7 Ιαν 2019

Το "Τρύπιο βαρέλι" και τα video art του Ευάγγελου Κάλλοου - Μία συζήτηση με νόημα art εν μέσω κρίσης


Τον Εύαγγελο Κάλλοου τον είχαμε παρουσιάσει για πρώτη φορά στο Paraskinia.com πέρσι τέτοια εποχή περίπου. Τώρα ...
ένα χρόνο μετά τον βρίσκουμε στην παράσταση "Τρύπιο βαρέλι" στο θέατρο Αλκμήνη 





όπου με μια έξοχη δουλειά video art αναδεικνύει το νόημα του έργου και με ντοκουμεταρίστικη ματιά μεταφέρει τους θεατές πιο εύκολα στο ταξίδι του έργου.
Ο ίδιος λέει :
«Όσον αφορά το νόημα του έργου, το «Τρύπιο βαρέλι» για εμένα είναι μια εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων εν μέσω κρίσης. Μιας κρίσης νοήματος.»


skaridakis@gmail.com


Πες μας λίγα λόγια για εσένα και για την παράσταση «Τρύπιο βαρέλι» στην οποία συμμετέχεις με τα εξαιρετικά, όπως διαπιστώσαμε, video art σου.

Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας. Πράγματι, έφτιαξα τα video art αλλά και το τρέιλερ για την παράσταση «Τρύπιο Βαρέλι» του Θεοδόση Πελεγρίνη, το οποίο να τονίσω φιλοξενείται στο θέατρο Αλκμήνη κάθε Πέμπτη στις επτά το απόγευμα, έως τα τέλη Ιανουαρίου. Το έργο αυτό με γοήτευσε, με την παιχνιδιάρικη ιδιοσυγκρασία του, την εξερεύνηση της απραξίας, και ειδικά την αναποφασιστικότητα των χαρακτήρων. Ξέρετε, ποτέ μου δεν μπόρεσα να αφοσιωθώ πλήρως σε μια δυο ασχολίες. Το 2014 έλαβα το μεταπτυχιακό μου πάνω στον κινηματογράφο, από το Kingston του Λονδίνου. Αλλά εδώ εκτός από σκηνοθεσία, λήψη, μοντάζ, εφέ, τράβηξα και φωτογραφίες, έφτιαξα το πρόγραμμα, συνέθεσα και μια γρήγορη μουσικούλα για το τρέιλερ… Μέχρι και σε μπαούλο χώθηκα για ένα πλάνο! (γελάει) Δεν μας είπαν στο πανεπιστήμιο πως θα έχει τέτοια.


Μπαούλο; Για πες μας περισσότερα για την παράσταση και το έργο.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Άννα Σωτρίνη, σχεδιάζοντας και τους φωτισμούς. Με την Άννα και εγώ και ο πατέρας μου Χρήστος Κάλλοου έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Εκείνος ως ηθοποιός, (μπήκε και αυτός στο μπαούλο), εγώ έκανα όλα τα υπόλοιπα. Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι όχι μόνον ο συγγραφέας του έργου, αλλά και πρωταγωνιστεί μαζί με τον Γιάννη Παπαθύμνιο. Ως Μάκης και Λάκης δίνουν ζωή στους ήρωες στο «Τρύπιο βαρέλι». Δυο χαρακτήρες που πλήττουν και αναζητούν νόημα και ενδιαφέρον στην καθημερινότητά τους, αλλά… μέχρι ενός σημείου. Ο ένας είναι σαφώς πιο ανήσυχος και ασχολείται με διάφορα, από την κηπουρική μέχρι το τάβλι. Έχουμε να κάνουμε με έναν μικρόκοσμο, σαν κουκλόσπιτο, που είναι ταυτόχρονα γνώριμος αλλά και μυστηριώδης, με ρεαλισμό μεν αλλά και στοιχεία που φλερτάρουν με το εξωπραγματικό. Στα βίντεο λοιπόν εμφανίζεται το αγαπημένο αντικείμενο ενασχόλησής των κυρίων, ο ‘Κύριος Απέναντι’- νομίζω θα τον βαφτίσω έτσι χάριν της συνέντευξης. Άλλωστε είναι απόλυτα φανταστικός… νομίζω. Ή είναι αυτοί φανταστικοί; Ο καθένας ας συμπεράνει ελεύθερα. Αυτή η δημιουργική αντίληψή άλλωστε ενθαρρύνεται σκηνοθετικά, και αυτό είχα κατά νου όταν έφτιαχνα τα βίντεο με τον πατέρα μου Χρήστο. 


Από πού ήρθε η ιδέα για τα βίντεο και τι σκοπό εξυπηρετούν;

Τα βίντεο γεννήθηκαν για να συμπληρώσουν αφηγηματικά τα κενά ανάμεσα στις αλλαγές των σκηνών. Ένα σκηνοθετικό εύρημα της Άννας Σωτρίνη που κι εγώ με τη σειρά μου εξέλιξα σε κάτι άλλο. Είναι χιουμοριστικά σουρεαλιστικά σκετσάκια δευτερολέπτων που δείχνουν τον Κύριο τον οποίον παρακολουθούν περιστασιακά με κιάλια οι δυο άνδρες. Ο Κύριος μάλιστα ασχολείται με ότι καταπιάνονται οι δυο άντρες, έστω και σε μια ατάκα. Αυτό είναι μια δική μου ιδέα, καθώς αυτές οι μικρές παρεμβολές δίνουν μιαν αφηγηματική συνέχεια στο έργο. Το σημαντικότερο; Η γραμμή ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό γίνεται πιο αχνή. Φαντάζονται τον Κύριο Απέναντι και τον αντιγράφουν; Ή ο Κύριος είναι ένα εξωπραγματικό φάντασμα, που τρέφεται από αυτούς τους επίλεκτους τιποτολάγνους; Γι’αυτό σας λέω, τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Εγώ πάντως, καθώς μόνταρα το βίντεο της παράστασης και πρόσθεσα κάτι εξτρά πινελιές, πιθανολογώ πλέον πως όλοι τους είναι φανταστικά πλάσματα που κατοικοεδρεύουν εντός μιας παράλληλης διάστασης από τη δική μας, όπου καταλήγουν αντικείμενα, ιδέες και συναισθήματα.

Όσον αφορά το νόημα του έργου, το «Τρύπιο βαρέλι» για εμένα είναι μια εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων εν μέσω κρίσης. Μιας κρίσης νοήματος. Σε άλλα έργα ίσως βλέπαμε έναν απελπισμένο να πέφτει στα ναρκωτικά, και πως θα επηρέαζε αυτό τους γύρω του… Εδώ όπως δεν έχουμε τόσο σκοτάδι και απελπισία. Αυτό μας επιτρέπει να δούμε την επίδραση μιας φαινομενικά αθώας απραξίας. Θεωρώ πολύ επικίνδυνη ξέρετε αυτή την ύπουλη αδιαφορία που ναι μεν ενοχλεί, αλλά είναι αρκετή η ενόχληση για να την καταπολεμήσεις; Ο Μάκης είναι ψύχραιμος. Ο Λάκης το ψάχνει πιο πολύ. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σίγουρα όχι τόσο, όσο θέλουν τα βλέπουν οι ήρωες αυτοί.


Πως ήταν η συνεργασία σου με την Άννα Σωτρίνη και τους υπόλοιπους συνεργάτες στο «Τρύπιο βαρέλι» ;

Εξαιρετική. Το καλό με την Άννα είναι πως και μιλάει και ακούει. Αν της προτείνεις κάτι καλύτερο θα το ακούσει με ενδιαφέρον, αν κάτι δεν της αρέσει θα σου εξηγήσει γιατί δεν ταιριάζει. Οπότε δε φοβάμαι να μιλήσω, και ευτυχώς γιατί μου αρέσει να λέω τη γνώμη μου. Τον Γιάννη Παπαθύμνιο τον γνώρισα τώρα, και τον ευχαριστώ πολύ που με σύστησε σε μια συνεργάτιδά του, δείχνοντάς μου εκτίμηση και εμπιστοσύνη.

Με τον κύριο Πελεγρίνη όμως έχω συνεργαστεί άλλη μια φορά, πάλι με την Άννα σκηνοθέτιδα, στο έργο του ‘Αυτοβιογραφία’. Ήδη αντιλαμβάνομαι ένα συγκεκριμένο ύφος στα έργα του και αυτό με ευχαριστεί. Ακόμα περισσότερο εκτιμώ τον ζήλο, μεράκι, και σεβασμό του στο χώρο και τους ανθρώπους του θεάτρου. Κάποιοι βλέπετε γράφουν ένα έργο, το σκηνοθετούν κιόλας, μαζεύουν ερασιτέχνες και κάνουν προχειροδουλειές. Ο κύριος Πελεγρίνης όμως αναζητά τον επαγγελματία καλλιτέχνη, τον μέλλοντα συνεργάτη και φίλο. Έτσι μια έμπειρη σκηνοθέτιδα που αγάπησε το έργο του και το «εμπλούτισε» με τις ικανότητές της. Και φυσικά αυτές οι δυο παραστάσεις γεμίσανε θεατρικές αίθουσες. Όλοι κερδίζουν!


Με τον πατέρα μου είχα την πιο ενδιαφέρουσα συνεργασία. Ποτέ μου δεν τον είχα σκηνοθετήσει σε αυτό το βαθμό. Οι σχέσεις μας θύμιζαν λίγο του Μάκη και Λάκη, αλλά με περισσότερες ειρωνικές ατάκες. (γελάει) Το ύφος των βίντεο ήταν καινούριο για αυτόν και χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να βγει το ιδανικό αποτέλεσμα. Επειδή ήξερα ότι το κατείχε, τον σκηνοθετούσα λεπτομερώς και έκανα όσες λήψεις χρειαζόντουσαν για να βγάλει το αποτέλεσμα που αναζητούσα.


Ευάγγελε Κάλλοου, είσαι ένας νέος δημιουργός που ξεκινάς την καριέρα σου με ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Κάνεις σχέδια για το μέλλον; Θέλεις να μας μιλήσεις γι’αυτά;

Τη γνωρίζω αυτή την ερώτηση και την κάνω αρκετές φορές και ο ίδιος στον εαυτό μου. Αλλά όπως σας εξήγησα και νωρίτερα, είμαι αναποφάσιστος στο τι να πρωτοεπιλέξω. Είναι ένα μειονέκτημα από πολλές απόψεις, αλλά όσο περνάει ο καιρός με τρομάζει λιγότερο, και ίσως το κουβαλάω για πάντα μαζί μου. Καθώς τριγυρνούν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα project ταυτόχρονα στο κεφάλι μου, ποτέ δεν ξέρω τι θα κάνω μετά. Η κύρια πρόκληση είναι να βρω τον περισσότερο δυνατό χρόνο και τη βούληση για να ανταπεξέλθω σε αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες για το τρύπιο βαρέλι, ημέρες και ώρες παράστασης δείτε εδώ
Την προηγούμενη συνέντευξη με τον Ευάγγελο Κάλλοου, δείτε την εδώ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο