18 Οκτ 2018

Το εμπάργκο 54 ετών στην απαγορευμένη ταινία της Αλίκης Βουγιουκλακη! Όλο το παρασκήνιο (video)


Τον Μάρτιο του 1964 έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ξενόγλωσση ταινία, Aliki my love...
, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. 




Ήταν η πρώτη απόπειρα της ηθοποιού για διεθνή καριέρα. Η αποδοχή της ταινίας δεν ήταν αυτή που περίμενε η ηθοποιός, στην Ελλάδα έκοψε λιγότερα από 250.000 εισιτήρια. Η ταινία κόστισε 9.000.000 δρχ. ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που κόστιζαν οι υπόλοιπες ταινίες της Αλίκης. Έκτοτε χάθηκε…

Ένα ψέμα που συντηρήθηκε είναι πως η ταινία εξαφανίστηκε επειδή είχε τολμηρές σκηνές . Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Όπως αναφέρει η Κάλλια Καστάνη σε σχετικό αφιέρωμα στην εκπομπή Ελένη, η ταινία αποσύρθηκε γιατί τόσο ο Φίνος όσο και η Αλίκη Βουγιουκλάκη γνώριζαν ότι η ταινία δεν ήταν τόσο καλή. Το σενάριο ήταν αφελές, μια κακή απομίμηση της Μανταλένας και ο χρόνος της πρωταγωνίστριας στο πανί περιορισμένος. Επιπλέον, οι τηλεθεατές αγανακτούσαν γιατί η Αλίκη δεν μιλούσε ελληνικά. Το εμπάργκο διήρκεσε 54 χρόνια.

Πριν λίγους μήνες πλάνα του Aliki My Love ανέβηκαν στην επίσημη σελίδα της Φίνος Φιλμ στο Facebook, προαναγγέλοντας την αποκατάσταση και την ολική αναβίωσή της. Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ είναι έτοιμος να προσφύγει ακόμα και στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατέψει τη μνήμη της μητέρας του και τα δικαιώματά του στην πνευματική κληρονομιά της.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο