16 Μαρ 2020

Τι σημαίνει η «καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας» και πως εφαρμόζεται σε μια ολόκληρη χώρα


Απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αποκλείεται ν’ αποφασίσει η κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, όπως έχει ...
γίνει στην Ιταλία, βλέποντας τους πολίτες να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο της πανδημίας.
Θα κυκλοφορούν μόνο όσοι έχουν ειδική κάρτα

Σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις των πολιτών παρά μόνο για ιδιαίτερες περιπτώσεις ατόμων που εργάζονται στον κρατικό μηχανισμό ή ενδεχομένως έχουν ειδική άδεια από κάποιον επίσημο κρατικό φορέα που να δικαιολογεί τις μετακινήσεις τους.

Ελεύθερα θα μπορούν να κυκλοφορούν μόνο τα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και προϊόντα που είναι απαραίτητα για τον εφοδιασμό των μονάδων που θα είναι ανοικτές.


24ωρη περιπολία της αστυνομίας

Θα επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι μετακινήσεις ασθενών που πρέπει να μεταβούν σε διαγνωστικά ή ιατρικά κέντρα με την επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης. Οι δυνάμεις της αστυνομίας θα περιπολούν επί 24ώρου βάσεως σε όλη την Αττική και θα ελέγχουν εξονυχιστικά τους πολίτες.

Αν χρειαστεί το μέτρο θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.


Με σκοπό να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση φοβούνται ιδιαιτέρως τις μαζικές μετακινήσεις πολιτών από την Αττική προς την επαρχία όπου διαμένουν ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού εμφανίζονται στην Αττική, ένα τέτοιο σενάριο, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα οδηγούσε σε αύξηση του αριθμού των νεκρών, αφού στην επαρχία είναι δύσκολο να εφαρμοστούν οι περιορισμοί, ενώ είναι γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αρκετά χρόνια νοσήματα.

Αυστηρότατοι έλεγχοι θα γίνονται και στα διόδια των Εθνικών Οδών, αλλά και στα λιμάνια όπου κανείς δεν θα μπορεί να ταξιδέψει αν δεν έχει επαρκή δικαιολογία και επιχειρηματολογία.

Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες

Για τους παραπάνω λόγους η αστυνομία θα περιπολεί συνεχώς στην Αττική και τα πρόστιμα θα είναι πολύ βαριά για όσους παραβαίνουν τις εντολές, οι οποίες θα ανακοινωθούν και θα αποτυπωθούν με νόμο του κράτους.


Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων

Η εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης δεν είναι εύκολη. Η κυβέρνηση όμως εμφανίζεται αποφασισμένη, αφού τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδίδουν έστω και κατ’ ελάχιστον. Ακόμα προφανώς είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει αποτίμηση, αφού η διασπορά του ιού βρίσκεται σε εκθετική άνοδο.

Ο στόχος είναι ο χρόνος όπως λένε κυβερνητικά στελέχη και προσθέτουν: «κυνηγάμε το χρόνο για να μην γίνουμε Ιταλία». Μάλιστα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι προηγούμενοι περιορισμοί της κυβέρνησης (κλείσιμο καταστημάτων, σχολείων κλπ) έπρεπε να γίνουν ακόμη πιο νωρίς, αλλά σκόνταψαν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στον φόβο του πολιτικού κόστους. Η εφαρμογή των απαγορεύσεων θα είναι αυστηρότατη όπως και οι ποινές που θα επιβάλλονται.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο