6 Ιουν 2019

Τι απαντά το ΥΠΠΟΑ στον υπουργό πολιτισμού για την ματαίωση του 41ου Διεθνούς Διαγωνισμού Grand Prix Μαρία Κάλλας


Λυπούμεθα, αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε με στοιχεία στις αιτιάσεις που καταγράφονται στο Δελτίο Τύπου με το οποίο το ΥΠΠΟΑ απαντά για τα αίτια ...
της μη χρηματοδότησης, που οδήγησαν στη ματαίωση του 41ου Διεθνούς Διαγωνισμού Grand Prix Μαρία Κάλλας – Πιάνο, τον οποίο προετοίμαζε το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum επί ένα έτος, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με το Ωδείο Αθηνών.




Πρώτα και κύρια, όμως, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1974 και ο Διεθνής Διαγωνισμός του Grand Prix Μαρία Κάλλας για Πιάνο και Όπερα εναλλάξ, έχουν για πάνω από 40 χρόνια αφήσει το διακριτό τους ίχνος στην πολιτιστική /καλλιτεχνική ζωή του τόπου αλλά και διεθνώς, και θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απάντηση δεν εμπεριέχει την εκτίμηση και τον σεβασμό που οφείλονται σε μία τόσο μακρόχρονη και υψηλού επιπέδου προσφορά στην τέχνη της κλασικής μουσικής και του λυρικού τραγουδιού, αλλά και στο πλήθος των Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μεγάλου κύρους που έχουν υποστηρίξει το θεσμό αλλά και τους νέους καλλιτέχνες του κόσμου.

Όσον αφορά στα συγκεκριμένα στοιχεία, στην τελευταία επιστολή μας προς την Υπουργό Πολιτισμού στις 8.5.19 με αρ. Πρωτ. 4948 αναφέρουμε:

«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ Πολιτισμού,

Μετά από επανειλημμένες και αποτυχημένες προσπάθειες να μιλήσουμε μαζί σας και μετά από τρείς επιστολές μας με την παράλληλη κατάθεση φακέλου με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (28/1/2019 αρ. πρ.824, 1/3/2019αρ. πρ. 2177, 6/4/2019 αρ.πρ.3861) ζητούμε απλά την οριστική σας απάντηση ώστε σχετικά έγκαιρα να απαντήσουμε σε όλους αυτούς τους νέους πιανίστες που έχουν δηλώσει συμμετοχή ή ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο 41ο Διεθνές Grand Prix Μαρία Κάλλας - Πιάνο (επισυνάπτουμε ένα μικρό δείγμα των σχετικών αιτήσεων). Σημειώνουμε ότι η επιχορήγηση για αυτό το διεθνές γεγονός της χώρας μας έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το μόνο που λείπει είναι η υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού.

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

εάν πραγματικά δεν ενδιαφέρεσθε να πραγματοποιηθεί αυτή η έγκυρη διεθνής διοργάνωση για νέους καλλιτέχνες και επιθυμείτε κατά την υπουργεία σας να διακοπεί το μουσικό αφιέρωμα, που άντεξε επί 40 χρόνια, διακονεί με συνέπεια την μνήμη της Μαρίας Κάλλας και αποτελεί τον θεσμοφύλακα ενός πολύ σημαντικού θεσμού, του Διεθνούς Διαγωνισμού που φέρει το όνομά της, επιβεβαιώνοντας με έναν ακόμα τρόπο ότι η Μαρία Κάλλας δεν ανήκει μόνο στον χώρο της μνήμης αλλά στη ζώσα μουσική πραγματικότητα, παρακαλούμε να μας το γνωστοποιήσετε ΓΡΑΠΤΩΣ.»

Επιπλέον: στις 12.2.2019 το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum έλαβε ηλεκτρονικά από την κ. Πολυξένη Λιβά, Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσικής της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού έγγραφο με το οποίο ζητούνται από το Γραφείο της Υπουργού απαντήσεις στα ερωτήματα: Ποια είναι η φετινή συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και πως πιστεύει το Athenaeum ότι ενισχύει με τον διαγωνισμό την καριέρα των βραβευθέντων και τη σύνδεσή τους με το κοινό, όπως και ένα αναλυτικό ιστορικό των 40 χρόνων του διαγωνισμού. ΟΙ ζητούμενες απαντήσεις, το ιστορικό και πληροφορίες για τη διοργάνωση απεστάλησαν στην κ. Λιβά αυθημερόν στις 12.2.2019 και τέθηκαν ως συνημμένα στη δεύτερη επιστολή προς την Υπουργό την 1/3/2019 αρ. πρ. 2177.

Τέλος, το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι ο ογκώδης φάκελος που κατέθεσε θεωρήθηκε μη πλήρης, και δεν έχει, μέχρι σήμερα 5.6.2019, λάβει καμία γραπτή απάντηση σχετικά με την χρηματοδότηση του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται ότι κοινοποιήθηκε στο Γραφείο της Υπουργού στις 30.5.2019.

Όλα τα αναφερόμενα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. 

Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum: 210 3211987, contact@athenaeum.com.gr 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο