28 Σεπ 2018

Ο πρώτoς οpγασμός στο σινεμά: Τόσο πειστικός, που ο Πάπας απειλούσε με αφορισμό


Ποια ήταν η ηθοποιός

Πρόκειται για τσέχικη ταινία, η οποία έδειξε για πρώτη φορά ...
μια γυναίκα να απολαμβάνει το σeξ. 




Η νεαρή πρωταγωνίστρια, με το όνομα«Εύα», ήταν παντρεμένη με έναν αρκετά μεγαλύτερό της άντρα και μια ημέρα, ενώ ήταν βόλτα στην εξοχή με τα άλογό της, αποφάσισε να βουτήξει γuμνή σε μια λίμνη. Το άλογο όμως το έσκασε μαζί με τα ρούχα της και εκείνη έτρεχε ξωπίσω του ντυμένη όπως ακριβώς ήρθε στον κόσμο, προσπαθώντας να το φτάσει. Στο τέλος της πορείας της συναντά έναν νεαρό άνδρα, με το οποίον αφήνονται υπονοούμενα πως συνευρέθηκε εpωτικά, αφού οι θεατές την βλέπουν να έρχεται σε οpγασμό, ανάβοντας και ένα τσιγάρο στο τέλος.

Η ηθοποιός που πρωταγωνιστούσε, η Ηedy Lamarr, εκτόξευσε την καριέρα της τα ύψη μετά από τη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη ταινία, ενώ από τότε πρωταγωνίστησε και σε πολλές άλλες παραγωγές. Το πραγματικό της επίθετο ήταν Kiesler, όμως το άλλαξε.

Η ταινία, με τον τίτλο «Ecstasy», σχολιάστηκε και για το γεγονός πως η Lamarr μπορεί να είχε δηλώσει μεν στον σύζυγό της πως ήθελε να τον χωρίσει, όμως τεχνικά δεν ήταν διαζευγμένη και έτσι η επαφή της με τον νεαρό θεωρήθηκε... μοιχεία, που εκείνα τα χρόνια αποδοκιμαζόταν με δημόσια κατακραυγή, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον οργασμό από τον οποίο συνοδεύτηκε στην ταινία. Αυτά ήταν αρκετά στοιχεία, ώστε το φιλμ να χαρακτηριστεί «αισχρού περιεχομένου».

Η υποδοχή της ταινίας δημιούργησε διχασμό στο κοινό, καθώς κάποιοι λάτρεψαν τη Hedy Lamarr, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, αλλά υπήρξαν και εκείνοι που χαρακτήρισαν την ταινία «επαίσχυντη βρομιά».

Πρώτος μάλιστα καταδίκασε την ταινία ο σύζυγος της Lamarr, Fritz Madlle Bude, που ήταν κατασκευαστής οπλικών συστημάτων για τους ναζί. Χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο, επιχείρησε να σταματήσει την εξαγωγή της ταινίας σε άλλες χώρες και προσπάθησε να συγκεντρώσει όλα τα αντίγραφά της. Επιπλέον, η Εκκλησία –και πιο συγκεκριμένα, ο Πάπας Πίος ο ΙΒ'– θέλησε να αφορίσει την κοπέλα, την οποία κατήγγειλε και στην εφημερίδα του Βατικανού, αλλά τελικά το περιστατικό δεν πήρε περαιτέρω έκταση.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο