν, το οποίο αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη συνθετική του καριέρα, βρίσκεται η συναυλία με έργα του Γιώργου Κουμεντάκη για σόλο πιάνο, ερμηνευμένα από τον Στέφανο Θωμόπουλο.

Οι Τέσσερις εποχές, η παράσταση για παιδιά και νέους βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι, επανέρχεται για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων. Η παράσταση του Patari Project σε σκηνοθεσία της Σοφίας Πάσχου έχει ως σημείο εκκίνησης τον κύκλο των εποχών, για να μιλήσει στα παιδιά για ζητήματα όπως η αειφορία, η σπατάλη των φυσικών πόρων και ο εγωιστικός ανταγωνισμός που βρίσκεται στη βάση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Lidl Ελλάς, που την υποστηρίζει για δεύτερη χρονιά.

Η Εναλλακτική Σκηνή συστηματικά υποστηρίζει την ελληνική μουσικοθεατρική παραγωγή, με νέες αναθέσεις και παρουσιάσεις σημαντικών έργων της εγχώριας παραγωγής. Στον άξονα αυτό εντάσσεται και η παρουσίαση δύο μονόπρακτων οπερών δωματίου του πολυγραφότατου Χάρη Βρόντου, ενός συνθέτη με σταθερή και μακρά παρουσία στο λυρικό θέατρο. Τα δύο έργα, το Ρέκβιεμ Αχμάτοβα και Η επέτειος, παρουσιάζονται σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία της Αγγέλας Σαρόγλου.

Το ΗΠΑΡ, μια παράσταση μουσικού θεάτρου βασισμένη σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου, είναι μια συλλογική δημιουργία μιας μεικτής ομάδας μουσικών του σημαντικού συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ictus και των Ελλήνων ηθοποιών και σκηνοθετών Αγγελικής Παπούλια και Χρήστου Πασσαλή. Ένα διακαλλιτεχνικό εγχείρημα, που διερευνά τα όρια μεταξύ των τεχνών και εφαρμόζει τη λογική του επινοημένου θεάτρου στο μουσικό θέατρο.

Το έργο του Ντέιβιντ Γκρέιγκ Τα γεγονότα, έργο εμπνευσμένο από τη μαζική σφαγή 69 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Μπρέιβικ το 2011 στη Νορβηγία, είναι μια πρότυπη συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής και οκτώ Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων. Στην παράσταση συμμετέχουν τοπικές ερασιτεχνικές χορωδίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια ουσιαστική συνεργασία με φορείς, αλλά και ερασιτέχνες καλλιτέχνες της περιφέρειας. Η παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, είναι σκηνοθετημένη από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ραπτοτάσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο τέλος της χρονιάς επανέρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή, μετά τον εξαιρετικά επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων τον Φεβρουάριο, το θρυλικό μιούζικαλ Into the Woods των Στήβεν Σόντχαϊμ και Τζέιμς Λαπάιν, σκηνοθετημένο από τον Δημήτρη Μπογδάνο, με μια ομάδα νέων, αλλά και καταξιωμένων πρωταγωνιστών. Μια εναλλακτική προσέγγιση του αντι-παραμυθιού του Σόντχαϊμ, που συνεπήρε το κοινό με τη δροσερή και ευφάνταστη ερμηνεία του έργου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο