19 Ιουν 2020

ΥΠΠΟ: Εκμαγείο του περίφημου Ηνίοχου από τους Δελφούς στο μετρό του Κατάρ


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υποδέχθηκε τον Πρέσβη του Κατάρ Abdulaziz Ali Al Naama με ...
τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
O πρέσβης του Κατάρ μετέφερε τις ευχαριστίες της καταρινής πλευράς, ιδιαιτέρως δε της Επικεφαλής των Μουσείων του Κατάρ, Sheihka al Mayassa, για τη δωρεά εκμαγείου του Ηνιόχου των Δελφών από την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ προσκάλεσε, την κ. Μενδώνη να επισκεφθεί τη Ντόχα, με την ευκαιρία της τελετής τοποθέτησης του εκμαγείου στο μετρό της πόλης. «Η δωρεά αυτή εκλαμβάνεται ως δείγμα της αγάπης και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών», υπογράμμισε ο πρέσβης. «Ο Ηνίοχος αντιπροσωπεύει, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο θέλουμε να προβάλουμε και να αναδείξουμε».

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει ανάλογη δωρεά σε άλλο κράτος. «Η επιλογή του Ηνίοχου έγινε με μεγάλη περίσκεψη», είπε η Υπουργός. «Η ελληνική πλευρά αναζητούσε ένα έργο μεγάλου μεγέθους, το οποίο να είναι ανάλογο του μεγέθους του σταθμού του μετρό και, κυρίως, ένα έργο που να σχετίζεται με κάποιον τρόπο με τον χώρο στον οποίο εκτίθεται. Επιλέξαμε τον Ηνίοχο, τον αρματηλάτη, ώστε να δημιουργήσομε τον συνειρμό της κίνησης, αφού τοποθετείτε σε ένα σταθμό μετρό, που η κίνηση είναι πάντα έντονη και συνεχής».


Το άγαλμα του Ηνίοχου αποτελεί το σωζόμενο τμήμα χάλκινου συμπλέγματος που είχε αφιερωθεί στο ιερό από τους Δεινομενίδες, δυναστική οικογένεια της Γέλας στη Σικελία. Βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών και αποτελεί ίσως το γνωστότερο έκθεμά του και ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά της αρχαίας ελληνικής τέχνης της πρώιμης κλασικής εποχής. Η δημιουργία του χρονικά τοποθετείται αμέσως μετά τους Περσικούς πολέμους, ενώ ως δημιουργός του έχει προταθεί ο Πυθαγόρας από το Ρήγιο ή, κατ' άλλους, ο Κάλαμις ή ο Κριτίας

Βασικό θέμα της συζήτησης των δύο πλευρών ήταν η διοργάνωση Πολιτιστικών Εβδομάδων, βάσει της πολιτιστικής συμφωνίας του 2017, στην υλοποίηση των οποίων αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα. Οι Εβδομάδες θα είναι δύο τύπων. Ο πρώτος θα περιλαμβάνει συνεργασία μεταξύ των Μουσείων, με υπεύθυνη από την καταρινή πλευρά τη Sheihka al Mayassa, και ο δεύτερος τη διοργάνωση φεστιβάλ και εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης, με υπεύθυνο το καταρινό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το πρόγραμμα των Εβδομάδων συμφωνήθηκε να αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2020 ή τον Μάρτιο του 2021, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υποδέχθηκε τον Πρέσβη του Κατάρ Abdulaziz Ali Al Naama με τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών

Η Υπουργός και ο πρέσβης συμφώνησαν ότι η επιτυχής διοργάνωση των Εβδομάδων θα αποτελέσει πρόκριμα για το Έτος Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ, το οποίο προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 2026. «Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», είπε η κ. Μενδώνη. «Ο Πολιτισμός παρέχει τη δυνατότητα για την περαιτέρω κατανόηση και προσέγγιση των δύο λαών μας. Η συνάντησή μας με τον πρέσβη, θέτει τα θεμέλια για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής, με τον προγραμματισμό συγκεκριμένων δράσεων και την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο