24 Μαΐ 2019

Πώς να γίνεις ηθοποιός: 8 Απαραίτητα εφόδια που πρέπει να διαθέτεις


Επιθυμία ή ακόμη και όνειρο πολλών ανθρώπων όταν βρίσκονται στην παιδική, εφηβική, νεανική ή ακόμη και ενήλικη ζωή τους είναι το γίνουν ηθοποιοί. ...
Είτε επειδή τους αρέσει ως ενασχόληση είτε επειδή τους εντυπωσιάζει το να υποδύονται κάποιον άλλον είτε επειδή θέλγονται από τη δημοσιότητα είτε επειδή το θεωρούν προσοδοφόρο επάγγελμα, οι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί σίγουρα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.







Θέλεις κι εσύ να μάθεις πώς να γίνεις ηθοποιός; Τα 8 απαραίτητα εφόδια που πρέπει να διαθέτεις θα σε βοηθήσουν σίγουρα!



1)Μαθήματα υποκριτικής

Ασφαλώς και πρώτο στη λίστα με τα 8 απαραίτητα εφόδια για το πώς να γίνεις ηθοποιός είναι το να γνωρίζεις την υποκριτική τέχνη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να έχεις παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής.

Δεν έχει σημασία αν είναι από κάποια ιδιωτική ή δημόσια σχολή. Και οι δύο έχουν να σου προσφέρουν τα βασικά που χρειάζεται το εν λόγω επάγγελμα. Το εάν θα πληρώσεις για τη συμμετοχή σου στα μαθήματα υποκριτικής ή όχι δεν καθιστά περισσότερο ή λιγότερο αξιόλογη αντίστοιχα τη σχολή και την ποιότητα της διδασκαλίας που παρέχει.


2)Παρατήρηση & Αυτοσχεδιασμός

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς εξονυχιστικά τους ανθρώπους του περιβάλλοντα χώρου σου και να προσπαθείς να τους αντιγράψεις με μία πηγαία φυσικότητα. Παρατήρησε, για παράδειγμα, έναν κύριο που κάθεται στην διπλανή καφετέρια και επιχείρησε πολλές φορές να τον παραστήσεις αποτελεσματικά.

Να ξέρεις πως δεν είναι απλό να αντιγράψεις έναν άνθρωπο, πόσο μάλλον άγνωστο σε εσένα, και ειδικά το να αποδώσεις με φυσικότητα το χαρακτήρα που ο πρώτος προβάλλει προς τα έξω. Με το που καταφέρεις αβίαστα και πηγαία να περνάς το δικό σου χαρακτήρα μέσα στων άλλων, τότε είναι που θα μπορείς να αυτοσχεδιάζεις αναφορικά με τα λόγια σου (που θα μπορούσε δηλαδή να τα λέει εκείνος), με τις κινήσεις σου (που θα μπορούσε δηλαδή να τις κάνει εκείνος), με τη συνολική στάση σου (που θα μπορούσε δηλαδή να έχει και εκείνος).


3)Δέσμευση

«Κακοί» ηθοποιοί μάλλον δεν υπάρχουν· υπάρχουν, όμως, ηθοποιοί που δεν είναι έτοιμοι να δεσμευτούν 100% σε αυτό που κάνουν. Η δέσμευση στην υποκριτική έχει δύο οπτικές που πρέπει να τηρούνται παράλληλα από εσένα που θέλεις να ξέρεις πώς να γίνεις ηθοποιός:

Από τη μία, δέσμευση σημαίνει θυσίες από τον προσωπικό χρόνο, την ιδιωτική ζωή, την ενέργεια και τη διάθεσή σου. Άλλωστε, ποιο επάγγελμα δεν προϋποθέτει την αφιέρωση χρόνου, κόπου, προσπάθειας και μερικής «απομάκρυνσης» από τους κοντινούς μας ανθρώπους;

Από την άλλη, η δέσμευση έχει και μία πιο απτή πλευρά, η οποία συνυφαίνεται με το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια άσκησης της ηθοποιίας θεωρείται απαραίτητο να ενσωματώνεσαι πλήρως στο ρόλο που κάθε φορά αναλαμβάνεις να υποδυθείς, δίχως να φοβάσαι να «τσαλακωθείς».


4)Συνεχής εξάσκηση

Το ότι ολοκλήρωσες με κάποια επιτυχία τις σπουδές σου πάνω στον τομέα της υποκριτικής δε σημαίνει απαραίτητα πως είσαι κι εντελώς έτοιμος να ασκήσεις την υποκριτική, ούτε ότι η περαιτέρω εξάσκηση επί του αντικειμένου θα είναι περιττή. Αντιθέτως, όπως ισχύει και με κάθε άλλο κλάδο και τομέα σπουδών, ένα βασικό δίπλωμα ή πτυχίο είναι η απτή απόδειξη της επαρκούς γνώσης των θεμελιωδών στοιχείων αυτού του κλάδου ή τομέα. Εάν θέλεις να γνωρίζεις πώς να γίνεις ηθοποιός και μάλιστα «καλός» ηθοποιός, σίγουρα πρέπει να έχεις κατά νου ότι δε θα επαναπαύεσαι, θα φροντίζεις να μαθαίνεις νέες τεχνικές, να αναλαμβάνεις νέους και διαφορετικούς μεταξύ τους ρόλους, θα εξασκείσαι συστηματικά προκειμένου να βελτιώνεσαι ολοένα και πιο πολύ.


5)Επίγνωση τού τι σου ταιριάζει & Αναζήτηση διαφορετικών ρόλων

Δύο συμβουλές αντίθετες μεταξύ τους αλλά εξίσου σημαντικές για το θέμα τού πώς να γίνεις ηθοποιός και μάλιστα επιτυχημένος. Απαραίτητο εφόδιο, λοιπόν, είναι να γνωρίζεις πολύ καλά ποιο είδος σου αρέσει και κυρίως σου ταιριάζει, κρίνοντας φυσικά εκ του αποτελέσματος.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι σημαντικό και πολύ βοηθητικό για το χτίσιμο της σχετικής καριέρας σου να διευρύνεις το φάσμα των ρόλων σου ώστε αφενός να αυξάνεις τις πιθανότητες εύρεσης δουλειάς αφετέρου να διευρύνεις το υποστηρικτικό κοινό σου (στην τηλεόραση, στο θέατρο κ.λπ.) και τους ειδικούς του χώρου που θα θέλουν να συνεργαστούν με εσένα.


6) Ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί

Μερικές φορές δε θα ξέρεις εκ των προτέρων τι μπορεί να απαιτήσει ένας διαθέσιμος ή προτεινόμενος σε εσένα ρόλος, οπότε πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για ό,τι κι αν χρειαστεί. Δεν αναφερόμαστε μόνο σε πράγματα του στυλ: να χρειαστεί να φιληθείς με άλλον / άλλη ηθοποιό, να χρειαστεί να παρουσιαστείς ημίγυμνος / ημίγυμνη, να χρειαστεί να λείψεις μερικές μέρες σερί από το σπίτι σου για εξωτερικά γυρίσματα και ούτω καθεξής.

Αναφερόμαστε, συγχρόνως, και σε εφόδια που είναι απαραίτητο να διαθέτεις επειδή ορισμένοι ρόλοι θα τα απαιτήσουν. Τέτοια, μπορεί να είναι η επίγνωση οδήγησης αυτοκινήτου, μηχανής ή ποδηλάτου ή ένα καλό επίπεδο γνώσης της μουσικής (έστω να τραγουδάς καλά). Ας μην αναφερθούμε στη γνώση μιας ξένης γλώσσας, τουλάχιστον της αγγλικής, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να σού ζητηθεί από κάποιον ρόλο, ενώ είναι παραπάνω από αναγκαία εάν σκέφτεσαι και την εργασία σου εξωτερικό.


7)«Κυνήγι»

Δεν είναι λογικό να περιμένεις να σε καλέσουν στον προσωπικό σου αριθμό ή να σου στείλουν ιδιαίτερη πρόσκληση στο σπίτι σου για να παίξεις κάποιον ρόλο. Η ευκαιρία δε θα έρθει από μόνη της· θα χρειαστεί εσύ να την αναζητήσεις. Μπορεί να έρθει σύντομα, για παράδειγμα με το που ψάξεις ή με το που τελειώσεις μία δραματική σχολή, μπορεί και να κάνει εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια (το τελευταίο δε μας φαίνεται και τόσο πιθανό). Ένας manager ασφαλώς και μπορεί να σου διασφαλίσει πολλά προνόμια στην προκειμένη περίσταση, όμως κι αυτός δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ποτέ ή ότι θα τον έχει άμεσα.

Ένα πράγμα κρίνεται σκόπιμο προς επισήμανση εν προκειμένω και θέλουμε να βάλεις πολύ καλά στο μυαλό σου: όσο ταλέντο κι αν έχεις, όσο πρόθυμος/ πρόθυμη κι αν είσαι να εργαστείς, υπάρχει μία πληθώρα κι άλλων ατόμων που έχουν ικανότητα και προθυμία όπως κι εσύ (λιγότερη ή περισσότερη, δεν έχει σημασία), ενώ οι υπάρχουσες θέσεις είναι σαφώς πιο περιορισμένες. Ως εκ τούτου, η αναμονή είναι μάλλον επιτακτική, ενώ η εύρεση του καλύτερου, του πιο αξιόλογου, του πιο καλοπληρωμένου και πρωταγωνιστικού ρόλου δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη, ειδικά για τις απαρχές τις καριέρας σου.


8) Ευγένεια

Τέλος, το 8ο κατά σειρά προσόν – απαραίτητο εφόδιο σχετικά με το πώς να γίνεις ηθοποιός πιστεύουμε πως έχει αναντίρρητα να κάνει με το χαρακτήρα σου και συγκεκριμένα με την ευγένεια που σε διακρίνει και εκπέμπεις προς τους έξω σου. Και ποιοι είναι αυτοί οι «σημαντικοί έξω σου»; Οι κριτές σε μία οντισιόν, οι συνυποψήφιοί σου για ένα ρόλο, οι γνωριμίες σου από το στενό ή ευρύτερο χώρο της υποκριτικής (τηλεόραση, ραδιόφωνο, θέατρο, παραγωγοί, σκηνοθέτες, ηχολήπτες, άλλοι ηθοποιοί και λοιποί). Διότι, όταν εσύ φέρεσαι σε όλους ανεξαιρέτως με ευγένεια, είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ορισμένοι άνθρωποι που από τη θέση που κατέχουν θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν όσο μπορούν.

Αυτά είναι κατά τη γνώμη μας τα 8 απαραίτητα εφόδια που χρειάζεται να διαθέτεις σχετικά με το πώς να γίνεις ηθοποιός και μάλιστα πώς να γίνεις ένας καλός ηθοποιός.



















Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο