14 Μαρ 2019

«Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερία» από την Φιλαρμόνια ορχήστρα Αθηνών στο θέατρο Ολυμπία - Δημοτικό μουσικό θέατρο «ΜΑΡΊΑ ΚΆΛΛΑΣ»


Πανηγυρική συναυλία ετοιμάζει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών για να τιμήσει την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου. ...
Ο τίτλος της συναυλίας είναι «Ελλάδα, Ευρώπη, Ελευθερία» 
και η θεματική της είναι αφιερωμένη σε έργα Ευρωπαίων συνθετών που σχετίζονται εν γένει με την ελληνική ελευθερία, καθώς και έργα του Γενάρχη της νεοελληνικής μουσικής Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου.

Ένα από τα έργα που θα παρουσιαστούν είναι η Χορωδιακή του Καντάτα γραμμένη στα 1823/4, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, σε πρώτη πλήρη αναβίωσή της στην Αθήνα.

Η συναυλία της Φιλαρμόνιας θα περιλαμβάνει επίσης την πλήρη σκηνική μουσική «Ερείπια των Αθηνών» του Ludwig van Beethoven, op. 113, που γράφτηκε λίγα χρόνια πριν από την έκρηξη του Αγώνα και αναφέρεται ακριβώς στο πένθος της Ευρώπης για την υποδούλωση της Ελλάδας στους Οθωμανούς. Το έργο αυτό παίζεται για πρώτη φορά ολόκληρο στην Αθήνα, πάνω από 200 χρόνια μετά τη σύνθεσή του. Ακόμη, την αφιερωμένη στον Rouget de Lisle προσαρμογή της ιστορικής «Μασσαλιώτιδας» από τον Hector Berlioz για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, μεταφρασμένη από τον κήρυκα και μάρτυρα της Παλιγγενεσίας, Ρήγα Φεραίο.

Θα συμπεριλαμβάνονται επιπλέον έργα των Gioachino Rossini και Antonin Dvořak, εμπνευσμένα από Ελληνικά θέματα, καθώς και αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού σε μελοποίηση του Ν.X. Μάντζαρου και σε ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή.

Η Εθνική Επέτειος τιμά όχι μόνο ένα γεγονός σημαντικό για την Πατρίδα μας, αλλά και με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Το περιεχόμενό της ως ενός μείζονος γεγονότος της Ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και πολιτιστικής ιστορίας, που επέδρασε καθοριστικά στις εξελίξεις ολόκληρου του 19ου αιώνα θέλει να αναδείξει η συναυλία αυτή με τη σύνθεση του προγράμματος την οποία έχει επιλέξει.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ενώσεως τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών και πραγματοποιείται με την ευγενική φροντίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.


ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ:

· Ludwig van Beethoven: Σκηνική μουσική «Ερείπια

των Αθηνών», op. 113

· Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος:

Cantata con Cori

· Gioachino Rossini: Η πολιορκία της Κορίνθου –

Εισαγωγή

· Antonin Dvořak: Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια,

έργο 50

· Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος:

Ύμνος εις την Ελευθερίαν (αποσπάσματα)


· Hector Berlioz: H Μασσαλιώτιδα (με ελληνικούς

στίχους, σε απόδοση Ρήγα Φεραίου)


ΣΟΛΊΣΤ:

Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο)

Ζάχος Τερζάκης (τενόρος)

Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος)

Πέτρος Μαγουλάς (βαθύφωνος)


ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ:

H Παιδική Χορωδία «Μανώλης Καλομοίρης»,

(Διεύθυνση: Σάββας Ρακιντζάκης)


Η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών

(Διεύθυνση: Νίκος Μαλιάρας


Η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου

(Διεύθυνση: Σπύρος Κλάψης)


Η ΦΙΛΑΡΜΌΝΙΑ ΟΡΧΉΣΤΡΑ ΑΘΗΝΏΝ

Μουσική διεύθυνση: ΒΎΡΩΝ ΦΙΔΕΤΖΉΣ


ΤΙΜΈΣ ΕΙΣΙΤΗΡΊΩΝ:

●8 € (φοιτητές, 65+, νέοι έως 25 ετών,

άνεργοι, ΑΜΕΑ)

●12 € (Γ΄ Ζώνη)

●15 € (Β΄ Ζώνη)

●20 € (Α΄ Ζώνη)


ΠΡΟΠΏΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΊΩΝ:

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-olympia/ellada-europi-eleutheria/

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο